• BIST 9548.09
  • Altın 2496.58
  • Dolar 32.4885
  • Euro 34.5446
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 19 °C
  • İzmir 22 °C

Murtaza Yetiş'in açıklamaları

Murtaza Yetiş'in açıklamaları
TBMM’de konuşan Yetiş, “Biat bir narkozlama kurumu değildir, aksine seçmenin seçtiği yöneticisini aktif takip etmesini ifade eder. Katılımcı demokrasiden başka bir şey değildir” dedi

TBMM Genel Kurulu’nda Torba Yasa görüşmeleri devam ederken gündem dışı söz alan Ak Parti Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş, “biat” kavramının alışveriş anlamına geldiğini ifade ederek, “Kavram görüşülüp konuşulan ve üzerinde anlaşmaya varılan bir hususta iki tarafın karşılıklı anlaşması anlamındadır” dedi. Ak Parti Adıyaman Milletvekili Murtaza Yetiş, Biatın sonunda hukuki yaptırımı olan gönüllülük temeline dayalı sosyo politik bir akit olduğunu kaydeden Yetiş, “Biat bir narkozlama kurumu değildir. Aksine seçmenin seçtiği yöneticisini aktif takip etmesini ifade eder. Bu anlamda da katılımcı demokrasiden başka bir şey değildir” dedi. Görüşmeler sırasında söz alan MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TBMM’de milletvekillerinin millet adına kullandığı egemenlik yetkisinin karartıldığını iddia etti.

‘Geri çekilmesi gereklidir’

Vural, TBMM Genel Kurulu’ndaki konuşmasında, bir milletvekilinin rüşvet ve yolsuzlukla ilgili verdiği soru önergesinin yer aldığı web sayfasının karartıldığını belirterek, bunu “vahim” olarak niteledi. Milletin bilgi edinme hakları ve kanallarının kapatıldığını, karartıldığını ileri süren Vural, “TBMM’de milletvekillerinin millet adına kullandığı egemenlik yetkisi maalesef karartılmaktadır. Bu çok vahimdir. Bunun sehven yapıldığını ifade ediyor. Muhtemelen sehven nice kimsenin web sayfası kapatılmıştır. Hiç kimse yolsuzluk ve rüşvetle ilgili bu iddiaların üstünü örtemeyecektir. Özellikle torba yasada internetin karartılmasıyla ilgili vahim maddelerin bu eksende geri çekilmesi gereklidir” dedi. Vural, Adıyamanlı vatandaşların Adıyaman ve Kahta yolunun çok kötü durumda olduğu ve hiç kimsenin ilgilenmediğini söylediklerini anlatarak, “Burada bakanlar var. Sayın bakanlar bu tapelere giren işleri, müteahhitlerin işini takip edeceklerine vatandaşların bu işlerini takip etseler daha hayırlı olacaktır diye düşünüyorum” diye konuştu. Ak Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da Adıyaman-İnlice yolunu asfaltlatan, yolu açan ve genişleten bir iktidar olduklarını belirterek, “İnlice-Kahta arasını ıslah eden, o yolun çalışmalarını başlatıp bitiren bir iktidarın mensubuyuz” dedi. Aydın, bugün İskilipli Atıf Hoca’nın ölüm yıl dönümü olduğunu anımsatarak, Atıf Hoca’nın milli mücadeleyi canı yürekten destekleyen bir vatanperver olduğunu söyledi. İskilipli Atıf Hoca’nın Şapka Kanunu’ndan 18 ay önce yazdığı kitabı gerekçe gösterilerek 4 Şubat 1926’da idam edildiğini ve idam kararını verenlerin hukukçu değil, asker ve atanmış milletvekilleri olduğunu dile getiren Aydın, şunları söyledi: “Üzerimize düşen görev geçmişteki utanç tablolarıyla yüzleşmek ve haklıya hakkını gıyabında da olsa teslim etmektir. Biz bu ülkenin şehitleriyle, gazileriyle, alimleriyle, büyük siyaset adamlarıyla gurur duyacak ve onların isimlerini yaşatmaya devam edeceğiz. Türkiye böyle kötü tecrübelerden ders çıkarmıştır, çıkartmalıdır da.”

Demokrasi için önemli adım

Ak Parti’nin iktidara geldiği 2002’den bu yana demokratikleşme yolunda önemli adımlar attığını vurgulayan Aydın, bunlardan bazılarını, “Olağanüstü halin kaldırılması, ÖYM’lerin kaldırılıyor olması. MGK’nin sivilleşmesi, askeri yargının yetki alanının daraltılması, darbeye dayanak teşkil eden TSK İç Hizmetler Kanunu’nun 35. maddesinin kaldırılması” olarak sıraladı.

Arka odaya gel bakalım!

TBMM Genel Kurulu’nda internet ortamına ilişkin düzenlemelerin yer aldığı torba tasarı görüşülürken, oturumu yöneten TBMM Başkanvekili Meral Akşener, kendisine yerinden “sana ne oluyor” diye laf atan Ak Parti Bilecik Milletvekili Fahrettin Poyraz‘ı arka odaya çağırdı. Akşener’in “özür dilemezse Genel Kurul’u kapatırım” restinin ardından Ak Partili milletvekilleri, Poyraz’ı arka odaya götürdü. Poyraz’ın özür dilemesinin ardından Akşener kürsüye dönerek oturumu yönetti.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim