• BIST 9039.84
  • Altın 2301.553
  • Dolar 32.325
  • Euro 35.056
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

Nabucco Projesi tarih oldu

Bir zamanlar Avrasya enerji dengelerini değiştirecek bir proje gözüyle bakılan boru hattı projesinin yürütücüsü Nabucco Konsorsiyumu'nun şirketi faaliyetlerine son verdi.

Enerji Günlüğü'nde yer alan Mehmet Kara imzalı habere göre, Türkiye'nin enerji kavşağı ya da bir başka deyişle enerji hub'ı olması için büyük önem atfedilen Nabucco Gaz Boru Hattı Projesi tamamen tarihe gömüldü. Nabucco'nun temelleri, 11 Ekim 2002 yılında Viyana'da Türkiye'den BOTAŞ'ın da katılımıyla imzalanan bir anlaşmayla atıldı. Proje, 13 Temmuz 2009 tarihinde hükümetlerarası anlaşmayla ivme kazandı.

 TANAP AĞIR YARALADI

Ancak bu boru hattıyla taşınacak gazın bulunamamasının da etkisiyle proje sürüncemede kaldı. Nabucco'ya ŞahDeniz Sahası'ndan gaz verecek ülke konumundaki Azerbaycan ile boru hattının en uzun etabının yer alacağı Türkiye'nin Trans Anadolu Gaz Boru Hattı Projesi'ni (TANAP) hayata geçirme konusunda anlaşması üzerine Nabucco Projesi önce küçüldü. Şahdeniz'den Avusturya'daki Baumgarten'a kadar projelenen Nabucco artık Türkiye-Bulgaristan sınırından başlayıp Avrupa içlerine uzanacaktı.

SON DARBEYİ TAP İNDİRDİ

Fakat Nabucco'nun küçülmesi de yetmedi, en sonunda tamamen rafa kalktı. Çünkü; adı Nabucco West olarak değişen boru hattı, TANAP ile Batı Türkiye'ye kadar gelecek gazın Avrupa içlerine taşımaya talip olmasına rağmen, bu rolü, rakip bir projeye, Trans Adriyatik Pipeline (TAP) projesine kaptırdı. Haziran 2013'te Şahdeniz Konsorsiyumu, Türkiye'nin batı sınırına kadar TANAP'la taşınacak gazı Avrupa içlerine taşıyacak seçenek olarak TAP'ı tercih etmişti.

DEVAM EDERİZ DEDİ AMA..

Bu kararın hemen ardından Nabucco Konsorsiyumu yine yelkenleri suya indirmeye yanaşmamış, Avrupa'nın daha çok gaz kaynağına ve seçeneğine ihtiyacı olduğu, bu yüzden projenin rafa kalkmadığı yönünde bir duyuru yayınlamıştı. Ancak bu açıklama, Viyana (Avusturya) merkezli Nabucco Konsorsiyumu'ndan yapılan son resmi açıklama olarak kaldı.

 ÖNCE WEB'DEN ÇEKİLDİ

Çünkü bu açıklamayı yapan Nabucco Konsorsiyumu'nun ortakları durumu yeniden gözden geçirmiş ve tasfiyenin kaçınılmaz olduğunu kabullenmişti. Böylece Nabucco Konsorsiyumu kendi kendini tasfiye etmek üzere harekete geçti. Önce Nabucco Konsorsiyumu'nun http://www.nabucco-pipeline.com adresindeki internet sitesi sessiz sedasız kapatıldı.

YÖNETİCİSİ VE ÇALIŞANLARA VEDA

Ağustos ayından itibaren Nabucco, çalışanlarıyla yollarını ayırmaya karar verdi. Ekim ve Kasım aylarında personelle iş sözleşmeleri sonlandırıldı. Bunlar arasında Şirket'in CEO'su Reinhard Mitschek de bulunuyor. Nabucco şirketinde sadece tasfiye sürecini yürütmek üzere sınırlı sayıda personel kaldı. Tasfiye sürecinin, Ocak ayı sonlarında tamamlanması öngörülüyor. Ancak ileride ortaya çıkabilecek ihtimallere karşı Şirketin Avusturya'daki sicil kaydı muhafaza edilecek.

CEO MITSCHEK YUVAYA DÖNDÜ

Bu arada, iş sözleşmesi fesholunan Şirket CEO'su Reinhard Mitschek, eski şirketi OMV'ye döndü. Mitschek'in OMV Grubu'nda nasıl bir pozisyonda yer alacağı ise henüz netleşmiş değil. Nabucco'nun ortakları arasında, OMV (Avusturya), MOL (Macaristan), Transgaz (Romanya), Bulgargaz (Bulgaristan), BOTAŞ (Türkiye) ve GDF Suez (Fransa) bulunuyordu.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim