• BIST 9079.97
  • Altın 2310.506
  • Dolar 32.336
  • Euro 35.0929
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Müze Ve Ören Yerlerinden 6 Milyon TL Gelir

Müze Ve Ören Yerlerinden 6 Milyon TL Gelir
Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla bölgesinde biri su altı, 14'ü yüzey 15 arkeolojik kazı çalışmasının yapıldığı ören yerlerinin kazı başkanları...

Muğla Valisi Amir Çiçek, Muğla bölgesinde biri su altı, 14'ü yüzey 15 arkeolojik kazı çalışmasının yapıldığı ören yerlerinin kazı başkanları ile bir araya geldi. 2015 yılının kısa bir değerlendirmesinin yapıldığı toplantıya İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik de katılırken, toplantıda müze ve ören yerlerinin kısa film tanıtımlarının yapılması, arkeolojik kazılarda ortaya çıkan eserlerin yerinde tanıtımı, büyük kütle eserlerin açık hava müzesi gibi sergilenmesi ve on-line satış konuları görüşüldü.

ESERLER KAZILDIKLARI YERDE SERGİLENMELİ

Muğla Valisi Amir Çiçek, kazı çalışması yapılan bölgelerdeki halkı yapılan kazılarda ortaya çıkan eserlerin o yörede sergilenmesi ile bölgeye gelecek ziyaretçiler ile o yöredeki vatandaşların ürettikleri sebze ve meyve satışından maddi gelir elde edeceğini söyledi. Va Çiçek, "Muğla, ortaya çıkarılan arkeolojik eserleri ile herkes tarafından bilinir ve söylenir. Fakat siz kazı yapan hocalar o eserlerin ortaya çıkmasına birebir şahit olan insanlarsınız. Fakat bir eksiğimiz var. Çalıştığımız bölgedeki insanlara bunun aidiyetini kabul ettiremiyoruz. Yani ortaya çıkan eserleri "Bu benimdir, benim ülkeme çok katma değer sağlayacak" bilincini tam olarak oluşturamamışız. Ne zaman ki o alanları biz ziyarete açtığımızda, insanlar oralara ziyarete gittiğinde kendileri de ürettiklerini sattıklarında, katma değer sağladıklarında önemini daha iyi anlayacak ve oralarda bekçi bulundurmanıza gerek kalmayacak. O zaman oraları o bölge insanı kendisi koruyacaktır. Muğla'da sahil kesimi ve iç kesimlerde yapılan kazılarda ortaya çıkan eserleri yerinde teşhir etme gibi bir düşüncemiz var. Eğer sergilenemeyecek kadar kütle büyük ise bunu açık hava müzesi şeklinde yapalım istiyorum" dedi.

"TANITIM EKSİKLİĞİMİZİ GÖRDÜK"

Vali Çiçek, tanıtım konusunda geri kalındığını belirterek, tanıtım, pazarlama marketing denilen o konseptte çok geri kalındığını belirterek, "Günümüzde artık gittiğin yerde görme değil, gideceği yeri görebilmesi için bir ön izlenim olması gerekir. Biz bu yoldan hareket ederek bir eksiğimizi tespit ettik. Kazı yerlerimizdeki çalışmalar, gayretler var ama tanıtım filmi hazırlarken çok fazla detaylı, bilimsel yönlerini açıklamayacağız. Kazı başkanlarının uygun gördüğü çekimler yapılarak Muğla'mızı dünyaya açmak zorundayız" dedi.

2015'DE MÜZE VE ÖREN YERLERİNDEN 6 MİLYON 300 BİN TL GELİR

Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Veli Çelik, Muğla'da birisi sualtı olmak üzere toplam 15 kazı alanı bulunduğunu söyledi. Çelik, Bakanlık tarafından bu kazılar ile ilgili olarak 2015 yılında 2,5 milyon TL ödenek gönderdiğini söyledi. Çelik, "Deniz, kum ve güneşin dışında müze ve ören yerleri turizme ciddi manada katkı sağlıyor. Ziyaretçi sayısına baktığımızda 2015 yılında müzeleri 321 bin kişi, ören yerlerini ziyaret eden 535 bin kişi olmak üzere toplamda 856 bin kişi 6 milyon 300 bin TL bir gelir bıraktı. 2014 yılında müzeleri 339 bin kişi, 476 bin kişi de ören yerleri olmak üzere toplamda 815 bin kişiden 6 milyon 300 bin liraya yakın gelir elde edildi. Müzelerde ilk sırayı 209 bin kişi ile Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi, Marmaris ve Fethiye müzeleri de Bodrum'u takip ediyor. Ören yerlerinde ise 150 bin kişi ile Sedir Adası ilk sırada, Kayaköy 70 bin kişi, Kaunos, Tol ve Knidos bu ören yerlerini takip ediyor. Dünya turizm örgütünün verilerine göre dünya üzerinde her yıl 250 milyon kişi ülkeler arası ziyaret yapıyor. Bunu karşılığında 1 trilyon dolar harcama yapıyor" dedi.

ON-LİNE PAZARLAMA

Kültür ve Turizm İl müdürü Çelik, dünyada turizm pazarlamasının artık on-line pazarlamaya doğur gittiğini belirterek, "Bu ziyaretlerin yaklaşık yüzde 20'si on-line pazarlanıyor. Artık tüm dünyada turistik amaçlı ziyaretler on-line pazarlama üzerinden yapılmaya başlandı. Bu da bizim de artık bu talepleri görmemiz anlamına geliyor. Biz de bölgemizdeki kazıları ve müzelerin görüntülü çekimlerini yaparak Müdürlüğümüz ve Bakanlığımız portalına ekleyerek insanların daha buralara gelmeden seçenek sunmak istedik. Her kazı başkanımız kendi kazısı ile ilgili Türkçe ve İngilizce altyazılı açıklamalı bir tanıtım filmi yapılacak" dedi.

Müze Ve Ören Yerlerinden 6 Milyon TL Gelir

Müze Ve Ören Yerlerinden 6 Milyon TL Gelir

Müze Ve Ören Yerlerinden 6 Milyon TL Gelir

Müze Ve Ören Yerlerinden 6 Milyon TL Gelir

Müze Ve Ören Yerlerinden 6 Milyon TL Gelir

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim