• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Narenciye sorunu Meclis gündeminde

Narenciye sorunu Meclis gündeminde
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle narenciye üreticilerinin yaşadığı sorunların çözümü için Meclis Araştırma Önergesi...

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Rusya ile yaşanan kriz nedeniyle narenciye üreticilerinin yaşadığı sorunların çözümü için Meclis Araştırma Önergesi verdi. Önergeyi hazırlayan MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, ayrıca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in cevaplaması talebiyle de yazılı soru önergesi verdi.

Rusya'nın ambargo kararının ardından narenciyede önemli bir dış pazarı kaybeden Türkiye'de bu sektörde yaşanan sorunlara dikkat çeken MHP, konuyu Meclis gündeminde tutuyor. Geçtiğimiz günlerde Meclis kürsüsünden sorunları dile getiren MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya, aynı soruna dair Meclis Araştırma Önergesi hazırladı. MHP Grubu, önergeyi Meclis Başkanlığı'na sundu.

Rusya ile yaşanan siyasi kriz sebebiyle iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin durma noktasına geldiği, bu durumdan da en fazla narenciye üreticilerinin etkilendiği belirtilen önergede, Rusya'ya ihraç edilemeyecek yıllık 500 milyon dolar değerindeki narenciye üretiminin nasıl değerlendirileceği, üreticilere nasıl destek verileceği ve narenciye sektöründen geçimini sağlayan yüz binlerce vatandaş için hangi tedbirlerin alınacağının belirlenmesi için Meclis Araştırması açılması istendi. Aynı önergede, "Yeni pazarlar aranması, üretilen mallara 1 ton için en az 100 dolar nakit ödeme yapılması, malları satılmayan ya da deposunda kalan çiftçilerin borçlarının ertelenmesi ve yapılandırılmasının üreticiler için hayati öneme sahip olduğu." vurgusu yapıldı.

AYRICA SORU ÖNERGESİ VERİLDİ

MHP Genel Başkan Yardımcısı Adana Milletvekili Mevlüt Karakaya da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in cevaplandırması talebiyle verdiği yazılı soru önergesinde ise Rusya'ya yapılan 1 miyar doların üzerindeki ihracatın içinde narenciye ağırlıklı payına dikkat çekti. Önergede "Narenciye üretiminde henüz yüzde 30'u hasat edilmiş olmasına rağmen hasat işçiliği ve paketleme alanında çalışan yüz binlerce işçinin başta Adana bölgesi olmak üzere tüm Türkiye'de sıkıntı yaşayacağı görülmektedir. Üreticilerimizin tahsilatta sıkıntı çektiği, yaptıkları sözleşmelerin feshedildiği, verdikleri çeklerin iadesinin talep edildiği bilgilerini almaktayız. Bunun yanında üreticilerimizin bakım, besleme, budama gibi temel faaliyetleri sebebiyle üretim maliyetleri artarak devam etmektedir. Kredi ödemeleri de yapılamayacaktır." ifadesine yer verildi.

BAKAN ÇELİK'E YÖNELTİLEN SORULAR

Karakaya, Bakan Çelik'e özetle şu soruları yöneltti: "Narenciye sektöründe Rusya'ya ihraç edilemeyecek olan yüz milyonlarca liralık ürün nerede ve nasıl değerlendirilecektir?

Tahsilat yapamayan ve işçi çalıştıramayan üreticimize hasat sürecinde nasıl destek verilecektir?

İç pazarda tüketiminin artırılması için; kamu spotları yayınlamak, kamu kurumlarında narenciye tüketimini teşvik etmek ve "Hal Yasası'nın yaptırımlarını yeniden düzenlemek gibi girişimleriniz olacak mıdır?"

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim