• BIST 9079.97
  • Altın 2306.659
  • Dolar 32.3183
  • Euro 35.0385
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

NATO Savunma Bakanları toplantısı

NATO Savunma Bakanları toplantısı
Rusya’nın Ukrayna krizi bağlamındaki adımlarına karşı bazı önlemler alan NATO, uzun vadede alınabilecek ek önlemleri değerlendiriyor

Türkiye’yi Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın temsil ettiği NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nda, Ukrayna krizi bağlamında Rusya’nın attığı adımlara karşı alınan önlemlere uzun vadede ne tür önlemler eklenebileceği değerlendiriliyor.

İki gün sürecek toplantı öncesinde konuşan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya’nın Kırım’ı topraklarına katması üzerine derhal bazı önlemler alındığını belirterek "Güçlü bir dayanışma göstergesi olarak Atlantik’in iki yakasındaki her müttefik, gemi, uçak, birlik konuşlandırmak da dahil katkıda bulunuyor. Bu tam anlamıyla hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için durumu” dedi.

Daha donanımlı, daha hızlı ve daha esnek bir NATO’ya ihtiyaç duyulduğunu söyleyen Rasmussen, “Uzun vadede hangi önlemlerin alınacağını söylemek için biraz erken” diye konuştu.

Bu önlemlerin, savunma planlarının güncelleştirilmesini, yeni savunma planları oluşturulmasını, tatbikatların yoğunlaştırılmasını ve birlik konuşlandırılmasını kapsayabileceği belirtiliyor.

Ukrayna krizinin ve Rusya’nın “agresif” politikasının NATO açısından kısa ve uzun vadeli etkilerine yönelik nihai kararların, 4-5 Eylül’de Galler’de düzenlenecek NATO Zirvesi’nde üye ülkelerin devlet ve hükümet başkanları tarafından alınması öngörülüyor.

Önlemlere yönelik hazırlıkların sürdüğünü kaydeden Rasmussen, “Rusya, sınırları yeniden çizmek ve Avrupa’da yeni bölünme çizgileri oluşturmak için güç kullanmaya hazır olduğunu gösterdi” ifadesini kullandı.

Rusya’nın Kırım’ı topraklarına katmasının yasa dışı olduğunu ve bunun tanınmadığını belirten Rasmussen, Kırım’ı Ukrayna toprağı olarak görmeyi sürdürdüklerinin ve Rusya’dan “geri vermesini” beklediklerinin altını çizdi.

nato-topl-2.jpg

Ukrayna’daki krizin aşılması için tercihlerinin siyasi ve diplomatik çözüm olduğunu vurgulayan Rasmussen, geçen günlerde belirgin çekilme tespit edilen, Ukrayna sınırındaki Rus birliklerinin tamamen çekilmesini talep etti.

Bugünkü toplantıda Rusya’nın eylemleri nedeniyle oluşan yeni güvenlik ortamı bağlantılı olarak alınan önlemlerin değerlendirilmesi ile ortak savunmanın güçlendirilmesi, NATO’nun hazırlık seviyesinin yükseltilmesi ve NATO’nun sahip olduğu kaynakların gözden geçirilmesi öngörülüyor.

Toplantının önemli gündem maddeleri arasında NATO Zirvesi’ne hazırlık ile Afganistan’daki mevcut ve müstakbel operasyon da yer alacak.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim