• BIST 9107.39
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3529
  • Euro 34.9558
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 25 °C

Napolitano'dan Türkiye'nin AB üyeliğine destek

Napolitano'dan Türkiye'nin AB üyeliğine destek
İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğine ve müzakere sürecinde Türkiye’nin AB liderlerine yaptığı "ahde vefa" hatırlatmasına destek verdi.

Fransa'nın Strasbourg kentinde Avrupa Parlamentosu’na iki günlük resmi ziyarette bulunan İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, temaslarının son gününde İtalyan parlamenterlerin sorularını yanıtladı.

AB üyelik sürecinde Türkiye’den AB’ye yapılan "ahde vefa" ilkesine uygun davranılmadığı yönündeki eleştiriler anımsatılan İtalyan Cumhurbaşkanı, Latince "ahde vefa" anlamındaki "pacta sunt servanda" ifadesini kullanarak, "Türkiye, bu konuda haklı.

Anlaşmalara saygılı olunmalı" dedi. 2005’te başlayan müzakerelerin üstünden iki yıl geçtikten sonra Fransa ve Almanya’nın süreci frenlediğini belirten Giorgio Napolitano, bu iki ülkeyi açık bir şekilde eleştirdi ve şunları söyledi: "İmzalar atıldıktan iki yıl sonra ki, bu kanla değil onların imzasıyla oldu, AB’nin iki temel ülkesinin lideri Fransız ve Alman liderler dediler ki 'Hayır, biz Türkiye ile müzakereleri ileriye, bir sonuca götürmek istemiyoruz.'

Bana, anlaşmalara saygılı olmadığımızı hatırlattıklarında onlar haklılardı. Benim endişem İtalya'nın güvenilirliğini korumak. Biz, Cumhurbaşkanı (Nicolas) Sarkozy ve Şansölye (Angela) Merkel’in yaptığı gibi geri adım atmadık. Müzakereler ileriye gitmeli diye düşünüyoruz.

Müzakerelerin olası sonuçları sonra tartışılır." İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano, geçen hafta Roma’da konuk ettiği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile düzenlediği ortak basın toplantısında Türkiye’nin AB’ye üyeliğine İtalya’nın açık desteğini yinelemiş ve Kıbrıs sorunu çözülmeden Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin devlet statüsünde 2004’te AB’ye üye yapılmasının durumu zorlaştırdığını açık ifadelerle dile getirmişti.

Cumhurbaşkanı Gül de ziyareti sırasında İtalya’nın temmuz ayında devralacağı AB dönem başkanlığı sürecinde yeni müzakere başlıklarının açılması konusunda Türkiye’nin beklentilerini İtalyan mevkidaşına aktarmıştı.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim