• BIST 9079.97
  • Altın 2322.335
  • Dolar 32.3413
  • Euro 34.9435
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Mustafa Necati Kartal’da Anıldı

Mustafa Necati Kartal’da Anıldı
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın düşünce ve mesai arkadaşlarından Mustafa Necati, ölümünün 87'inci yılında Kartal Belediyesi tarafında düzenlenen...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün yakın düşünce ve mesai arkadaşlarından Mustafa Necati, ölümünün 87'inci yılında Kartal Belediyesi tarafında düzenlenen "Eğitimimizin Dünü, Bugünü" başlıklı panelde anıldı.

Hasan Ali Yücel Kültür Merkezi'nde gerçekleşen panele, Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz'ün yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı. Panel boyunca Eğitimci Yazar Gürşen Kafkas ve Osman Ünal, Mustafa Necati yaşamı ve siyasi geçmişi hakkında katılımcılara bilgi verdi.

"MUSTAFA NECATİ'NİN İSMİ YADSINAMAZ"

Başkan Öz, yaptığı konuşmada Cumhuriyet tarihinde Mustafa Necati'nin önemine dikkat çekerek, "Cumhuriyet eğitiminin temelinde Mustafa Necati'nin adı yadsınamaz. Bu anlamda en önemli kişi Mustafa Necati'dir. Tabii toplumun çoğunluğu, Mustafa Necati yerine Hasan Ali Yücel'i bilir. Fakat eğitimde birliği, Tevhidi Tedrisat Kanunu'nu çıkaran kişi Mustafa Necati'dir. Ayrıca Köy Okulları'nı da açan Mustafa Necati'dir. Mahalle Mektepleri de onun eseridir. Mustafa Necati'nin önemi ve değeri çok büyük. Bugünlere o eğitimin verdiği ivme ile geldik. Onun için bir minnet duygusuyla onu anmak için toplandık" şeklinde konuştu.

35 YAŞINDA, 4 BAKANLIK GÖREVİ

Panele konuşmacı olarak katılan yazar Gürşen Kafkas ise yaptığı konuşmada Mustafa Necati'nin Cumhuriyet döneminde eğitim alanında yaptığı çalışmalara dikkat çekti. Kafkas, "Mustafa Necati, eğitim ışığımız diye nitelediğimiz, Mustafa Kemal Atatürk'ün eğitime en çok emek veren 3 atlısından en önde gelenidir. Eğitimde bir dizi çalışmaları olmuştur. Eğitime katkısı umulandan çok daha fazlası olmuştur. Eğitimi, öğretmenliğin nitelikli oluşunu planlayan, yönlendiren bir çalışma lideri olmuştur" dedi.

Kafkas, Mustafa Necati'nin Harf Devrimi ve Millet Mektepleri fikirlerinin akıl hocası olduğunu kaydederek, "Mustafa Kemal'in eğitim ile ilgili çalışmalarında kendisi en önce uygulayan olmuştur. Örneğin harf devrimini, millet mekteplerini oluşturan kendisi olmuştur. 15 bin öğretmenin eğitimine yer vermiştir. 35 yaşında olmasına rağmen 4 bakanlık görevi yürütmüş ve bu bakanlık görevlerinin hepsini de başarıyla yürütmüştür. Mustafa Necati gibiler, ellerinde tutmuş oldukları bayrakları en yücelere kadar taşıyan liderlerdir. Onlar eserleriyle ölmezler. Eserleriyle yaşarlar" şeklinde konuştu.

Mustafa Necati Kartal’da Anıldı

Mustafa Necati Kartal’da Anıldı

Mustafa Necati Kartal’da Anıldı

Mustafa Necati Kartal’da Anıldı

Mustafa Necati Kartal’da Anıldı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim