• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 18 °C

Narenciye Üreticisine “Don Kırıcı Pervane Kullanın” Önerisi

Narenciye Üreticisine “Don Kırıcı Pervane Kullanın” Önerisi
Adana Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, hava sıcaklığının zaman zaman eksi 6 dereceye kadar düşmesi nedeniyle geçici mandarin çeşitlerinden...

Adana Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, hava sıcaklığının zaman zaman eksi 6 dereceye kadar düşmesi nedeniyle geçici mandarin çeşitlerinden bazılarında yüzde 10 ila 20 arasında zarar meydana geldiği bildirerek, çiftçilere doğa şartlarının olumsuz etkilerini minimum düzeye indirebilmesi için don kırıcı pervaneler kullanmasını önerdi.

İl Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Adana'nın 10 milyon 188 bin 98 ağaç ve 403 bin 939 dekar turunçgil arazisi ile Türkiye'nin narenciye üretimi yapılan en önemli merkezlerinin başında geldiğine dikkat çekilerek, "Ülkemiz turunçgil üretiminin yüzde 26'sı, yani 979 bin tonu ilimizde gerçekleştirilmektedir. İlimiz ekonomisinde narenciye yetiştiriciliği önemli bir yer tutmakta olup, zaman zaman ilimizde meydana gelen doğal afetler maddi kayıplara neden olmaktadır. Olası riskleri minimuma indirmek için Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kurularak, bu bağlamda Bakanlar Kurulu'nun 01/01/2016 tarihinden itibaren uygulamaya koyduğu "Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler, Bölgeler ile Prim Desteği Oranlarına İlişkin Kararı" 19/11/2015 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanmıştır. TARSİM devlet desteği de doğa şartları kadar önemlidir" denildi.

Açıklamada, turunçgil yetiştiriciliğini önemli etkenlerinden birinin sıcaklık olduğuna dikkat çekilerek, "Düşük sıcaklıklar meyve verimliliği ve kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bitkilerin dona hassasiyetleri tür ve çeşit özelliklerine, donun süresine, ağaçların gelişme durumuna, bulundukları gelişme periyoduna, budamaya, hastalık ve zararlılardan zayıf düşmesi gibi etkenlere göre değişir. İlimizde Seyhan ve Yüreğir ilçelerinin lokal bölgelerinde (Doğankent, Şıhmurat, Camuzcu, Irmakbaşı, Çağırkanlı, Zağarlı Çotlu, Kilise, Havraniye) yılbaşından itibaren hava sıcaklığının -6 dereceye kadar düşmesi turunçgil bahçelerinde özellikle geçici mandarin çeşitlerinden W.Murcott ve Freemont meyvelerinde yüzde 10-20 arasında zararlara neden olmuştur" açıklamasında bulundu.

Ürünlerde don zararına karşı alınacak önlemlerin de sıralandığı açıklamada, şu hususlara önemle dikkat edilmesi gerektiği bildirildi:

"Bahçe sıcaklığının artırılmasını sağlayabilmek için sulama sistemlerinin çalıştırılması, don kırıcı pervaneler, dumanlama (lastik, sap, saman, yanık yağ yakma gibi) teknikleri kullanılabilir. Kapama bahçeleri uzun süreli kar getiren sabit yatırımlardır. Bu yüzden doğa şartlarının olumsuz etkilerini minimum düzeye indirebilmek için en etkili yöntem olan don kırıcı pervaneler kullanılmalıdır. Bahçelerde kullanılan bir pervane, 55 dekara kadar etkili olmakta olup hava sirkülasyonu sayesinde bitkilerin ve ürünlerin donmasını engellemektedir. Gerek ihracat gerekse iç tüketimde önemli bir yere sahip olan narenciye üretiminde sıkıntı yaşamamak için özellikle geçici çeşitlerde, don kırıcı bu pervanelerin bahçelerde mutlaka yaygınlaştırılması ve desteklenmesinin uygun olacağı kanaatindeyiz. Bir defa tesis edilen bir pervane, uzun vadede bitkileri ve ürünleri koruyarak büyük ölçüde fayda sağlayacaktır."

Narenciye Üreticisine “Don Kırıcı Pervane Kullanın” Önerisi

Narenciye Üreticisine “Don Kırıcı Pervane Kullanın” Önerisi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim