• BIST 9142.4
  • Altın 2325.069
  • Dolar 32.3676
  • Euro 34.9782
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Nazilliler, Gıdı Gıdı Treni'ne kavuştu

Nazilliler, Gıdı Gıdı Treni'ne kavuştu
Nazilli ve Sümerbank'ın sembolü olan tarihi Gıdı Gıdı Treni, restorasyonunun tamamlanmasının ardından Nazilli'ye döndü.

Nazilli ve Sümerbank'ın sembolü olan tarihi Gıdı Gıdı Treni, restorasyonunun tamamlanmasının ardından Nazilli'ye döndü. Bir çekici üzerinde şehrin caddelerinde sireni çalarak gezdirilen Gıdı Gıdı trenini görenler, duygusal anlar yaşadı. Şehir dışında bulunan Gıdı Gıdı yeniden Nazilli'ye gelmesiyle tarih yeniden canlandı.

Sümerbank Nazilli Basma Fabrikası'na malzeme ve işçi taşımak için Almanya'dan ithal edilen ve çalışanlar ile halk tarafından çıkardığı sesten dolayı "Gıdı Gıdı" olarak anılan tren yeniden eski günlerine döndürülüyor. Yıllar sonra lokomotif ve vagonların restoresini yapılmasını sağlayan Nazilli Belediyesi "Gıdı Gıdı Trenini" tekrar Nazilli'de sefere çıkaracak.

Hedeflerinin Gıdı Gıdı Treni'ni en kısa süreçte Nazilli'de sefere çıkarmak olduğunu belirten Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık, "Atamızın yadigârı olan bu trene sahip çıkacağız. Tarihi önemi itibariyle tüm Türkiye tarafından bilinen bir trendir. Ayrıca Atamızın bize hediyesidir. Restorasyon çalışmalarını Atamızın ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım'a kadar bitirtmeye çalışıyoruz. Ancak elimizde olmayan herhangi bir sebepten dolayı bizim planladığımız tarihte aksaklık olabilir. Ama hedefimiz Gıdı Gıdı Trenini en kısa süreçte Nazilli'de sefere çıkarmaktır." dedi.

Ordu Caddesi üzerinden Belediye Meydanı güzergahında gezdirilen Gıdı Gıdı treninin siren sesiyle şaşkına dönen vatandaşlar hemen cep telefonlarına sarılarak tarihi anı görüntüledi. Belediye Meydanına getirilmesinin ardından yoğun bir kalabalık tarafından çevrilen tarihi tren, uzun süre siren çalarak yaşama döndüğünü müjdeledi.

Nazilli Belediyesi tarafından bir süre önce çalıştırılarak bakıma alınan tarihi Gıdı Gıdı Treni'nin İstasyon Meydanı'ndan Sümer Kampusu'ne kadar olan güzergahının daha da genişletilerek Organize Sanayi Bölgesi'nden geçirileceği açıklayan Başkan Alıcık Gıdı Gıdı Treninin lokomotifinin mekanik aksamının bakımının ve restorasyonunun Devlet Demir Yolları İzmir Bölge Müdürlüğü tarafından yapıldığını ifade etti. Tarihi trenin vagon kısmının dış kaplamasının aslına uygun olarak Konya'da yeniden yapıldığı ve önümüzdeki günlerde montaj işlerinin sürdüğünü ifade eden Alıcık, şunları kaydetti: "Biz bir nostaljiyi yaşatmak istiyoruz, trenin restorasyonu tamamlandığında Devlet Demir Yolları yetkilileriyle görüşerek güzergahının Organize Sanayi Bölgesi'nden geçmesini sağlayacağız."

Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği trenin ilk kez 1945 yılında Sümerbank Basma Fabrikası ile Nazilli Garı arasında malzeme ve işçi taşıdığını ifade eden Belediye Sosyal İşler Müdürü Fatih Demir de "1990'lı yıllarda arızalar ve bakım maliyetleri nedeniyle işlevini yitiren tren yaklaşık 25 yıldır çürümeye terkedilmişti. Başkanımız Haluk Alıcık'ın girişimleriyle hem lokomotif hem de vagonlar bakıma alındı. Bundan böyle Gıdı Gıdı treninin sesi yeniden duyulacak. Nostaljiyi yaşadığımız bu mutlu günde tüm Sümerbanklılar ve Nazilli halkı adına başkanımıza çok teşekkür ediyoruz." diye konuştu.

Nazilliler, Gıdı Gıdı Treni'ne kavuştu

Nazilliler, Gıdı Gıdı Treni'ne kavuştu

Nazilliler, Gıdı Gıdı Treni'ne kavuştu

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim