• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 10 °C
  • İzmir 16 °C

Murat Ülker Turkcell için bankaları bekliyor

Murat Ülker Turkcell için bankaları bekliyor
Turkcell Türkiye’nin en değerli şirketlerinden biri. Ancak dokuz yıldır Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Karamehmet ve ortakları Telia Sonera ve Rus Altimo arasında ortaklık kavgası sürüyor.
Anlaşmazlıkta son gelişme İngiltere mahkemesi Privy Court’un açıkladığı karar, Karamehmet için önemli bir fırsat yarattı. Mahkemenin verdiği kararla, Turkcell’i yönetmek konusunda kilit olan yüzde 13.8’lik hissesini 1.6 milyar dolar bulabilirse alma hakkına sahip oldu. 

 

İşte bu konuda geçen hafta sürpriz bir gelişme yaşandı ve Murat Ülker’in yönetim kurulu başkanı olduğu Gözde Girişim’le Karamehmet arasındaki görüşmeler kamuoyuna yansıdı. 
 
Herkesin merak ettiği bu gelişme nasıl gerçekleşti? Murat Ülker, Turkcell operasyonunu önceki gün ilk kez detaylarıyla anlattı, soruları yanıtladı. 
 
Mahkemenin finansman bulma konusunda daha önce 24 Haziran olan son tarihi Temmuz sonuna kadar uzattığı Turkcell için bankalarla görüşmelerin sürdüğünü anlatan Ülker, “Turkcell satılıyor, alıyoruz diye birşey yok. Finansman konusunda görüşüyoruz” diyerek şu yanıtları verdi: 
 
- Gözde’nin Turkcell konusunda devreye girmesi nasıl oldu. Karamehmet’ten mi bir talep geldi? Telkin mi oldu? 
- Hayır benim aklıma geldi. Sizin aklınıza gelmez mi bazen bazı şeyler. Aklın zekatı vardır. İyi bir şey gelir yaparsın, kötü bir şey gelir yapmazsın. Bu fikri arkadaşlar oluşturdular. 
 
- Sizin ekip mi oluşturdu? 
- Karamehmet’in de ekibi var. Biz aynı piyasanın insanlarıyız, tanışıyoruz birbirimizle. Birkaç aydır sürüyordu. 
 
- Godiva’yı satıp, oradan sağlayacağınız kaynağı Turkcell’i aktarıp hisseleri alacağınız söylentileri var? 
- Godiva’yı her gün binlerce satıyoruz. Satışlar iyi. Başka türlü bir satış yok. 
 

- Gözde’nin 1.2 milyar TL değeri var. Finansman için Gözde’ye sermaye mi koyacaksınız? Yoksa dışarıdan bir finansmana aracılık mı edeceksiniz? 
- Açıklamamızda söylediğimiz gibi yapılandırılmış şartlı finansman sağlayacağız. Buna göre şartların hepsi olmak zorunda. Hiç özsermaye koymadan bir finansman bulamazsınız. Ayrıca bankalarla görüşüp anlaşacaksınız, finanse ederiz derlerse o zaman gerçekleşecek. Biz bu temasları yürütüyoruz. 
 
- Bu 1.6 milyar dolar Alfa’nın oradan kopmasını sağlayacak bir rakam mıdır? 
- Karamehmet’in borcu bu. Ödenmesi gereken. Burada yanlış anlaşılmasın. Çözülmesi gereken bir sorun var. Biz o soruna yardımcı oluyoruz. Yani biz, Turkcell satılıyor, alıyor değiliz. Turkcell’in ortaklarından biri çıkıyor, onun yerine biz giriyor değiliz. Böyle şeyler yok. 
 
- Bu finansmanı sağladınız diyelim. Ödeyememe durumu olursa ortak olmayı düşündünüz mü?” 
- Yarın bir gün öyle bir şey olduğunda, biz de ne yaparız diye tekrar düşünmek zorunda kalırız herhalde. Bu sektörler imtiyazlı sektörler. Bu nedenle Telekomünikasyon Kurumu’ndan onay gerekir. 
 
- Finansman için yerli veya yabancı bankalarla mı görüşüyorsunuz? 
- Görüşüyoruz. Hatta bankalar bize geliyorlar görüşlerini söylüyorlar. 
 
- 1.6 milyar dolar şartlı finansmanın geri dönüşünü nasıl garanti edeceksiniz? 
- Biz finansmanı kime veriyoruz. Çukurova’ya veriyoruz. Şartlı ve yapılandırılmış olduğuna göre şartları var. Yapılandırılmış da ne demek şöyle öderim, sen de şöyle ödersin demek. Bunun karşılığında da bir teminatı var. Kimse kimseye teminatsız, yoldan geçerken 2 milyar para verecek hali yok. Ayrıca Çukurova’da bu memleketin güzide bir firması. 
 
- Turkcell son dönemde muhatapları ile mahkeme sürecine girmeden bir türlü çözemiyor işlerini? O konuda bir kuşkunuz olmadı mı? 
- Belki muhatapları kötüdür. Ben prensip olarak şuna inanıyorum. İnsanların yaptığı şeylerde iyi niyet varsa iyidir. Hata yapmışlarsa hatayı ayırır kenara koyarsın, adam yine iyidir. 
 
- Çukurova Grubu’ndan nasıl bir teminat alacaksınız? 
- Onu şimdi açıklayamam ki. Ama geçerli bir teminat alacağız. Alacağımız teminat parayı verecek bankayı da razı etmesi lazım. 
 
- Telekomünikasyon sizi hiçbir şekilde ilgilendirmiyor mu? 
- Telekomünikasyon beni ilgilendirmiyor. Çünkü Türkiye’de bu sektör zaten gelişmiş. Oyuncuları da belli olmuş bir şekilde. Ama şu beni ilgilendiriyor. Bizim şirkette bile Y kuşak yüzde 60. Bir de bunun arkasından Z’si geliyor. Memleketin çoğunluğu bunlardan ibaret olunca, bunların yaşayacağı Türkiye beni ilgilendiriyor. O da herhalde çok daha dijital bir Türkiye olacak. Turkcell gibi firmalarla biz zaten işbirliği yapıyoruz. Gelecekte kurulacak olan Türkiye’de bunlar olacak. 
 
Eti Soda ile ilgileniyoruz 
 
- Eti Soda’ya da talip olduğunuz iddiaları var? 
- Gözde’nin perakendeden bankaya kadar birçok işi var. Bir sürü yatırım yapıyor. Madenciliğe benzer işimiz var bizim. Eti Soda’nın Murat Ülker için cazip olan kısmı, yerin altına kimse girmiyor. Bir şey kazmıyor. Maden gibi değil yani. Kimyasal bir tesis. Olabileceğini düşünüyoruz. Karşı taraf satmaya istekli olursa. Henüz karşılıklı konuşmadık. 
 
- Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde çatı aday konusuna ne diyorsunuz? 
- Seçimde gider oyumuzu veririz. Bakarız daha başka adaylar da çıkar arasından bir tane seçeriz. 
 
- Ekmelettin İhsanoğlu ile tanışıklığınız var mı? 
- Yok. Yani bir teşrik-i mesaimiz yok. Tanıyor musun, herkes birbirini tanır yani. 
 
- Merkez Bankası Başkanı’nın aldığı kararlar doğru mu? 
- Bugün aldığı kararların doğru olup olmadığı yarın belli olur. Ama dün aldığı kararlar doğruymuş ki bugün iyi bir yerdeyiz. 
 

 


Daha fazlasını oku: Murat Ülker'den Turkcell açıklaması - Ekonomi Haberleri - Güncel Haber - Haber - Spor Haberleri- Sıcak haber - Yerel Haber http://haber.rotahaber.com/murat-ulkerden-turkcell-aciklamasi_467721.html#ixzz354EDF6oT 
Follow us: @Rotahaber on Twitter | rotahaberr on Facebook

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim