• BIST 9524.59
  • Altın 2497.686
  • Dolar 32.5064
  • Euro 34.7322
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 21 °C

Mustafa Sarıgül'ün bomba Zaman röportajı

Mustafa Sarıgül'ün bomba Zaman röportajı
CHP'nin İstanbul adayı Mustafa Sarıgül yerel seçimler öncesi belki de en kritik röportajını yaptı. Sarıgül cemaatin gazetesi Zaman'a birbirinden ilginç açıklamalarda bulundu.

Bu Pazar yaşanacak yerel seçimler öncesi CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mustafa Sarıgül cemaatin gazetesi Zaman'a dikkat çeken bir röportaj verdi. Cemaate bakışını anlatan Sarıgül muhafazakar seçmene de güvence verdi.  Başbakan'ın cemaate yönelik açıklamalarını ve cemaat ile CHP'nin işbirliği içinde olduğu iddiaları için ise çarpıcı açıklamalar yaptı.

Sarıgül, “CHP’de artık köklü bir değişim oldu. Büyükşehir Belediyesi’ndeki hiçbir çalışanın siyasî düşüncesinden dolayı işiyle aşıyla uğraşmam. Ben ‘öteki’si olmayan bir anlayışla çalışacağım. Başı açık olan da benim, kapalı olan da. Benim ailem de kapalı bir ailedir. Türkiye’de artık böyle bir konu olmaz.” dedi.

İşte Mustafa Sarıgül'ün Zaman'a verdiği o röportaj: 

İstanbullu neden sizi belediye başkanı olarak seçsin? Özellikle AK Parti seçmeni…

Sayın Topbaş yorgun, heyecanı yok. 20 yıldan beri AK Parti İstanbul'u yönetiyor. Ben ötekisi olmayan bir anlayışla çalışmalarıma devam edeceğim. Başı açık olan da benim, kapalı olan da benim. AK Parti'ye oy verenlerin de ben haklarını hukuklarını koruyacağım. İstanbul'un doğası, tarihî dokusu konusunda yeterince duyarlı olamadı. İstanbul Belediyesi şeffaf olmadı. İstanbul'da ne yazık ki ulaşım tıkanmış vaziyette, İstanbullu mutsuz. Ben İstanbul'u Paris'le, Roma'yla, Londra'yla yarıştırmak istiyorum.

Gezi konusunu gündeme getiriyorsunuz. İstanbullu aşırı yapılaşmadan şikâyetçi. Parklar ve yeşil alanlar konusunda somut olarak ne yapmayı düşünüyorsunuz?

İstanbul'un çevre değerlerine sahip çıkılmasından yanayım. Kuzey ormanlarını korumak durumundayız. Kamu arazilerinin yeşil alan olmasını arzu ediyorum. Ben İstanbul'da bilimin, doğanın, hukukun arzu etmediği hiçbir projeye kesinlikle imza atmayacağım. Özellikle Kanal İstanbul doğru bir olay değil. Kanal İstanbul yapılırsa Marmara'yı tamamen kaybedeceğiz. Ben 3. havalimanının yapılmasını doğru buluyorum, ama mutlaka Silivri'ye yapılması lazım. Üçüncü köprü münasebetiyle 1 milyon 200 bin ağaç kesildi, bir o kadarı daha kesilecek. Biz oraları tünellerle geçmeliyiz. Ağaçlar kesilmemeliydi.

Bunlar merkezî hükümetin kararları. Nasıl bir önlem almayı düşünüyorsunuz?

Durdurma yapamayız, ama bundan sonra kavşak çıkışlarını engelleyebilir, 2 milyon ağacın daha kesilmesini durdurabiliriz. Merkezî hükümetle konuşacağız, devletin devamlılığı esastır, ama o güne kadar merkezî hükümet kalmayabilir.

Kalmayabilir derken?

Yani kaybedecek. İstanbul'u kaybettikleri andan itibaren erken seçim gündeme gelir ve Türkiye bir kez daha AK Parti iktidarına tahammül edemez. Çünkü AK Parti Türkiye'yi bölüyor, insanlar arasında kutuplaşma yaratıyor.

Şeffaflığa değindiniz. Onu açmak istiyorum. Yolsuzluk konusu gündemde…

Biz göreve gelir gelmez İstanbul Bele-diyesi’nde bir durum tespiti yapacağız. Uluslararası geçerliliği olan firmalarımızla bir audit [denetleme] yapacağız. Bütün ihaleleri bütün gelir ve giderleri internetten bildireceğiz. Ben belediyemizin şeffaf, katılımcı, bütün yurttaşlara hesap verilebilir noktada olmasını arzu ediyorum.

Belediyelerdeki ihale yolsuzluğu iddiaları konusunda tavrınız ne olacak?

Bu iddiaların önümüzdeki yıllarda bunların hesabı mutlaka sorulacak. Hiçbiri kimsenin yanına kâr kalmayacak. Ben tüyü bitmemiş yetimin hakkını mutlaka korumakla mükellefim. Bunların denetimini 30 Mart'tan sonra mutlaka yaptıracağım.

Seçime çok az kaldı. Anketlerde ne durumdasınız?

Şu anda iyi bir noktadayız. Yaptığımız anketlerde, AK Parti'ye yakın firmaların anketlerinde bile, kararsızları kendilerine göre eşit olarak dağıttıkları halde 4 puan fark var aramızda.  Oysa kararsızlar kararını verdi. İpi göğüsleyeceğimiz kanaatindeyim. Ben muhtemelen 3 puan farkla bitireceğim.

Rakam verebiliyor musunuz?

Rakam veremiyorum, ama yüzde 42'nin üzerinde bir oy alacağız.

Sizin için belediye başkanlığı bir basamak mı? Hedefiniz başbakanlık mı?

Hayır, ben 10 yıl İstanbul'da görev yapmak istiyorum. İstanbul'u İstanbul'dan yönetmek istiyorum. İstanbul'un uzaktan kumandayla yönetilmesini doğru bulmuyorum.

Belediye seçimleriyle laiklik arasında nasıl bir bağ kuruyorsunuz?

Çünkü Başbakan şu anda Türkiye'yi geriyor ve bunu genel seçim havasına sokuyor.

Siz Başbakan'a karşı mı yarışıyorsunuz?

Kendisi bize karşı yarışıyor. Kendisi bir yerel seçim kampanyası yürütmüyor.

Başörtülü çalışanlar konusunda seçilirseniz bir değişiklik yapacak mısınız?

İnançlara saygılı, mutaassıp bir ailenin çocuğuyum. Benim ailem de kapalı bir ailedir. Ablam, yengem kapalıdır, ama gelinim de açıktır. Türkiye'de artık böyle bir konu olmaz. CHP'de artık köklü bir değişim oldu. Örfüne, geleneklerine bağlı, inançlarına saygı duyan tüm yurttaşlarımıza CHP açık. Şişli Belediyesi'nde kapalı kardeşlerimizle nasıl ilişkimiz varsa, İstanbul Belediyesi’nde de öyle rahat olacak.

CHP dinle barıştı diyebilir miyiz?

CHP zaten barışıktı, fakat öyle anlatılıyordu. Baykal dönemi biraz farklıydı. Ötekisi olmayan bir anlayışla çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Sizin kafanızdaki sol neye tekabül ediyor?

Sosyal demokratlık diyelim, barış, özgürlük, demokrasi, alın terine saygı anlamına geliyor. Emek hakkını alsın. Biz, ülke özgür ve mutlu olsun istiyoruz. Ben AK Parti'ye oy verenlerin de gönlünü kazanmak için çok çalışacağım. Ayrımı olmayan bir İstanbul…

Bu yönetim insanları ötekileştirdi mi?

Çok ötekileştirildi. Sayın Başbakan Taksim'de bunu yaptı. Türkiye'yi ikiye böldü. Emniyet mensuplarını bile ikiye böldü. Bir gece binlerce polis görevden alınır mı? Hakim savcı işinize geldiği zaman altına makam aracı veriyorsunuz, sizin hakkınızda bir şey çıktığı zaman tayinlerini çıkarıyorsunuz. İstanbul Belediyesi’nde ihaleleri hep aynı kişiler alıyor.

CHP döneminde ya tersi yaşanırsa?

Kesinlikle uluslararası ihale açacağız, kamuoyu önünde yapacağız.

4 yıl sonra İstanbullunun hayatında ne değişecek?

200 km'lik metroyu 5 yılda yapacağım. Trafikte bir yılda 7,5 milyar dolar kaybediyoruz. Mustafa Sarıgül dönemi sonunda ulaşım sorununun yüzde 80'ini çözeceğiz.  Sayın Topbaş 20 yılda sadece 68 km metro yaptı.  İstanbul'un atık sularının bile yüzde 72'si arıtılmadan denize veriliyor İSKİ raporlarına göre.

Ama İstanbul Belediyesi altyapı hizmetleriyle övünüyor.

Plansız bir çalışma. 200'ün üzerinde kavşak yaptılar, ama özel aracı ne kadar teşvik ederseniz trafiği o kadar tıkarsınız. Özel aracı olanlara da toplu taşımayı özendirmek gerekiyor. 20 yıllık AK Parti döneminde İstanbul'a gelen turist sayısı 9 milyon, Londra'ya 65 milyon. Haliç-Eyüpsultan odaklı bir kültür vadisi projemiz var. Bir Topkapı Sarayı'nı dünya yeteri kadar tanımıyor.

Kaybederseniz ne yapacaksınız?

Kaybetmek gibi bir şey ajandamızda yok. Biz inşallah kazanacağız. Şu anda çok iyi bir noktadayız.

Hile konusunda endişeliyim, gençler sandığa sahip çıkmalı

Seçimde hile konusunda endişeniz var mı?

Benim kesinlikle endişem var. Bugün savcılara, hakimlere güven kalmadı çünkü Sayın Başbakan benim savcım, hakimim diyor. Benim özellikle gençlerden ricam sandığa sahip çıksınlar. Mutlaka sandık başında olsunlar. Bağcılar'da, Esenler'de, Ümraniye'de, Sultanbeyli'de, Bahçelievler'de, Gaziosmanpaşa'da sandık başında olmalarını ve mutlaka oy tutanaklarına sahip çıkmalarını rica ediyorum. Hizmet isteyen tüm vatandaşları tarihî bir sorumluluk bekliyor.

Hizmet demişken, Başbakan'ın ve AK Partililerin Hizmet Hareketi'ne hakaretlerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Çok üzülüyorum, yöneticilerin toplumla dost olması lazım. Hizmet sizin rakibiniz değil, Hizmet gönüllülük esasına dayalı bir oluşum.  Bir siyasî oluşum değil…

CHP ile işbirliği yapmakla suçluyor Hizmet'i…

Hizmet'in hiçbir siyasî partiyle bağlantısının olması söz konusu değil. Hizmet, bakar eder, iyi adaylar varsa yerel yönetimde destek verir.

Kimsenin işiyle, aşıyla uğraşmam

İBB’de çalışan hiçbir çalışanın siyasi düşüncesinden dolayı işiyle, aşıyla uğraşmam. Görevlerine aynen devam edecekler. Ben zaten yıllardan beri İBB’de çalışan birçok arkadaşımla beraber çalışıyorum. Daha önce mesela Fuat Şengül, Tayyip Bey döneminde İGDAŞ genel müdürüydü. Ve şu anda bizimle beraber çalışıyor. Çok önemli ölçüler içerisindeyim. Yine birçok bürokrat arkadaşımız var. Onlarla beraber çalışıyoruz ve çok başarılılar, onlar çalışmalarına aynen devam edecek. Bunu çok rahat söyleyebiliyorum çünkü ben uygulamasını yaptım bunun. Ben Şişli Belediyesi’ni ANAP’tan devraldım ve o günden bu yana arkadaşlarımın büyük bir bölümü çalışmalarına devam ediyorlar.

Sosyal tesislerdeki içki yasağı sürecek

İstanbul Büyükşehir Belediye sosyal tesislerindeki içki yasağı aynen devam edecek. Sosyal tesislerdeki hizmeti destekliyorum. O kaliteyi daha ne kadar artırabilirim, onun için çalışacağım.

Ulaşım, öğretmen ve öğrenciye ücretsiz

İstanbul kesinlikle çaresiz değil. 30 Mart'tan itibaren ulaşımı kademeli olarak çözeceğiz. Çözüm, İstanbul'da metro ve raylı sistem. Toplu ulaşım ağını İstanbul'da yaygınlaştıracağız. Öğretmenlerimiz metrodan metrobüse, vapurdan tramvaya ücretsiz binecek. İlkokuldan üniversiteye yaklaşık 3,5 milyon öğrenci var. 9 ay boyunca ücretsiz ulaşım sağlanacak. Engelli kardeşlerimizi de unutmadık. Onlara da toplu taşıma araçları ücretsiz olacak. Ayrıca 65 yaş üzerindekiler ücretsiz seyahate devam edecek. Toplu taşıma 24 saat kesintisiz sürecek. Akşam 20.30 ile sabah 06.30 arasında ulaşım yüzde 50 daha ucuz olacak. Başka ülkelerde de başvurulan bu uygulama ile sabah ve akşam saatlerinde yoğunlaşan trafik farklı saatlere yayılacak.

Gecekondulardan daha çok oy alacağız

Biz aslında gecekondu bölgelerinde daha da iyi bir noktadayız. Mütevazı mahalleler beni çok iyi tanırlar. Onlarla ilgili benim çok iyi projelerim var. Biz şu anda İstanbul'un her ilçesinde varız. Sultanbeyli dahil pek çok ilçede Sayın Topbaş'tan daha çok oy alacağız.

Suriyelileri dilencilikten kurtarmalıyız

Suriye'den gelenlere yardımcı olmak lazım. Rahmetli Özal binlerce soydaşı Bulgaristan'dan getirdi, ama hiçbirisi dilenci olmadı, hepsinin aşlarını işlerini en iyi şekilde verdi. Suriye'de bir zulüm var, ama gelenleri sokakta dilenci olarak bıraktığınız zaman gerçekten turist gelmiyor. Benim dönemimde bir tek dilenci kalmayacak.

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim