• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Mültecileri forumda konuşuldu

Mültecileri forumda konuşuldu
AB Mülteci Yaklaşımı Forumu'nda mülteci meselesi masaya yatırıldı.

AB Mülteci Yaklaşımı Forumu'nda mülteci meselesi masaya yatırıldı. Burada konuşan Özyeğin Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr.Deniz Sert, Türkiye'de yaşayan mültecileri bir sorun olarak görmemek gerektiğini söyledi. Sert, Türkiye'nin bir göç ülkesi olduğunu ve bunun bir zenginlik olduğunu ifade etti.

Avrupa Birliği Dernekleri Federasyonu , ODTÜ Mezunlar Derneği'nde düzenlenen AB Mülteci Yaklaşımı Forumu'nda mülteci meselesini masaya yatırıldı.Türkiye'ye gelen mülteciler ve yaşam alanları görsel bir sunumla katılımcılara gösterildi. Doç. Dr. Deniz Sert, Türkiye'de mülteci olmanın zorluklarını anlattı. Mültecilerin eğitim ve sağlık problemlerinin olduğunu söyledi. Mültecilere yardım konusunda seçici davranıldığını vurgulayan Sert, "İslami örgütler daha çok Sünnilere yardım ediyor. En zayıf halka Aleviler oluyor. Kürtlere özellikle doğuda Kürt belediyeler yardım ediyor. Hristiyanlara kiliseler yardım ediyor." şeklinde konuştu.

Türkiye'de mültecilerin 5. senesine girdiğini anlatan Sert, muhalefetin Suriyelilerle ilgili bir politikası olmadığını vurguladı. Sert, "Onlar Suriye'deki sorun çözülecek ve geri gidecekler deniliyor. Gitmeyecekler, ama gitmeleri de gerekmiyor. Bu bir sorun değil. Eğer doğru şekilde idare edilebilirse çok kazançlı bir şey. Türkiye'den zamanında Almanya'ya bir sürü insan gitti. Gittiler ve dönmediler. Başlangıçta ne Türkiye ne Almanya onlar için bir şey yapmadı. Ama o insanlar 50 senede bir yerlere geldiler. Şuan Avrupa'da çok büyük bir Türk diasporasından bahsede biliyoruz. 10 sene sonra Türkiye'de Suriye diasporası olacak." ifadelerini kullandı.

Göçü bir sorun olarak algılamamak gerektiğini ifade eden Sert, şöyle devam etti: "Bu insanları kazanmak yerine devamlı bir sorunmuş gibi lanse etmek, böyle bir algı yaratmak doğru değil. Kayıt alırken bu insanlara ne yeteneklerini sorduk, ne iş yaptıklarını sorduk, ne eğitim durumlarını sorduk. Belki bunların arasında doktorlar vardır. Kliniklerde en azından yardım edebilirlerdi. Ama artık biraz bunu fark etmemiz lazım. Biz göç ülkesiyiz ve bu bizi zenginleştiren bir şey."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim