• BIST 9645.02
  • Altın 2416.205
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8133
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 27 °C

Mut’ta Kaval Çalma Yarışması Yapıldı

Mut’ta Kaval Çalma Yarışması Yapıldı
Mersin'in Mut ilçesinde, kaval çalma kültürünü anımsatmak ve yaşatmak için Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi ve Mut Belediyesi işbirliğiyle "Geleneksel...

Mersin'in Mut ilçesinde, kaval çalma kültürünü anımsatmak ve yaşatmak için Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi ve Mut Belediyesi işbirliğiyle "Geleneksel 3. Ödüllü Kaval Çalma Yarışması" düzenlendi.

Mut'un kültür ve sanat yaşamında çok önemli bir yer edinen, Mut kültürünün tanıtımında, korunmasında ve gelecek kuşaklara aktarılmasında görev üstlenen Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi, düzenlediği yarışmayla çoban geleneğini de yaşatmaya çalışıyor.

Belediye Konferans Salonu'nda yapılan yarışmaya; Kaymakam Mehmet Ali Akyüz, Belediye Başkanı Nebi Yılmaz, Türk Halk Müziği Sanatçısı Musa Eroğlu, Mut Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Gürsel Aydın, Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi sahibi Nihat Mustul ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yarışma öncesi konuşan Nihat Mustul, "Bu yarışmayı Mut Kaymakamlığı, Mut Belediyesi ve Mut Çıtlık Kültür Sanat Dergisi olarak birlikte yapıyoruz. Bu etkinliğe, kaval çalma yarışmasına katkı sunan Belediye Başkanımıza, Kaymakamımıza huzurlarınızda çok teşekkür ediyorum" dedi.

Belediye Başkanı Nebi Yılmaz ise, "Amacımız bu ilçe Yörük ve Türkmen'se, Yörük denince de çoban ile kaval akla geliyorsa, bunu gelenek haline getirelim ve bu neslimizi gelecek kuşaklara taşıyalım diye böyle bir yola çıktık. Amacımız bu geleneksel olayı gelecek nesillere taşımak. Elbette birinci, ikinci, üçüncü olacak ama umarım inşallah liseye giden çocuklarımız da çalmaya başlar. Yörük denince çoban akla gelmiyor. Yörük deyince saflık, temizlik, özlük, haslık, cesaret ve bu dağları memleket haline getiren insan yerine geliyor. Bu memleketin Yörük ve Türkmen olması her zaman bu memleketin ayakta kalmasında başrolleri oynayacak insanları üretmiştir. Ben Yörük Türkmenlere teşekkür ediyorum" dedi.

Mut Kaymakamı Mehmet Ali Akyüz ise, "Çıtlık Dergisi sanat hayatına önemli ve faydalı işler yapan Çıtlık ailesine böyle bir organizasyondan dolayı teşekkür ederim. Karacaoğlan'ın memleketinde, Torosların bağrında, yerel kültürümüzü yaşatma adına böylesine bir adımı önemsiyorum. Yarışmacı arkadaşlara şimdiden başarılar diliyor, saygı ve sevgilerimi sunuyorum" diye konuştu.

Ünlü Sanatçı Musa Eroğlu ise, "Mut'ta şimşekleri çaktıracağız. Hem birbirimizi göreceğiz hem ortalık aydınlanacak. Hem yüzlerimizi göreceğiz, yönümüzü göreceğiz. Bunun adımını attık. Amacımız insanlara sabahleyin günaydın demeyi öğreteceğiz ve uygulayacağız. Bu karanlıkta olmaz. Karanlıkta kimseyi göremeyiz. Aydınlık ve şimşek çakmıştır. Mutlulara, Sayın Başkanıma, Kaymakamıma ve çalışma arkadaşları nezdinde başarılar diliyorum" dedi.

Konuşmaların ardından, Yörük kültüründe çobanların otlattığı hayvanlara kaval çalması geleneğini yaşatmak amacıyla düzenlenen yarışmaya, 13 kişi katıldı. Yanık türküleri kavallarıyla çalan yarışmacılar, geceye katılan konuklardan beğeni topladı. Her yarışmacının iki parça çaldığı yarışmada, konuklar yarışmacıları ayakta alkışladı.

Yarışmacıların eserlerini sunmalarının ardından, sonuçlar açıklandı. Kaval Çalma Yarışması'nda birinci Mehmet Eskioğlu bin 500 TL, ikinci Musa Arı bin TL ve üçüncü Ali Arpaç 750 TL'lik ödülün sahibi oldu.

Yarışmada dereceye girenlere ödülleri, Kaymakam Mehmet Ali Akyüz, Belediye Başkanı Nebi Yılmaz ve Sanatçı Musa Eroğlu tarafından takdim edildi.

Ödül töreninden sonra protokol ve yarışmacılar toplu halde fotoğraf çektirdiler.

Mut’ta Kaval Çalma Yarışması Yapıldı

Mut’ta Kaval Çalma Yarışması Yapıldı

Mut’ta Kaval Çalma Yarışması Yapıldı

Mut’ta Kaval Çalma Yarışması Yapıldı

Mut’ta Kaval Çalma Yarışması Yapıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim