• BIST 9079.97
  • Altın 2324.743
  • Dolar 32.3404
  • Euro 34.913
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Mülteci kampına otostopla oyuncak taşıdılar

Mülteci kampına otostopla oyuncak taşıdılar
Türkiye'nin dört bir yanından gönüllü üyelerden oluşan Gezgin Akademi, "Oyuncaklar Yolda', "Oyuncaklar Hatay'da" sloganıyla başlattığı oyuncak ve kıyafet...

Türkiye'nin dört bir yanından gönüllü üyelerden oluşan Gezgin Akademi, "Oyuncaklar Yolda', "Oyuncaklar Hatay'da" sloganıyla başlattığı oyuncak ve kıyafet kampanyası kapsamında topladığı yaklaşık 10 bin oyuncak ve kıyafeti Hatay'daki çocuklara otostopla ulaştırdı. 165 gezgin mülteci çocuklar için çantalarını sırtlayıp Hatay'ın Altınözü ilçesindeki Boynuyoğun mülteci kampına oyuncak ve giysi götürdü.

2 tıra yakın oyuncak ve kıyafetin hiçbir sorun yaşanmadan otostopla Hatay'a ulaştırıldığını belirten Proje Sorumlusu ve Gezgin Akademi kurucusu Erdal Çoban, "İlkini geçen sene Mardin Midyat'taki mülteci kampında gerçekleştirdiğimiz "Oyuncaklar Yolda" projesi bu sene Hatay'ın Altınözü ilçesindeki Boynuyoğun mülteci kampında gerçekleştirildi. Türkiye'nin dört bir yanından yola çıkan ve sırtlarında taşıdıkları oyuncakları otostopla getiren gezginlerin sayesinde mülteci çocuklarına 10 bine yakın oyuncak ulaştırdık. Oyuncakların yanı sıra kıyafet ve ayakkabılar getirdik. Totalde baktığımız zaman 2 tıra yakın malzemeyi gezerken kullandığımız sırt çantalarımızla çocuklara ulaştırdık. Tamamen gönüllülük hareketi olan bir etkinlikti" dedi.

"Türkiye'den gezginin gelmediği şehir yok"

Proje sayesinde birbirinden farklı pek çok kişinin aynı amaç uğruna bir araya geldiğini aktaran Erdal Çoban, gezginlerin Hatay'daki yerel halk tarafından evlerde konuk edildiğini söyledi. Çoban, "Gezgin Akademi adını verdiğimiz bir çatı oluşumla maddi anlamda herhangi bir beklenti geliştirmeden sadece çocukların ruhuna ve yüreklerine dokunmak adına yol çıktık. Yoldaki insanlara yaptığımız işi anlattık ve onlardan bizi en güzel şekilde mülteci kampına ulaştırmalarını istedik. Türkiye'nin dört bir yanından ve dünyanın değişik ülkelerinden gönüllüler, gezginler geldi. Türkiye'den gezginin gelmediği şehir yok. Projenin en önemli özelliği otostopla o alana ulaşmamız ve burada kalacak yer olarak da halkın kendi evlerini kullanmamız, halkın misafirperverliğinden faydalanmamız. 165 arkadaşımızın tamamı Hatay'daki gönüllü misafir evlerinde ağırlandı. Bu insanlar tanımadığı, daha önce görmediği insanlara evlerini açtı. Gelen gezginlerin arasında 2 çocuğuyla gelen bir gezgin arkadaşımız var, tek başına kadın arkadaşlarımız, başörtülü, açık bireylerimiz var. Her kültürden, sosyoekonomik durumdan, her bakış açısından, her siyasi görüşten arkadaşlarımız vardı. Tek başına otostopla hiçbir sorun yaşamadan kamp alanına ulaşan kadın arkadaşlarımız var. Öte yandan Kolombiya'dan iki arkadaşımız geldi. 2 arkadaşımız da Fransa ve Rusya'dan geldiler" diye konuştu.

165 kişilik iyilik göçü

Mülteci kampının yanı sıra aynı gün içerisinde köy okullarına da oyuncak ve kıyafet yardımı yapıldığından söz eden Erdal Çoban, "Arkadaşlarımız iyiliğin her şeye yetebileceğini, savaşların olmaması gerektiğini diğer insanlara anlatmak için çabaladılar. Geldiğimizde oyuncaklardan barış işareti yaptık ve bunu hemen dostlarımızla paylaştık. Ölen çocuklara, savaşta yurdunu terk etmek zorunda kalan mağdur çocuklara adadık oyuncaklarla oluşturduğumuz barış işaretini. Otostopla bin 500 kilometre gelmek her bireyin yapabileceği bir şey değil. Ayrıca belirlediğimiz köy okullarında da oyuncak ve giysi dağıttık. Okul öncesi öğretmenleri, animatörler, sokak sanatçıları ile beraber çocuklarla oyunlar oynadık, şarkılar söyledik. Çocukların dili, dini farklı olsa da sevginin dili bir ve onlara bir şekilde ulaştığımızı düşünüyorum. Kamplardaki durum çok iyi olsa dahi çocukların ellerinde oyuncaklara dair çok bir şey yoktu. O gün ulaştırdığımız oyuncaklar kamplardaki ve köy okullarındaki çocukların hayal dünyasını geliştirecek diye düşünüyorum. 165 kişiyi iyilik göçüne çıkarmak bizim için başarı. Bizler Hatay'da mutlu ayrıldık" diye konuştu.

Proje Sorumlusu Erdal Çoban etkinlikte kendilerine destek veren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Samandağı Belediye Başkanı Mithat Nehir, Payas Belediye Başkanı Bekir Altan'a ve diğer yöneticilere teşekkür etti.

Proje kapsamında Gezgin Akademi gönüllülerinden Fotoğraf Sanatçısı Bülent Eren'in "Gezgin Oyuncaklar" adını verdiği fotoğraf sergisi de beğeniye sunuldu. Sergide geçen yıl Mardin'de hayata geçirilen etkinlikteki fotoğraflar sergilendi. (EFE)

Mülteci kampına otostopla oyuncak taşıdılar

Mülteci kampına otostopla oyuncak taşıdılar

Mülteci kampına otostopla oyuncak taşıdılar

Mülteci kampına otostopla oyuncak taşıdılar

Mülteci kampına otostopla oyuncak taşıdılar

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim