• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

’Mülksüz’ Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor

’Mülksüz’ Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor
Ressam Tolga Boztoprak'ın "Mülksüz" sergisi, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluşuyor.

Ressam Tolga Boztoprak'ın "Mülksüz" sergisi, Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluşuyor.

Ressam Tolga Boztoprak'ın her gün evde, sokakta, meydanda ve medya ekranlarında içinde olduğumuz, fakat dışarıdan bir yabancı gibi baktığımız kendi mülksüzlüğümüzü konu edinen eserlerinin bulunduğu "Mülksüzler" sergisi bu akşam Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluşuyor. Sergi açılışının ardından ünlü ses sanatçısı Gökhan Kırdar sevenleriyle buluşacak.

Küratör Mehmet Lütfi Şen, sergi kataloğundaki yazısında ressam Tolga Boztoprak ve sergisi "Mülksüz" için şunları söyledi:

"Ressam Tolga Boztoprak'la hazırlayıp sizlerle paylaştığımız "Mülksüz" sergisi, tam da hiçbirimizin hazıra konamayacağı bir proje örneği olarak karşınızda. Tolga, resminde; hergün evde, sokakta, meydanda ve medya ekranlarında içinde olduğumuz ama nedense dışarıdan bir yabancı gibi baktığımız kendi mülksüzlüğümüzü inşa ediyor aslında. Çaresizlikle kat edilmeye çalışılan her yol, aç kalan her mülksüz, boğulan her mülteci, insanlığımıza ilişkin değerlerin birer birer nefessiz kalması sonucunu doğuruyor. Tolga, bu çağdaş dünya insanının boğulmuş değerlerinin tam ortasına koyuyor bizi. Boztoprak'ın resimlerine bir an bakıp geçersek kendimizi kandırabiliriz. Ama bir miktar bakmaya devam etme cesareti gösterdiğimizde, bu tablolar bizi kendi içlerine çekip, içimizde kendilerini yeniden yaratmayı dayatıyorlar bize. Bu resimlerin her birinin, esinini bu tabloya bakan bizlerin iç dünyasından peydahlayan bir hikayesi var. Bu anlamda, bu sergi; bakıp geçme maharetini gösteremeyen, henüz kendini kandırmakta ustalaşmamış izleyicileri başına toplamayı hedefliyor sadece. Buradaki her bir tuvalin dört kenarıyla sınırlı formu, içimizdeki sınırsız yolculuğun sadece başlangıcını oluşturuyor. Tolga Boztoprak "Mülksüz'de bir sanatçı olarak, çağıyla hesaplaşmasına şahit kılıyor biz izleyicileri."

Eleştirmen Serkan Azeri ise "Mülksüz" sergisi üzerine düşüncelerini şu şekilde dile getirdi: "Tolga, şehir hayatının hareketli yapısı içerisinden yakaladığı görüntüleri, hayatın kendisinin sahne olarak şekillendiği, insanın ise bu oyunun baş aktörü olarak ön plana çıktığı ve insan gerçeği boyutundan bakıldığında, günümüz dünyasında toplumun büyük bir kısmının, hayatın çok hızlı akışı ve değişen değer yargıları çerçevesinde "yalnız kendi gerçekliklerinin farkında olmaları" sebebiyle göremediği, düşünemediği ve bu yüzden de, fazla dikkate almadığı karakterlerin vurgulandığı tiyatral görüntülere dönüştürüyor. Bu bakış açısı, Tolga'nın resimlerinin biçimlenmesindeki en önemli özelliklerden biri. Çünkü Tolga, hayat içinden, farklı yaşam modellerinden almış olduğu izlenimi, şehir içindeki insan psikolojisinin bıraktığı etkinin bilincinde olarak yaptığı gözlemlerle de bütünleştirerek resimlerinde kendi sahnelerini yaratıyor."

"MERKEZİ İNSAN ODAKLI SANAT"

Ressam Ümit Gezgin de, sergi kataloğundaki yazısında Tolga Boztoprak ve resimleri için "Tolga Boztoprak'ın insan merkezli resmi onu figür kuşağı içinde değerlendirmemize sebep oluyor. Bu resim alanı kendine göre zorlukları barındıran bir alan. Çünkü merkezinde insan var. İnsanın oluş hikayesi, durumu, konumu var. En önemlisi figürün resim dilindeki problemleri var. Biliyoruz ki gerçekçi bir figür resmi kurgulamak başlı başına bir meseledir. Hem biçimsel yapının kendine özgü ağırlığından kaynaklanır bu, hem de insanın kendisinin başlı başına bir öykü ve varoluş gerçekliği taşımasından. Sanatçı, insan gerçekliğini kendine özgü bir anlatım içinde yeniden ele alıyor. Onu lokal, dar bir alana indirgeyen veya sığdırmaya çalışan resim yaklaşımlarının ötesinde; günlük, anlık durumları içinde kendi estetiği boyutlarında, gerçekçi gözlemle ifade etmeye çalışıyor. Bunu yaparken de bütün bir toplum katmanına çeviriyor gözünü. Toplumun tümünü, anlık izlenimin ve varoluşun çeperi içinden görüyor" dedi.

Bu akşam saat 19.00'da açılışı yapılacak "Mülksüz sergisi', 12 Nisan Salı gününe kadar Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde sanatseverlerin ziyaretine açık olacak.

TOLGA BOZTOPRAK KİMDİR?

1955 yılında doğan Tolga Boztoprak, yüksek öğrenimini 1977-1982 yılları arasında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Seramik Bölümü'nde tamamladı. Eğitimi süresince Eczacıbaşı Seramik Fabrikaları Tasarım Merkezi'nde tasarımcı olarak çalışan Boztoprak, 1985 yılında kendi atölyesini kurdu. 1985-1996 yılları arasında çömlek, ak çini ve porselen alanlarında kendi atölyesinde üretim yapmaya devam eden sanatçı çeşitli fuarlara katıldı. Sanatçı 1997-2006 yılları arasında ise Uludağ Üniversitesi İznik M.Y.O.'da öğretim elemanı olarak görev yaptı. Ressam Boztoprak, şu sıralar Üsküdar'da kendi atölyesinde Tophane İşleri (Tophane Lüleciliği) üretimi ile birlikte artistik seramik çalışmalarını sürdürüyor.

’Mülksüz’ Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor

’Mülksüz’ Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor

’Mülksüz’ Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor

’Mülksüz’ Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor

’Mülksüz’ Sergisi Sanatseverlerle Buluşuyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim