• BIST 9548.09
  • Altın 2493.433
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.5694
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

MÜSİAD, Sameks Verilerini Kastamonu’da Açıkladı

MÜSİAD, Sameks Verilerini Kastamonu’da Açıkladı
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Alipınar Topdaş, Yurtiçi Teşkilatlandırma Komisyonu Başkan Yardımcısı...

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Alipınar Topdaş, Yurtiçi Teşkilatlandırma Komisyonu Başkan Yardımcısı Sami Nalbantoğlu ve Genel Sekreter Yardımcısı Özer Balkız, Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerini Kastamonu'da açıkladı.

MÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Özer Balkız, MÜSİAD tarafından hazırlanan Mart ayı Satın Alma Müdürleri Endeksi (SAMEKS) verilerini Kastamonu Üniversitesi Mevlüt Bayribey Konukevi'nde düzenlediği basın toplantısıyla açıkladı.

SAMEKS Bileşik Endeksi'nin 2016 yılı Mart ayında, bir önceki aya göre 0,9 puan azalarak 51,3 puana gerilediğini belirten Balkız, "Endekste gözlenen bu azalışta; önceki aya göre, sanayi sektörünün 3,6 puan azalarak 54,3 puana gerilemesi etkili olmuştur. Hizmet sektörü ise, önceki aya göre 0,2 puan artmış ve Bileşik Endeks'te gözlenen azalışı sınırlandırmıştır. Böylece SAMEKS Bileşik Endeksi; 51,3 puanlık değeriyle, üst üste 8 ay 50 referans puanını üzerinde yer almış ve 2016 yılı Mart ayında ekonomik aktivitenin canlılığını sürdürdüğüne işaret etmektedir" dedi.

SAMEKS Sanayi Endeksi'nin, 2016 yılı Mart ayında, bir önceki aya göre 3,6 puan azalarak 54,3 seviyesine gerilediğini ifade eden Balkız, "Yeni sipariş (5,8 puan), satın alım (5,2 puan), tedarikçilerin teslimat süresi (4,8 puan) ve üretim (1,4 puan) alt endeksinde gözlenen azalışlar, sanayi sektörünün hız kaybetmesinin en önemli belirleyicileri olmuştur. Nihai mal stoku (4,1 puan) ve istihdam (0,9 puan) alt endekslerindeki artışlar ise sanayi sektöründeki düşüşü sınırlandırmıştır. Mart ayında gözlenen hız kaybına rağmen; SAMEKS Sanayi Endeksi, 50 baz puanının üzerinde yer almış ve sanayi sektöründe ekonomik aktivitenin canlılığına işaret etmektedir" diye konuştu.

Sanayi sektörüne ait üretim alt endeksinin, Mart ayında bir önceki aya göre 1,4 puan azalarak 55,8 seviyesine gerilediğine dikkat çeken Balkız, şöyle konuştu: "Sanayi sektörüne ait yeni sipariş alt endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre 5,8 puan azalarak 54,1 seviyesine gerilemiştir. Sanayi sektörüne ait satın alım alt endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre 5,2 puan azalarak 55,5 seviyesine gerilemiştir. Sanayi sektörüne ait nihai mal stoku alt endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre 4,1 puan artarak 50,7 seviyesine yükselmiştir. Sanayi sektörüne ait tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre 4,8 puan azalarak 51,7 seviyesine gerilemiştir. Sanayi sektörüne ait istihdam alt endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre 0,9 puan artarak 55,8 seviyesine yükselmiştir."

SAMEKS Hizmet Endeksi'nin Mart ayında, bir önceki aya göre 0,2 puan artarak 50,1 değerine yükseldiğine işaret eden Balkız, "Stoklar (5,9 puan), istihdam (1,8 puan), satın alım (1,2 puan) alt endekslerinde gerçekleşen artışlar, hizmet sektörünün hız kazanmasının en önemli belirleyicileri olmuştur. Tedarikçilerin teslimat süresi (4,2 puan) ve iş hacmi (0,3 puan) alt endeksinde görülen azalışlar ise hizmet sektöründeki artışı sınırlandırmıştır" ifadelerini kullandı.

Hizmet sektörüne ait iş hacmi alt endeksinin Mart ayında bir önceki aya göre 0,3 puan azalarak 47,9 seviyesine gerilediğini söyleyen Balkız, şunları kaydetti: "Hizmet sektörüne ait satın alım alt endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre 1,2 puan artarak 55,6 seviyesine yükselmiştir. Hizmet sektörüne ait nihai mal stoku alt endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre 5,9 puan artarak 47,1 seviyesine yükselmiştir. Hizmet sektörüne ait tedarikçilerin teslimat süresi alt endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre 4,2 puan azalarak 50,6 seviyesine gerilemiştir. Hizmet sektörüne ait istihdam alt endeksi, Mart ayında bir önceki aya göre 1,8 puan artarak 49,2 seviyesine yükselmiştir."

MÜSİAD, Sameks Verilerini Kastamonu’da Açıkladı

MÜSİAD, Sameks Verilerini Kastamonu’da Açıkladı

MÜSİAD, Sameks Verilerini Kastamonu’da Açıkladı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim