• BIST 9693.46
  • Altın 2499.907
  • Dolar 32.5633
  • Euro 34.7694
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Ne çektiysek kulaktan çektik!

Kulak sorunlarıyla en sık karşılaşılan dönem, yaz mevsimi. Tedavi edilmezse kulak zarında delinme, kronik orta kulak iltihabı, baş dönmesi ve işitme kaybı gibi ciddi sorunlar oluşabilir.
Sıcak geçen yaz  aylarına rağmen tatilini Ramazan sonrasına kaydıranlar hayli fazla. Hal böyle olunca havuz ve  plajlar akın akın insan kaynıyor şu sıralar. Ancak kulak sorunları tatilinizi zehir etmesin diye düşmanı tanımakta fayda var. Özel Ethica İncirli Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Tamer Köse, yazın en sık karşılaşılan kulak problemlerini ve alınması gereken tedbirleri anlatıyor.
 
Dış kulak yolu egzaması: Cildi alerjik olanlarda dış kulakta su, sabun ve şampuan gibi maddelerin temasıyla kaşıntı  ve sulanma oluşur. İlerleyen dönemde bakteri ve mantar enfeksiyonları da eklenerek ağrı meydana gelebilir. Alerjik bir sorun olduğundan dikkatli olunmazsa nüksedebilir. Bunu önlemek için kulağa su, sabun ve şampuan kaçırmamak gerekir. Bu amaçla üzerine vazelin sürülmüş pamuk tıkaçlar ya da eczanelerde satılan silikon ve benzeri tıkaçlar da kullanabilirsiniz.
 
Kulak mantarı: Dış kulak cildinin ıslak kalmasıyla mantar enfeksiyonları oluşabilir. Ağrı, işitme azlığı ve kaşıntı en belirgin şikayetlerdir. Bazen kötü kokulu da olabilir. Tedavide gecikilirse kulak zarı delinmesi riski yüksektir.
 
Kulak kiri (Buşon): Dış kulak yolu derisince salgılanan, kulak cildini besleyen ve koruyan bir madde buşon. Ancak bazen birikir ve tıkaç oluşturur. Kulağa su kaçtığında suyu emerek şişer, işitme azlığı ve kulak ağrısına neden olabilir. Buşon bir kulak burun boğaz uzmanınca temizlenmeli. Bazen temizlemeden önce doktorunuzun tavsiyesine göre birkaç gün gliserin veya oksijenli suyla yumuşatılması gerekebilir. Kulak temizleme çubuklarının bilinçsiz kullanımı buşon tıkaçların en önemli nedeni.
 
Dış kulak yolu enfeksiyonu: Bakteri cinsi mikroplar neden olur. Şiddetli kulak ağrısıyla ortaya çıkar. Kulağı kurcalamak, kaşımak kirli havuz ve deniz sularında yüzmek en önemli nedenlerdir.
 
Küpe olsun…
 
-Pamuklu kulak çubuklarından uzak durun.  
 
-Kulak içlerine su, sabun ve şampuan kaçırmamaya özen gösterin. Bunun için banyo   yaparken ya da yüzerken vazelinli pamuk ya da silikon tıkaç kullanabilirsiniz.
 
-Kesinlikle kürdan, tığ, kibrit çöpü gibi cisimleri kulağınıza sokmayın.
 
-Egzamanız varsa baharatlı, acılı ve katkı maddeli gıdalardan kaçının.
 
-Yanlışlıkla su kaçacak olursa sadece kulak girişini temiz bir pamuk parçasıyla kurulayın.
 
-Şiddetli ağrı durumunda doktora başvurana kadar ağrı kesici ilaç alınabilir, sıcak havluyla kompres uygulanabilir.
 
-Kulağınıza soğan, sarımsak suyu, dövülmüş et gibi şeyler uygulamayın.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim