• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 23 °C

Muş Üzümünü Geliştirme Projesi Devam Ediyor

Muş Üzümünü Geliştirme Projesi Devam Ediyor
Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, "Muş ilinde Bağcılığı Geliştirme Projesi" kapsamında çalışmalar başlatıldı.

Muş Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, "Muş ilinde Bağcılığı Geliştirme Projesi" kapsamında çalışmalar başlatıldı.

Muş merkeze bağlı Karaağaçlı Beldesi ve Hasköy ilçesine bağlı Dağdibi köylerine 1800 -1900 yıllarında Sovyetler Birliğinden getirilerek dikilen ve yörenin iklim şartlarına iyi adapte olan üzüm çeşitlerinden alınan 21 bin bağ çeliği Elazığ Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Malatya Orman Fidanlık Şefliğine gönderildi. Muş'ta Bağcılığı Geliştirme Projesinde kullanılmak üzere köklendirilmesi amacıyla bağ çeliklerinin gönderildiğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, çalışmaların devam ettiğini söyledi. Üzüm bağlarından çelik alma işlemiyle Muş'ta üzüm yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasını amaçladıklarını ifade eden Çolakoğlu, "Cumhuriyet öncesi dönemlere ait mevcut bağ alanlarında bulunan yerli üzüm çeşitlerinin korunarak mevcut bağ alanlarının yenilenmesi ve daha geniş alanlara yayılması amacıyla hedeflenen 120 bin çelik alma işlemi kapsamında bu yıl için 21 bin adet çelik alımı yaptık. Alınan bu çeliklerin tamamının 2017 yılında ilimizde uygulanacaktır. Yani Bağcılığı Geliştirme Projesi kapsamında kullanılacaktır. İlimizde üzüm yetiştiriciliğinin yeni bir şey değil, Cumhuriyet öncesi dönemlerde de Muş ilinde üzüm yetiştiriciliği vardı" dedi.

Projenin daha geniş alanlara yayılması için çaba harcadıklarını kaydeden Çolakoğlu, "Proje kapsamında köklendirilmiş şekilde 2017 yılında teslim alınacak bu çelikler ilimizde bağcılığa elverişli olan alanlarda ve çelik alınan bölgelerde dikilmek üzere üreticilerimize dağıtacağız. Bölge halkımız için bağ sektörü büyük önem teşkil etmektedir" ifadelerini kullandı.

Muş'ta yetişen üzümlerin siyah, beyaz ve mor çeşitleri mevcut olup, ince kabuklu çekirdekli olduğunu, şıra oranı yüksek çeşitler olmasına rağmen bölgede sofralık olarak tüketildiğinin altını çizen Çolakoğlu, "Bölgede üretimi en çok yapılan üzüm çeşidi, siyah vakkas, sinciri, kaşper, beyaz üzüm, göz üzümü, öküzgözünün ve keçimemesidir. Muş üzümünün büyük bir bölümü ilimizin güney kesimlerinde bulunan Kurtik Dağı eteklerinde bulunan Mongok, merkez Karaağaç Dağ dibi, İncebel, Mehmetcan, Kale, Pamukluk, Karaağaçlı, Çiriş (bağlar) ile ilimizin kuzeyinde bulunan Aşağı Yongalıda yetişiyor" şeklinde konuştu.

Çolakoğlu, bağ hastalık ve zararlıları konusunda kurumlarının teknik personelleri tarafından bağcılara 28 Mart- 01 Nisan 2016 tarihleri arasında eğitim verildiğini sözlerine ekledi.

Muş Üzümünü Geliştirme Projesi Devam Ediyor

Muş Üzümünü Geliştirme Projesi Devam Ediyor

Muş Üzümünü Geliştirme Projesi Devam Ediyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim