• BIST 9699.07
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 28 °C

Murat Ülker Zirve Yolunu Anlattı

Murat Ülker Zirve Yolunu Anlattı
Türkiye tarihinin en büyük alımı olarak kayıtlara geçen satışla ilgili detaylar ortaya çıktı.

1944 yılında 10 bin lira borç ile Sabri Ülker tarafından kurulan ve yatırımlarına istikrarlı bir şekilde ara vermeden devam eden Yıldız Holding, Godiva’dan sonra gerçekleştirdiği tarihi alım ile tüm dünyanın dikkatini bir kez daha üzerine çekti.

TAM 16 SIRA BİRDEN ATLADI
Şirket İngiliz bisküvit devini bünyesine katarak bisküvit sektöründe sıralamaları alt üst etti ve 19. sıradan tam 16 sıra birden atlayarak 3. sıraya yerleşti.
2 MİLYAR DOLAR KASADAN ÖDENECEK
United Biscuits için Kanadalı şirket ile kapışan Yıldız Holding’in dev alım için ise 3 milyar dolar civarında bir rakamı vermeyi taahhüt ettiği belirtiliyor. Bu rakamın yüzde 60’lık yani ortalama 2 milyar dolarlık bir kısmı Ülker’in kendi kasasından peşin olarak ödenecek. Geriye kalan rakam ise farklı finansman yöntemleri ile karşılanacak. Dev satışın 10 gün içerisinde de tamamlanması planlanıyor.
ÜLKER’İN CİROSU 4 MİLYAR DOLARIN ÜZERİNE ÇIKIYOR
20 ana markaya sahip United Biscuits’in 11’i Avrupa’da olmak üzere toplam 14 üretim tesisi bulunuyor. 7 binin üzerinde çalışanı bulunan İngiliz devinin geçen yılki cirosu ise 1.1 milyar sterlin olarak ifade ediliyor. Ülker gerçekleştirdiği bu alım ile 19 olan üretim tesisi sayısını 33’e çıkartırken, 803 bin ton olan yıllık kapasitesini 1 milyon 246 bin tona, 41 bin olan personel sayısını ise 50 bine çıkartmış oluyor. Artan kapasite ve pazar payı ile birlikte otomatikman Ülker’in yıllık cirosu da 4 milyar doların, karı ise 500 milyon doların üzerine çıkıyor.
1 GÜN BOYUNCA ODADAN ÇIKMADILAR
Tarihi alımın perde arkasında da yoğun bir çalışma ve tecrübe yatıyor. United Biscuits’i 2008’den beri sabırla yakından takip eden Ülker Grubu, şartların olgunlaşması ile birlikte düğmeye bastı ve 300'ü aşkın uluslararası işlemi yürütmüş 4 kişilik iş bitirici takımı ile 1 gün boyunca kesintisiz bir şekilde müzakere ederek tarihi alımı gerçekleştirdi.
ÜLKER’İN STRATEJİK HARİTASI
Ülker Grubu’nun, United Biscuits’de ısrarcı olmasının bir başka nedeni daha bulunuyor. Ülker’in United Biscuits ile pazarları ülke bazında neredeyse hiç kesişmiyor. Böylelikle Ülker bu zamana kadar giremediği pazarlara da United Biscuits ile resmen giriş yapmış oluyor. Bu son hamle ile Ülker'in dünyada sadece Latin Amerika, Avusturalya ve Rusya’da ürünleri bulunmamış oluyor.

EŞSİZ BİR AR-GE MERKEZİNE SAHİP OLDU

Ülker, United Biscuits'i satın alarak pazar payında ciddi bir üstünlük sağlamanın yanı sıra eşsiz bir Ar-Ge departmanına da sahip olmuş oluyor. Bu birimi çok iyi kullanmayı hedefleyen Ülker Grubu bu sayede uluslararası alanda da bir çok yenilikçi ürüne de imza atmayı planlıyor.
MURAT ÜLKER’DEN İLGİNÇ İTİRAF!
Tarihi alımla ilgili bilgi veren Yıldız Holding CEO’su Cem Karakaş United Biscuits ile Ülker’in birbirleri için yaratıldığını söylerken, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Murat Ülker ise 184 yıllık United Biscuits’i parayla değil 70 yıllık tecrübeyle satın aldıklarını ifade ederek şirketle ilgili ilginç bir itirafta da bulundu.
TAKLİT EDEREK ARABİSTAN’DAN ÇIKARDI
Eğitimini tamamladıktan sonra Arabistan’daki operasyonu yürütmek için bölgeye gittiğini ve United Biscuits ile ilk defa arabistan'da tanıştığını belirten Murat Ülker, United Biscuits’in ürünlerini onlardan daha fazla malzeme koyarak taklit edip şirketin Arabistan’daki pazarını küçülttüğünü itiraf ederek markanın Arabistan pazarından çıkmasında kendisinin de katkısı olduğunu söyledi.
UNİTED BİSCUİTS İÇİN 100 SAAT UÇTU
United Biscuits için adeta kuyumcu titizliği içerisinde çalıştıklarını ve tüm rakamları ölçüp biçtiklerini, fabrikalar gezdiğini, Afrika’ya, Nijerya’ya gittiklerini, Hindistan’a baktıklarını Londra’da gece gündüz toplantılar yaptıklarını söyleyen Ülker, sadece geçen ay uçakla tam 100 saat uçtuğunu bunun da dünyayı uçakla 2 defa dolaşmak anlamına geldiğini söyledi. Ülker yaptığı bu seyahatler çerçevesinde 5 gün uçakta yatmak zorunda kaldığını da sözlerine ekledi.
MEVCUT YÖNETİMLE YOLA DEVAM
Yakın zamanda Ülker ürünlerinin McVities markası altında raflarda görülebileceğini de dile getiren Ülker, şirketin yönetimiyle ilgili mevcut yönetime kalmaları yönünde teklif getirdiklerini kendilerinin de bu teklifi kabul ettiğini söyledi. Ülker, bu yatırımın hazmedilmesinden sonra dünya birincisi olmaya da aday olduklarını belirterek yeni yatırımların da sinyalini şimdiden vermiş oldu.
50 MİLYON DOLAR İÇİN ÜLKER'DEN VAZGEÇMEDİ
2007 yılında bünyelerine kattıkları Belçikalı Godiva ile ilgili de bilgi veren Ülker, şirketin her yıl yüzde 10 büyüdüğünü belirterek satış süreci sonrasında öğrendiği bir bilgiyi de paylaştı. Murat Ülker, 850 milyon dolara satın aldıkları Godiva için rakiplerinin 900 milyon dolar vermesine rağmen Belçikalılar’ın paradan ziyade farklı kriterleri göz önünde bulundurarak şirketi kendilerine sattıklarını öğrendiğini söyledi.

Kaynak : Haber7

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim