• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C

Mustafa Çulcu: EURO2016 öncesi dünyaya rezil olduk

Mustafa Çulcu: EURO2016 öncesi dünyaya rezil olduk
FIFA kokartlı eski hakem ve eski Merkez Hakem Kurulu Başkanı Mustafa Çulcu, Trabzonspor - Fenerbahçe maçında yaşanan olayları değerlendirirken, "Tüm dünyaya...

FIFA kokartlı eski hakem ve eski Merkez Hakem Kurulu Başkanı Mustafa Çulcu, Trabzonspor - Fenerbahçe maçında yaşanan olayları değerlendirirken, "Tüm dünyaya rezil olduk." dedi.

Merkez Hakem Kurulu eski başkanı ve FIFA kokartlı eski hakem Mustafa Çulcu, Süper Lig'in 30. haftasında Trabzon'da oynanan Trabzonspor - Fenerbahçe maçının 89. dakikasında hakeme yönelik yapılan saldırıyı değerlendirdi. Mustafa Çulcu, "Öncelikle hakem camiasına ve Volkan Bayarslan kardeşime geçmiş olsun, bu tür olaylar Türk futbolunda istenmeyen olaylar, 45 gün sonra dünya EURO2016 Fransa'da Türk futbolunu ve Türk hakemini izleyecek, ama biz 45 gün kala dünyaya rezil olduk. Böyle olması hoş değil, bu yaşanan olaylar kabul edilebilen olay değil." dedi.

Trabzon şehrinin futbol ile yatıp futbol ile kalkan bir şehir olduğunu, 3 Temmuz 2011'de yaşanan şike süreci ve gelişen olaylar nedeniyle de Fenerbahçe ile büyük bir husumet yaşandığını belirten Çulcu, "Bunları düşündüğümüz zaman ve lig başında yaşanan olaylardan sonra Trabzon'a kasıtlı bir eylem yapılıyor düşüncesi oluşuyor. Yapılan hakem atamalarında da ciddi yanlışlar oldu. Bu yanlışlardan birisi de Bülent Yıldırım." diyerek, şöyle devam etti:

"Trabzonspor - Gaziantepspor maçından sonra hakem Çağatay Şahan, saat 03.47'ye kadar soyunma odasından çıkamadı. Bu kabul edilebilir mi? Bunun için yaptırımlar olması gerekir. Bakıyoruz, Galatasaray - Trabzonspor maçında Deniz Ateş Bitnel olayı yaşandı. Hep Trabzon maçına denk gelince Trabzonluların tepkileri çok sert oldu. Her hakem hatasına bu kadar sert tepki gösterilmez.

Dün yaşanan maç için önlemler Trabzonspor - Gaziantepspor maçını yöneten Çağatay Şahan'ın olaylarından sonra alınmalıydı. O maçlardan sonra Çağatay Şahan ve Deniz Ateş Bitnel hiçbir lig maçında düdük çalamadı. Hatalı karar veren hakemlerin üstü çiziliyor. Trabzonspor - Fenerbahçe maçı için Bülent Yıldırım yanlış bir isimdi. Yıldırım, daha önce Trabzonspor - Beşiktaş maçını yönetti, maçta hataların var ne işi var tekrar Trabzonspor maçında.

3 Temmuz 2011 şike olaylarından dolayı Trabzon halkı Bülent Yıldırım ismi ile örtüşmüyor. Bülent Yıldırım ismi Trabzonluları rahatsız ediyor. Bu ismi maça atarsan yaşanan olaylara çanak tutmuş olursun. Maç için doğru atama yapılmalı. Niye Bülent Yıldırım, elinizde 40 tane hakem var. Trabzonspor - Gaziantepspor maçından sonra Çağatay Şahan saat 03.47'ye kadar soyunma odasından çıkamamasının getirdiği nokta burası. Ama Bir hakeme yapılan saldırı asla kabul edilemez tüm dünyaya rezil olduk."

Türk futbolunun 3 milyar dolarlık bir ekonomisinin olduğunu, çok değerli bir ekonomiye sahip olduğunu da belirten Çulcu, "Böyle önemli bir konumu liyakatlı ellere bırakmamız lazım. İşinin ehli ellerde yönetilen futbol daha başarılı bir hale gelir diye düşünüyorum." diyerek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Fiziki saldırılar uzun zamandır görülen bir olay değildi, ilk defa bu maçta görüldü. İş buraya geldiyse durum çok vahim, bunun önlemini almak ilk önce Futbol Federasyonu'nun, İçişleri Bakanlığı'nın ve hepimizin görevi. Yaptırımlar çok gerçekçi olmalı. Hakemler Derneği Trabzonspor Gaziantepspor maçından sonra ortada yok. Biz bu olayları halının altına süpürürsek olmaz. Kesin çizgide önlemler alacağız. Verilen cezalar politik, günü kurtarma amaçlı cezalar olmayacak. Öyle cezalar verilmeli ki bir daha yaşanabilecek olayların önüne geçilmeli.

Hakemlere de çok iş düşüyor. Çıkın adam gibi maçlarınızı yönetin. Artık maçlarda hakemlerin maçlar ile oynayıp oynamadığını herkes görüyor. Akşam maçta bakıyoruz Bülent Yıldırım'a skora göre kartları faulleri veriyor. Tribünde olay var, sahaya yabancı nesneler atıldı, kaleye Volkan'ın üstüne ayakkabı atıldı, bu 3 kez oldu, ne yaptı temizletti, tekrar maçı başlattı. Yani olayları yasalaştırdı. Daha sonra kaleye doğru koltuklar nesneler atılıyor sen maçı başlatma derdindesin, aman olay çıkmasın maçı bitireyim derdindesin maç oynanmaya uygun değilse iptal edersin. Güvenliği sağlayamıyorsan iptal edersin niye korku, senin arkadaşın hakemin yerde yatıyor, sen soyunma odasına gidiyorsun, olay oluyor önce sen kaçıyorsun, kabul edilebilir mi? Merkez Hakem Kurulu, dernek, hakemler kendinize gelin toplanın, yapılacak eylem, yapılacak tedbir, futbola zarar vermeden alınsın."

Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim