• BIST 9079.97
  • Altın 2308.987
  • Dolar 32.315
  • Euro 35.0532
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 19 °C

Mut’ta hal sezonu dualarla açıldı

Mut’ta hal sezonu dualarla açıldı
Mersin'in Mut ilçesinde sebze ve meyve toptancı hali esnafı sezonu dualarla açtı.

Mersin'in Mut ilçesinde sebze ve meyve toptancı hali esnafı sezonu dualarla açtı. Mevsimlik olarak faaliyet gösteren Mersin Büyükşehir Mut Sebze ve Meyve Toptancı Hali, Türkiye'nin turfanda erik ve kayısı sezonunda nisan ile temmuz ayları arasında hizmet veriyor.

Mersin Büyükşehir Mut Yaş Meyve ve Sebze Komisyoncuları Derneği Başkanı Mehmet Ali Acar, açılış töreninde yaptığı konuşmada, sezonun başlamasıyla birlikte halde hareketlilik yaşanacağını belirterek, Türkiye'nin erkenci sofralık kayısı ihracatının 50 milyon doları bulduğunu, bu rakamın yüzde 85'inin ise Mut'tan gerçekleştirildiğini söyledi.

İlçede 56 bin dekar alanda kayısı üretimi yapıldığını kaydeden Acar, "Mut'ta yetişen kayısının kalitesi, kokusu, lezzeti ve hatta görüntüsü ülkemizin hiçbir yerinde olmamaktadır. Çünkü iklim olarak mikro klima denilen esinti, hem görüntü, hem rengini, hem tadını, hem de kokusunu doğallaştırıyor. Onun için diyoruz ki marka Mut'tur, kayısı ve eriğin ana memleketi Mut'tur" dedi.

2017 yılında 100 bin ton sofralık kayısı üretildiğini bunun 50 bin tonunun ihraç edildiğunu vurgulayan Acar, "Yaklaşık para olarak karşılığı ise 45 milyon doları aştı. 2018 yılında kayısıda rekolte beklentimiz 150 bin tonun üzerinde. Bunun yarısı kadar da ihracat beklentimiz var. Mut kayısısını iç piyasada sadece Ankara, İstanbul, İzmir'e değil artık Türkiye'nin her bölgesine, dış piyasada ise genel ağırlıklı Rusya, Irak, Ortadoğu ülkeleri ve Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz" diye konuştu.

Mut Belediye Başkanı Nebi Yılmaz ise Mut ilçesinin ayakta kalmasının tarıma bağlı olduğunu ifade ederek, "Bu ilçenin birinci önceliği tarımsa, tarımı birinci hizmet alanına koymamız lazım. Mut ilçesinde yetişen ürünlerin, Mersin çapında ilk üçe girdiğini bilmeniz gerekli. Kayısı deyince Malatya akla geliyor ama bizim Malatya'dan ayrıcalığımız var. Biz sofralık erkenci kayısı üretiyoruz Malatya ise kurutmalıkta öncü. Ürünümüzün kalite ve farkındalığını dünya markasına taşımamız lazım" diye konuştu.

Kaymakam Mehmet Ali Akyüz ise tüm üretici ve komisyonculara sezonun hayırlı olmasını ve bol kazanç diledi.

İlçe müftüsü Mustafa Öztürk tarafından dua okunduktan sonra, komisyoncular tek tek gezilerek yeni sezonun hayırlı olması dileklerinde bulunuldu.

Açılış sonrası misafirlere kavurmalı pilav ikram edildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim