• BIST 9079.97
  • Altın 2324.961
  • Dolar 32.3581
  • Euro 34.9
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Mülteci Ve Vapur Önerisi

Mülteci Ve Vapur Önerisi
Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos ve beraberindeki heyet İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti.

Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos ve beraberindeki heyet İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş'ı ziyaret etti. Suriyeli mülteci sorununun konuşulduğu toplantıda Galinos, güvenli geçişinin sağlanması için ortak mutabakat çağrısında bulundu. Toplantıda ayrıca Midilli-İzmir arasında ulaşımın sağlanması için Demirtaş, Büyükşehir'e Foça-Midilli vapur seferi önerisinde bulundu.

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, EXPO AEGEAN Şirketi Başkanı Dimitrios Tsamouras'ı konuk etti. Ekrem Demirtaş'ın makamında gerçekleşen toplantıya AK Parti İzmir Milletvekili Hamza Dağ, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Rebi Akdurak ve Midilli heyeti katıldı. Toplantıda Suriyeli mülteci sorunu ve İzmir - Midilli seferleri konuşuldu.

"KATLİAMA DUR DEMEMİZ LAZIM"

Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, son dönemde giderek artan Ege Denizi'ndeki ölümlerin durdurulması için odadan destek istedi. Galinos, Türkiye ile Yunanistan arasında ortak bir bildiri hazırlanıp Avrupa Birliği'ne iletilmesi konusunda Demirtaş'a hazırlanan yazıyı sundu. Güvenli geçişin işbirliği ile mutlaka sağlanması gerektiğini ifade eden Galinos, "Ege Denizi'nde ikimizi de ilgilendiren çok önemli bir sorun var. Avrupa ile işbirliği içinde bir çözüm bulunmalı. Beraber bu katliamı önlememiz lazım. Bu konuda bir yazı hazırladık. Bu tür konularda Türkiye ve Yunanistan'ın beraber çözüm bulması gerekiyor. Bu yazıyı bütün hükümetlerini yollamayı düşünüyorum. Türkler ve Yunanlıların ortak bir girişimle bu işe başladığını görmek istiyoruz. Bu konuda istek ve kararlılık göstermemiz lazım" şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE SUÇLANIYOR AMA BU İŞİN AB TARAFINDAN ÇÖZÜLMESİ GEREKİR"

Midilli Belediye Başkanı Spiros Galinos, "Çözüm için ortak hareket etmemiz gerekir. Basit bir kararla bu geçişlerin önü alınabilir. Bu göçmenlerin kayıtları Türkiye'de yapılsın. Buradaki kayıtların ardından mültecilerin, güvenli şekilde misafir edebilecek Avrupa ülkelerine geçişleri sağlansın. Bu konu bütün Avrupa'yı ilgilendirilen bir konu. Kayıt işlemi yapıldığı takdirde kaçak geçirenlere güven ortamı olmayacak. Bu adamlar burada oldukları için Türkiye suçlanıyor ama bu işin Avrupa Birliği tarafından çözülmesi gerekir" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE ÜZERİNE DÜŞENİ YAPTI"

Mülteci sorununda Türkiye'nin üzerine düşen görevleri yerini getirdiğini dile getiren Demirtaş, "Türkiye çok büyük özveri gösterdi. Bütün kapılarını açtı. Savaştan kaçan insanlara gelme diyemezdi. Onlar, girdikleri andan itibaren Avrupa'ya geçme hedefindeydiler. İzmir'de 200 bin kişilik bir Suriyeli var. Avrupa'ya bu tür riskli yöntemlerle geçmeyi göze alanlar canlarını da tehlikeye atıyorlar. Bu sorunun çözülmesi gerekir. Türkiye'de işsizlik yüzde 10 buçuk. Buna rağmen Suriyeli mültecilere Türkiye'de çalışma izni alınması için yasal düzenlemeler yapılıyor. Şu anda Ayakkabıcılar Sitesi'nde 3 bin Suriyeli çalışıyor. Bu durum iç barışı da bozuyor" dedi.

BÜYÜKŞEHİR'E FOÇA MİDİLLİ VAPUR SEFERİ ÖNERİSİ

Toplantıda öte yandan İzmir-Selanik gemi seferleri ve uçuşların başlaması için yapılan görüşmelerin, Midilli için de yapılabileceği konuşuldu. Midilli Belediye Başkanı Galinos, İzmir ile Midilli arasında ulaşımı sağlamak istediklerini söyledi.

Galinos'in ulaşım talebi üzerine Ekrem Demirtaş, "Eğer gerçekten gelmek isteniyorsa liman ücretleri konusunda kendilerine söz veriyorum. Hava yoluyla da İzmir - Midilli seferleri yapılabilir. Rodos-İzmir-Selanik-Midilli seferleri bu hatta yapılabilir. Sizinle İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ile bir görüşme ayarlayabiliriz. İzmir'in orta hızlı gemileri var. Bu gemilerle Foça'ya seferler başladı. İkili anlaşmalarla Foça ile Midilli arasında seferleri çok rahatlıkla gerçekleştirilebilir" şeklinde konuştu.

FOTOĞRAF ALBÜMÜ JESTİ

Son olarak söz alan EXPO AEGEAN Şirketi Başkanı Dimitrios Tsamouras, önümüzdeki ay Karşıyaka'da gerçekleştirmeyi planladıkları İzmir, Türk-Yunan Kültür ve Turizm Festivali için İzmir Ticaret Odası'ndan destek istedi.

Dimitrios Tsamouras ayrıca içerisinde Ekrem Demirtaş'ın Midilli ziyaretlerinde çekilmiş fotoğrafların olduğu bir albüm hediye etti.

Mülteci Ve Vapur Önerisi

Mülteci Ve Vapur Önerisi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim