• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 23 °C

Muş TSO’da Bilgilendirme Toplantısı

Muş TSO’da Bilgilendirme Toplantısı
Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Muş İl Müdürlüğü tarafından Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MUŞ TSO)...

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGEB) Muş İl Müdürlüğü tarafından Muş Ticaret ve Sanayi Odası (MUŞ TSO) üyelerine yönelik KOSGEB KOBİ Gelişim Destek Programı (KOBİGEL) bilgilendirme toplantısı yapıldı.

MUŞ TSO toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme programında girişimcilere orta-yüksek ve ileri teknoloji KOBİ'lerinde kapasite geliştirme, geleneksel imalat sanayi KOBİ'lerin de katma değerin arttırılması konularında bilgi verildi. KOBİGEL ile 300 milyon liralık destek verileceğini belirten KOSGEB Muş İl Müdürü Kenan Mergen, KOSGEB'in, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, ekonomideki paylarının iki ayrı proje teklif çağrısına çıktığını söyledi. Proje teklif çağrılarına, imalat sanayinin yüksek-orta yüksek ve düşük-orta düşük teknoloji düzeyinde faaliyet gösteren işletmelerin başvuruda bulunabileceğini dile getiren Kenan Mergen: "KOBİGEL-KOBİ gelişim destek programı kapsamında ilan edinilen proje teklif çağrılarına yönelik proje hazırlayan KOBİ'ler, kurul tarafından yapılan değerlendirmede destekleme kararı verilmesi durumunda destek alma hakkını kazanacak" dedi.

Proje teklif çağrıları için ülke genelinde imalat sanayinin bütün sektörleri proje başvurusunda bulunabileceklerini kaydeden Mergen şöyle konuştu:

"KOBİ'lerin kapasitelerinin geliştirilmesi, rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi amacıyla ülke genelinde hazırlanacak projeler, Proje Destek Üst limiti Geri Ödemesiz 300 bin TL ve Geri Ödemeli 500 bin TL toplamda 800 bin TL olarak desteklenecektir. Geleneksel İmalat Sanayi KOBİ'lerinde Katma Değerin Arttırılması Teklif Çağrısıyla: Gelişmekte olan bölgelerde, geleneksel imalat sanayi KOBİ'lerinin ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılması, rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi amacıyla hazırlanacak projeler 3. 4. 5. Ve 6. Bölgelerde proje destek üst limiti Geri Ödemesiz 200.000 TL ve Geri Ödemeli 400.000 TL toplamda 600.000 TL olarak desteklenecektir. İmalat Sanayi KOBİ'lerine, proje kapsamında yerli makine - teçhizat alması durumunda % 15 oranında ekstra destek verilecektir."

KOBİGEL kapsamında hazırlanan projelerin destek oranları 1. ve 2. Bölgelerde yüzde 60, 3, 4, 5 ve 6'ıncı bölgelerde ise yüzde 80 oranında olduğunu ifade eden Mergen, "Başvurular 1 Nisan - 6 Mayıs 2016 tarihleri arasında elektronik ortamda yapılacak. Başvuru şartları ve diğer hususlar proje teklif çağrılarında belirlenmiştir. KOBİGEL - KOBİ Gelişim Destek Programında amacı ülkenin ulusal ve uluslar arası hedefleri doğrultusunda, küçük ve orta ölçekli işletmelerin, ekonomideki paylarının ve etkinliklerinin arttırılması, rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi amacıyla Proje Teklif Çağrısı kapsamında hazırlayacakları projelerin desteklenmesidir. KOBİGEL destek şartlarını ve proje hazırlanırken dikkat edilecek hususlar: İşletmenin belirlenmiş bir sorunu veya ihtiyacını gidermek üzere birden fazla etkinlik veya faaliyetlerin bir araya gelmesiyle, bazı çıktıların elde edilmesi ve bu çıktıları aracılığıyla proje amacına ulaşılmasını sağlamaktır. Yalnızca bir mal veya hizmetin teminine yönelik bir faaliyet proje olarak sunulmamalıdır. Proje, işletmenin tüm sorun ve ihtiyaçlarını gidermeye yönelik olmamalıdır. Projenin, net olarak tanımlanmış, açık olarak ifade edilmiş ve okunduğunda farklı anlamlar çağrıştırmayacak bir amacı olmalıdır. Amacınız soyut ve ulaşılamaz değil; ulaşılabilir, gerçekçi ve somut çıktılar üreten nitelikte olmalıdır. Proje amacını gerçekleştirmek için hedefler ve bu hedeflere ulaşmak için de planlanmış faaliyetler tanımlanmaktadır. Seçilmiş olan faaliyetlerin ve bu faaliyetlerin gerçekleştirirken kullanılacak yöntemlerin projenizin amaçlarına ulaşmak için gerekli ve doğru seçilmiş olmasına dikkat ediniz. Faaliyetleriniz zaman planınız ve bütçeniz için temel oluşturacaktır. Bu sebeple amaç-hedef-bütçe açısından anlamı ilişkiler kurabileceğiniz faaliyetler belirlenmelidir. Faaliyetleri gerçekleştirdikten sonra projenin tamamlanması sonucunda somut bir çıktının olması gerekmektedir. Proje bütçesinde yer verilen giderler, proje faaliyetleri ile ilişkilendirilmelidir. Proje bütçesi oluşturulurken gerçek maliyetlere odaklanılmalı ve gerekli piyasa araştırması yapılarak uygun maliyetler tespit edilmelidir" ifadelerini kullandı.

Muş TSO’da Bilgilendirme Toplantısı

Muş TSO’da Bilgilendirme Toplantısı

Muş TSO’da Bilgilendirme Toplantısı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim