• BIST 9530.47
  • Altın 2476.955
  • Dolar 32.4195
  • Euro 34.71
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 18 °C

Musul'da 300 bin kişi evini terketti

Musul'da 300 bin kişi evini terketti
Irak'ın Musul kentinde IŞİD militanlarının neden olduğu şiddetten dolayı 300 bin kişinin evlerini terk ettiği belirtiliyor.

Kontrolün IŞİD'in eline geçmesinin sonrasında da Musul'dan kaçış devam ediyor. Erbil'in Musul'a yakın Hebat ilçesinin kontrol noktasına ulaşan her Musullu ailenin kente girişine izin veriliyor.

Geçtiğimiz Cuma günü Musul'da başlayıp Irak'ın diğer kentlerine yayılan şiddet nedeniyle Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki kentlere sığınanların sayısında her geçen saat artış yaşanıyor. Bu konuda resmi makamlar, net rakam vermekten çekinirken, Hebat Kaymakamı Rızgar Mustafa sadece Erbil'e gelenlerin sayısının 100 bini bulduğunu söyledi. Mustafa, Erbil'in yanı sıra Kerkük ve Duhok kentlerine sığınanların da sayısı azımsanmayacak nitelikte olduğunu vurguladı.

Mustafa, sığınan aile sayısının artmasından ve gerektiği gibi hizmet edememekten endişe ettiklerini söyledi. Hazırlıksız yakalanmak istemediklerini için çalışmalarını hızlandırdıklarını belirten Mustafa, "Devam eden çatışmalardan kaçarak Erbil'e sığınanların sayısı iki günde 100 bini buldu. Gelen herkes şehir merkezine alındı. Gördüğünüz gibi buradaki bütün kalabalık kent merkezine gitti. Şu an gelişler devam ediyor. Bölge halkı sığınan insanlar için seferber olmuş durumdadır" dedi.

- Kamp bugün yarın hazır olacak

Peşmerge ve asayiş güçlerinin geçen kişileri detaylı bir teftişten sonra güvenlik noktasından geçirdiğini dile getiren Mustafa, "Güvenlik güçlerimiz içlerinde kötü niyetli teröristlerin olup olmadığını anlamaya çalışıyor. Çünkü kimin nasıl ve ne amaçla geldiğini bilemiyoruz. Aramaların ardından her aile Kürdistan tarafına geçiriliyor" diye konuştu.

Kürt bölgesinin sınırlarına ulaşanların acil ihtiyaçlarının karşılandığına dikkati çeken Mustafa, şöyle konuştu:

"Gelen insanların gözünde korku var. Hava çok sıcak olduğu için buraya vardıklarını ihtiyaç duydukları en önemli şey su ve yiyecek oluyor. Yardım kuruluşlarımız tümüyle burada su dağıtıyor. Tüm Erbil Musullu kardeşleri için uğraşıyor. Onlar için kamp yapım çalışmalarına da başladık. Bugün olmazsa kamp yarın hazır olacaktır. O zaman yapacağımız yardımları daha düzenli olacak."

Musul'dan Kürt bölgesine göç önceki gece başlamıştı.

musul.jpg

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim