• BIST 9704.31
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Muş’ta ’Şap’ Tedbirleri

Muş’ta ’Şap’ Tedbirleri
Muş'ta şap hastalığıyla ilgili çeşitli tedbirler alındı. Hayvan pazarını geçici olarak kapatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, mezbahaneye...

Muş'ta şap hastalığıyla ilgili çeşitli tedbirler alındı. Hayvan pazarını geçici olarak kapatan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, mezbahaneye yapılan hayvan sevki haricinde hayvan hareketlerini yasakladı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, kentte şap hastalığına karşı gerekli tedbirlerin alındığını belirtti. Muş genelinde 18 yerde şap hastalığı görüldüğünü dile getiren Ergün Çolakoğlu, hastalığın yayılmasını önlemek için gerekli önlemleri aldıklarını söyleyerek, "Hastalık çıkan yerlerin toplanan hayvan sağlığı zabıtası komisyonunca alınan kararlar neticesinde, şap hastalığının çıktığı ilimizde kesim amacıyla mezbahaneye yapılan sevkler haricinde hayvan hareketleri yasaklanarak, hayvan pazarı kapatıldı. Bunun yanı sıra hastalığın çıktığı bölgelerde 10 kilometrelik alanlar karantinaya alındı. Hayvanları bu tür hastalıklardan korumak için üretici ve satıcıların özellikle aşı konusunda bilinçli olmaları, dezenfeksiyona ve hijyene çok özen göstermeleri gerekir. Merkeze bağlı 12 yerleşim yerimizde şap mihrakı çıktı. Bunun yanında Bulanık'ta 4, Hasköy'de 1, Korkut'ta da 1 olmak üzere toplam 18 yerde şap mihrakı meydana geldi. Şap hastalığının çıktığı işletmelere hayvan sağlığı personellerince gerekli tedbirler alınıp dezenfeksiyonlar yapıldı. Haftanın yedi günü şap aşılaması devam ediyor. 4 Ocak'tan sonra ilkbahar dönemi aşıları çok süratli bir şekilde yapılacaktır. Ancak şu an sadece hastalık çıkan mihrakların çevresinde aşılama yapılmaktadır" dedi.

Hayvan kesimleriyle ilgili kısıtlama bulunmadığını da belirten Çolakoğlu, "Mezbahanelerde hayvan kesimleri devam ediyor. İl müdürlüğümüzün yetiştiricilerimizden en büyük beklentisi, özellikle şap hastalığının olduğu işletmelerde biraz daha yoğunlukta olmak üzere özellikle dezenfeksiyona, hijyene çok dikkat etmelerini istiyoruz. Hastalık kaynağı virüs hayvanlara yakın teması, hayvanların salyası ile bulaşık yemler, alet ve malzemeler, ahırlara girip çıkan personel, hayvan alım satımı yapanlar ile bulaşmaktadır. Özelikle bu konuda hayvan alım satımı yapan celeplerimizi topladık ve onlara gerekli uyarılarda bulunuldu. Muhtarlarımıza, yetiştiricilerimize gerekli mesajlarımızı attık, uyarıda bulunduk. Eğer yetiştiricilerimiz dezenfeksiyona ve hijyene dikkat ederlerse bu şap hastalığının yayılmasını hep birlikte yenmiş olacağız" şeklinde konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim