• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 17 °C

NATO'dan Vladimir Putin açıklaması

NATO'dan Vladimir Putin açıklaması
NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Rusya'nın adımlarını eleştirirken, Rusya Devlet Başkanı Putin'in Kırım ziyareti için "uygunsuz" ifadesini kullandı.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya'nın Ukrayna'da attığı adımları, "sınırı aşan, sorumsuz, yasa dışı ve gayrimeşru" olarak nitelendirirken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım'ı ziyaretinin "uygunsuz" olduğunu söyledi.

123123xcc.jpg

Estonya'nın başkenti Talinn'deki Talinn Üniversitesi'nde konuşan Rasmussen, uluslararası hukuk bağlamında Kırım'ı Ukrayna'nın bir parçası olarak görmeyi sürdürdüklerini belirterek, "Bildiğim kadarıyla Ukrayna makamları Putin'i davet etmedi. Dolayısıyla bu ziyaretin uygunsuz olduğunu düşünüyorum" dedi.

Rasmussen, Rusya'nın girişimleri nedeniyle Avrupa'nın daha az istikrarlı ve daha az güvenli olduğunu ifade ederek, bu ülkenin uluslararası hukuku, uluslararası düzeni ve uluslararası kurumları hiçe sayan adımlar attığını kaydetti.

Rasmussen, "Rusya, Avrupa'da ve Avrupa-Atlantik bölgesinde belirsizlik, istikrarsızlık ve güvensizlik yarattı" diye konuştu.

Kimsenin yanlış anlamalara ya da yanlış değerlendirmelere kapılmamasını isteyen Rasmussen, NATO'nun ortak savunma ilkesi olan 5. maddenin "bir kaya kadar sağlam" olduğunu ifade etti.
"Rusya'nın saldırgan adımlarına karşı meşru savunma önlemleri aldıklarını" söyleyen Rasmussen, "Gerekmesi halinde daha fazla adım atmaya hazırız" dedi. Rasmussen, atılabilecek adımları da savunma planlarının güncellenmesi, NATO güçlerinin hazırlık düzeyinin yükseltilmesi, tatbikatların artırılması ve birliklerin konuşlandırılma pozisyonlarının gözden geçirilmesi olarak sıraladı.
Rasmussen, Rusya'nın NATO'yu bir ortak yerine hasım olarak görmesinden derin üzüntü duyduğunu belirterek bu ülkeye geri adım atarak yeniden uluslararası toplumun bir parçası olarak yükümlülüklerini yerine getirmesi çağrısında bulundu.

Rasmussen, Ukrayna sınırındaki Rus birliklerinin çekildiğine dair bir gözlemlerinin olmadığını yineledi.

 

Vladimir Putin kimdir ?

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 7 Ekim 1952 tarihinde, SSCB döneminde adı Leningrad olan St. Petersburg Kenti'nde doğdu. Leningrad Devlet Üniversitesi Hukuk Bölümü'nden 1975'te mezun olan Putin, yüksek lisansını ekonomi alanında yaptı. Mezuniyetinin ardından, 1975'ten itibaren KGB'de çalışmaya başlayan Putin, bir süre Almanya'da görev yaptı, Leningrad'a dönmesinin ardından da üniversite yönetiminde görev aldı.

asasd213.jpg

1990'da Leningrad Şehir Konseyi'nde danışmanlık yapan Putin, 1991-1992 yıllarında da belediye başkan yardımcısı ve belediye konseyi dış ilişkiler komitesinin başkanı idi.

Putin, 1996 yılına kadar St. Petersburg yönetiminde çeşitli kademelerdeki görevlerinin ardından, 1996'da Kremlin Sarayı Mülkiyet İdaresi Başkan Yardımcılığı'na atandı ve bu görevini, 1997 yılına kadar sürdürdü. 1997 ve 1998'de Devlet Başkanlığı İdaresi Başkanı ile Devlet Başkanlığı Denetim İdaresi Başkanı olarak yaptı.

Putin, 1998-1999 yıllarında, Rusya İç İstihbarat Servisi FSB'nin başkanlığını yaparken, aynı zamanda, yeni Rusya'nın "politbürosu" olarak da adlandırılan Rusya Güvenlik Konseyi'nin sekreterliği görevini yürüttü.

Putin, 9-16 Ağustos 1999 tarihleri arasında başbakan yardımcısı ve başbakan vekilliği, 16 Ağustos'tan itibaren de başbakan olarak görev yapmaya başladı. Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in 31 Aralık 1999'da istifa etmesinin ardından, Anayasa gereği, üç ay içerisinde devlet başkanlığı seçimi yapılıncaya kadar bu görevi vekaleten üstlendi. Putin, Rusya'da yapılan başkanlık seçimlerinde %50'nin üzerinde oy toplayarak, birinci turda devlet başkanı seçildi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim