• BIST 9790.88
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 26 °C
  • İzmir 24 °C

Mutfağın Anayasası Geliyor

Mutfağın Anayasası Geliyor
Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkan Vekili Rahmi Yılmaz, şehir şehir gurme haritası çıkaracaklarını belirterek, "Türk mutfağının artık yazılı...

Türkiye Aşçılar Federasyonu (TAFED) Başkan Vekili Rahmi Yılmaz, şehir şehir gurme haritası çıkaracaklarını belirterek, "Türk mutfağının artık yazılı bir veri tabanı ve gurme anayasası olacak. Böylece mutfaklar tek bir standarta kavuşacak" dedi.

Türkiye'de yemeklere artık standart gelecek. Kuşadası- Efes Kongre Merkezi'nde Platform Fuarcılık tarafından düzenlenen Ege Bölgesi Ağırlama Konaklama Teknolojileri ve Ev Dışı Tüketim Fuarı'nda (Aegean Hosttech) Türkiye'nin dört bir yanından gelen lezzet ustaları buluştu. TAFED Başkan Vekili Rahmi Yılmaz, Türkiye'deki profesyonel şeflerin imza atacağı çalışmada, otel ve restoranlardaki mutfaklarda yapılan yemeklerin bir standart altında toplanacağını söyledi. Yılmaz, "Bugüne kadar sektörde "yaptığını yaz, yazdığını yap" mantığı mevcut değildi. Biz sadece yapıyorduk ama bunun veri tabanını tutmuyorduk. Dolayısıyla artık bunu hayata geçirme zamanı geldi. Hem iller bazında hem de ilçeler bazında yemeklerin nasıl yapılacağı konusunda veri tabanı oluşturulacak" dedi.

YEMEĞİN DE REÇETESİ OLACAK

Hangi il ve hangi ilçede hangi yemeğin ön planda olduğunu gösteren bir gurme haritası çıkarılacağını söyleyen Yılmaz, ayrıca yemeğin yapılma standartı getireceklerini de belirtti. Yılmaz, "Milyonlarca dolar turizm geliri olan ülkemizdeki lüks otellerde aynı yemekler, farklı şekilde sunuluyor. Bir standartlarını belirleyip bunların yazılımlarını oluşturacağız. Dolayısıyla her yerde çıkan yemek aynı standartta olacak. Örneğin Türkiye'de 293 çeşit peynir var. Ama nasıl yapıldığı yazılı değil. Biz bunu yazılı olarak belgelendireceğiz. Nasıl ki her ilacın bir reçetesi varsa yemeklerimizin de reçetesi olacak. Bu aynı zamanda yükselen bir kaliteyi de getirecek. Bir yerde tattığı lezzeti her yerde tatma imkanı olacak" diye konuştu. 2017 sonunda tamamlanacak çalışmanın turizm sektörüne büyük fayda sağlayacağını belirten Yılmaz, gurme haritası sona erdiğinde bu kriterlere uyum sağlayan restoran ve otellere de TAFED onaylıdır şeklinde logo ve amblem verileceğini söyledi.

Fuar ile eşzamanlı düzenlenen Turizm Zirvesi'inde ise "Ege'nin Gastronomik Değerleri" masaya yatırıldı. Oturum başkanlığını yapan Türkiye'nin önde gelen gurmelerinden Ahmet

Güzelyağdöken , söz konusu çalışmanın ilk olarak Ege'den başladığını belirtti. Güzelyağdöken "Kayıtlı bir gastronomi kültürümüz yok. Bizim mutfağımızda yemek tarifini bugüne kadar kararınca tuz, biraz yağ, biraz tuzla götürdük. Kendi gastronomi değerlerimize sırt çevirdik. Artık yavaş yavaş bunların kayıt altına alınması ve zaten var olan mutfağımızın şekillenmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bunun için de çalışmaya başladık" dedi.

TÜRKÇE YEMEK

İzmir Aşçılar Derneği Onursal Başkanı Nejdet Polat da turizmde gastronominin önemli bir avantaj olduğuna dikkat çekerek, yemek isimlerinin "Türkçe" olmasına büyük önem verdiklerini söyledi. "Örneğin pide, Turkish Pizza değil yalnızca pide olacak" dedi. Böylece aynı yemeklere farklı isimler konulmasının da önüne geçileceğini ifade eden Polat, Türkiye'nin son dönemde yemeklerde margarin yerine zeytinyağ kullanması nedeniyle de beğeni aldığını söyledi. Polat, "Margarin özellikle yabancı konuklara ağır geliyordu. Şimdi ise zeytinyağ kullanılan yemeklere büyük ilgi gösteriyorlar" diye konuştu.

Mutfağın Anayasası Geliyor

Mutfağın Anayasası Geliyor

Mutfağın Anayasası Geliyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim