• BIST 8878.81
  • Altın 2241.255
  • Dolar 32.3385
  • Euro 35.103
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 16 °C

NBA'de sezon başlıyor

NBA'de sezon başlıyor
NBA'de 2016-2017 sezonu, son şampiyon Cleveland Cavaliers ve yıldız oyuncu Durant'i kadrosuna katan 2015 şampiyonu Golden State Warriors'ın da sahaya çıkacağı 3 maçla başlayacak.

Amerikan Basketbol Ligi'nde (NBA) 2016-2017 sezonu, 26 Ekim Çarşamba günü sabaha karşı oynanacak Cleveland Cavaliers-New York Knicks, Portland Trail Blazers-Utah Jazz ve Golden State Warriors-San Antonio Spurs maçlarıyla başlıyor. 

Amerika Basketbol Birliği (BAA) adıyla 1946-1947'de başlayan NBA'in yeni sezonunun ilk gününde, yıldız oyuncu LeBron James önderliğinde 2015-16 sezonunu şampiyon tamamlayan Cleveland Cavaliers, başantrenörlüğe Jeff Hornacek'i getiren, kadrosuna all-star oyuncular Derrick Rose ve Joakim Noah'ı katan New York Knicks'i konuk edecek.

Aynı gün ayrıca Stephen Curry, Klay Thompson, Draymond Green'in bulunduğu kadrosunu, bir diğer all-star oyuncu Kevin Durant'le güçlendiren geçen sezonunun finalisti Golden State Warriors, 19 yılın ardından emeklilik kararı alan efsane oyuncusu Tim Duncan'dan sonra yeni bir döneme başlayacak San Antonio Spurs'ü ağırlayacak.

Günün diğer maçında ise Batı Konferansı ekipleri Portland Trail Blazers ile Utah Jazz karşılaşacak.

NBA'deki milli basketbolcuların takımları ise 2. gün sahaya çıkacak. Ömer Aşık'ın forma giydiği New Orleans Pelicans, sahasında Denver Nuggets ile karşı karşıya gelecek.

Ersan İlyasova'nın sezon öncesi takas edildiği Oklahoma City Thunder ise 2016 draftında, ilk sıradan Ben Simmons'ı seçen Philadelphia 76ers deplasmanına gidecek. Sağ ayak bileğinde kırık tespit edilen 20 yaşındaki Simmons, yeni yıla kadar parkeye adım atamayacak.

Basketbolseverler ayrıca ligin son 20 yılına damga vuran Kobe Bryant, Tim Duncan ve Kevin Garnett'i, aktif kariyerlerine son verdikleri için izleyemeyecek.

14 yıllık NBA kariyerini noktalayan all-star forvet Amare Stoudemire ise basketbol hayatına, İsrail'in Hapoel Jerusalem takımında devam edecek.

All-Star maçı, play-off'lar ve final serisi
Bu yıl "NBA Global Games" kapsamında 3 karşılaşma, ABD veya Kanada sınırları dışında yapılacak. 12 Ocak'ta Denver Nuggets ile Indiana Pacers İngiltere'nin başkenti Londra'da karşı karşıya gelecek. 13 Ocak'taki Phoenix Suns-Dallas Mavericks ve 15 Ocak'taki Phoenix Suns-San Antonio Spurs karşılaşmaları ise Meksika'nın başkenti Mexico City'de oynanacak.

NBA All-Star maçı, 20 Şubat 2017'de Louisiana eyaletinin New Orleans kentindeki Smoothie King Center'da gerçekleştirilecek. 30 takımın seksen ikişer maça çıkacağı normal sezon, 13 Nisan'da sona erecek. Play-off'ların 16 Nisan'da başlayacağı 2016-2017 NBA sezonunun final serisi ise haziran ayında yapılacak.

Warriors ve Cavaliers yine favori

2015 şampiyonu Warriors ile unvanını korumak için mücadele edecek Cavaliers'ın, şampiyonluğun en önemli favorileri olduğu 2016-2017 sezonu öncesinde bazı takımlar, yaptıkları hamlelerle öne çıktı.

73 galibiyetle normal sezonda en fazla maç kazanan takım, 24 galibiyetle en iyi sezon başlangıcı ve 54 maçla en uzun iç saha galibiyet serisi rekorlarını kırdığı 2015-2016 sezonununda, şampiyonluğu Cavaliers'a kaptıran Warriors, yıldız oyuncu Durant'i renklerine bağlayarak "süper takım" haline geldi.

2015-2016 normal sezonunda Warriors'tan sonra en yüksek galibiyet yüzdesine sahip San Antonio Spurs, aktif kariyerini noktalayan Duncan'ın boşluğunu, uzun rotasyonuna eklediği all-star isimler Pau Gasol ve David Lee ile doldurmayı deneyecek. Kawhi Leonard, LaMarcus Aldridge, Tony Parker, Emanuel Ginobili'yi kadrosunda barındıran Spurs, Warriors ve Cavaliers'ı zorlamaya çalışacak.

Üç yıldır play-off'ların dışında kalan New York Knicks, yıldız ismi Carmelo Anthony ve gelecek vadeden Letonyalı forveti Kristaps Porzingis'in yanına, son yıllarda sakatlıkların peşini bırakmadığı all-star oyun kurucu Derrick Rose'u ekledi. Doğu Konferansı ekibi ayrıca Joakim Noah, Brandon Jennings, Courtney Lee gibi önemli rol oyuncularını da aldı.

Rose'u Knicks'e gönderen Chicago Bulls da 12 kez all-star seçilen Dwyane Wade'i, 13 yıl formasını giydiği ve 2006, 2012, 2013'te şampiyonluk kazandığı Miami Heat'ten kopardı. All-star gard Jimmy Butler'ın da oynadığı Bulls, kadrosunu Rajon Rondo, Robin Lopez ve Michael Carter-Williams ile zenginleştirdi.

Isaiah Thomas, Avery Bradley, Jae Crowder, Marcus Smart, Tyler Zeller gibi genç ve dinamik isimlerden oluşan kadrosuyla son 2 sezondur play-off'lara yükselmesine rağmen ilk turu geçemeyen Boston Celtics, Atlanta Hawks'tan ayrılan all-star uzun Al Horford'la anlaştı.

Doğu'nun iddialı ekiplerinden Hawks ise Horford'ın yerine bir başka all-star pivot Dwight Howard'ı aldı.

Ölü sezonun hareketli takımlarından biri olan Indiana Pacers, yıldız oyuncusu Paul George'un etrafına birçok değerli parça ekledi. All-star oyun kurucu Jeff Teague'i takasla Hawks'tan alan Pacers, Thaddeus Young ve Al Jefferson'ı da kadrosuna kattı.

Cavaliers, LeBron James, Kyrie Irving ve Kevin Love'ın etrafına kurduğu kadroyu korudu.

Play-off mücadelesi vermesi beklenen Toronto Raptors, Los Angeles Clippers, Memphis Grizzlies de Cavaliers gibi kadroda değişikliğe gitmemeyi tercih etti.

Oyuncu maaşları tavan yaptı

NBA takımlarının, bir sezonda oyuncularına ödeyebileceği maaş miktarının sınırlandırılmasını öngören "salary cap" (ücret tavanı) uygulaması, 2016-2017 sezonunda bambaşka bir seviyeye ulaştı.

NBA'in yayın haklarının, 2016-2017 sezonundan başlamak üzere 24 milyar dolar karşılığında, 9 yıllığına satılmasının ardından her sezon yaklaşık 2 milyon dolar artan ücret tavanı, 24 milyon dolarlık yükselişle 94,143 milyon dolara çıktı. Oyuncuların maaşlarına yansıyacak bu değişim, 3'ten fazla yıldız basketbolcunun yer aldığı takımların kurulmasına da imkan tanıyacak.

Bu sayede Stephen Curry, Klay Thompson, Draymond Green, Andre Iguodala gibi yıllık 10 milyon doların üstünde maaş alan basketbolcuları kadrosunda barındıran Golden State Warriors, serbest oyuncu Kevin Durant'e 2 yıllığına 54 milyon dolar ödeyebildi.

Ücret tavanındaki ani artış sonrası Cleveland Cavaliers, yıldız oyuncusu LeBron James'i, sözleşmesini 100 milyon dolar karşılığında 3 yıl uzatarak ödüllendirdi.

Cavaliers'ın yanı sıra Miami Heat formasıyla da 2 şampiyonluk kazanan, 4 kez normal sezonun, 3 kez ise final serisinin en değerli oyuncusu seçilen James böylece 1997-98 sezonunda Michael Jordan ve 2013-14 sezonunda Kobe Bryant'tan sonra "NBA tarihinin yıllık 30 milyon dolar kazanan 3. oyuncusu" oldu.

Yeni kurallar

NBA yönetimi, Orlando Magic ve Los Angeles Lakers'ta oynadığı dönemde rakiplerinin savunmakta zorlandığı eski basketbolcu Shaquille O'Neal'a fazlasıyla uygulandığı için "Hack-a-Shaq" olarak adlandırılan topsuz alandaki taktik faulleri azaltmak için bir bazı kararlar aldı.

Yeni kurallar doğrultusunda, tek serbest atış ve topun kenardan oyuna sokulmasıyla cezalandırılan, 4. çeyrek veya uzatmaların son 2 dakikasında topsuz alanda yapılan fauller için uygulanan kural, 2016-2017 sezonundan itibaren her periyodun son 2 dakikasını kapsayacak şekilde genişletilecek.

Ayrıca tehlikeli veya ölçüsüz darbe içeren kasti fauller, artık hakemlerin yorumuna bırakılmaksızın otomatikman centilmenlik dışı faul olarak değerlendirilecek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim