• BIST 9694.45
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 28 °C

Nakil yüz çıkartılıyor

Nakil yüz çıkartılıyor
Türkiye'nin 6. yüz nakli ameliyatı başarısız oldu.

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde geçen 23 Ağustos'ta Türkiye'nin 6'ncı yüz nakli yapılan 55 yaşındaki Salih Üslün, uyuşmazlık nedeniyle yüzün geri alınması amacıyla ameliyata alındı.

ÜSLÜN'E TAM YÜZ NAKLİ YAPILMIŞTI

Antalya'da geçirdiği trafik kazası sonucu beyin ölümü gerçekleşen 31 yaşındaki Muhittin Turan'ın yüzü, Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde Edirne'den gelen çiftçi Salih Üslün'e geçen 23 Ağustos'ta nakledildi. Hastanenin 4'üncü, Türkiye'nin 6'ncı yüz nakli operasyonunu, Türkiye'nin ilk yüz naklini gerçekleştiren Prof. Dr. Ömer Özkan ve ekibi yaptı. 

2008 yılında samanlığına giren bir fareyi yakalamak için kovalarken av tüfeğinin namlusunun üzerine düşüp silahın ateş alması sonucu yaralanan ve bir dizi operasyon geçiren Üslün, yaklaşık 7.5 saat süren yüz naklinden sonra 10 gün yoğun bakımda kaldı. Alt-üst çene, saçlı deri ve dil de dahil olmak üzere tam yüz nakli yapılan Salih Üslün'ün, sakal tıraşından sonra yeni yüzüyle 25 yaş gençleştiği görüldü. 

İLK 1 YIL RİSKLİ AÇIKLAMASI

AÜ Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Özlenen Özkan, ameliyat sonrası yaptığı açıklamada, yüz nakillerinde ilk 1 yılın riskli olduğunu belirterek, "1 yıl içerisinde vücudun yüzü reddetme riski var. Dünyadaki vakalarda reddetmeler oldu ama tedavi süreci başarılı oldu. Hiçbir hastanın bu nedenle yüzü geri alınmadı" dedi.

Üslün'den sonra 7'nci yüz nakli geçen yıl Aralık ayında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'nde Recep Kaya'ya yapılmıştı.

NAKİL YÜZÜN YÜZDE 60'LIK BÖLÜMÜ ALINDI 

Akdeniz Üniversitesi (AÜ) Hastanesi'nde Türkiye'nin 6'ncı yüz nakli yapılan 55 yaşındaki Salih Üslün'ün, uyuşmazlık nedeniyle yüzün geri alınması için girdiği ameliyat sona erdi. 5 saat süren operasyon sonunda daha önce nakledilen yüzün yüzde 60'lık bölümü alındı. 

Ameliyatı gerçekleştiren Prof.Dr. Ömer Özkan, Salih Üslün'ün sağ bacağından alınan deri parçasının, çıkartılan yüzün yerine nakledildiğini söyledi. Ameliyatta, alt ve üst çene kemiklerinin alınmadığını kaydeden Prof Dr. Özkan, şöyle konuştu:

SİLİKONA GEREK KALMADI

"Üslün'ün sağ bacağından alınan deri dokusu, yüzüne nakledildi. Silikona gerek kalmadı. Alınan deri, Üslün'ün yüzü için yeterli oldu. Daha önce yapılan tüm nakillerden daha ağır bir operasyon gerçekleştirdik. Bu nedenle hastamızın hayati tehlikesi sürüyor. Şu an yoğun bakım ünitesinde tutuluyor. Daha önce de tüm röportajlarımızda 'B planımız devreye girebilir' demiştik. İşte B planımızı da bu. Bunu devreye sokarak Üslün'ü ameliyata aldık. Yaklaşık 2 aydan bu yana kendisine ilaç vermiyorduk. Bundan sonra da ağır ilaç takviyesi yapmayacağız.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim