• BIST 9079.97
  • Altın 2324.15
  • Dolar 32.3591
  • Euro 34.9446
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 14 °C

Muhafazakar Yükseliş Partisi Lideri Yılmaz: "Ruslar Boğazlardan Geçemez"

Muhafazakar Yükseliş Partisi Lideri Yılmaz: "Ruslar Boğazlardan Geçemez"
Muhafazakar Yükseliş Partisi (MYP) Lideri Ahmet Reyiz Yılmaz'dan Boğazdan geçen Rus savaş gemileri ile ilgili önemli bir uyarı geldi.

Muhafazakar Yükseliş Partisi (MYP) Lideri Ahmet Reyiz Yılmaz'dan Boğazdan geçen Rus savaş gemileri ile ilgili önemli bir uyarı geldi. Cumhurbaşkanı ve Başbakanı bu konuda göreve davet eden MYP Lideri Ahmet Reyiz Yılmaz, "Ruslar, Boğazlardan geçemez. Bunlar ticaret değil savaş gemileridir" dedi.

Yılmaz, Cumhurbaşkanı ve Başbakanı göreve davet ettiğini belirterek "Bunlar ticaret değil savaş gemileridir. Bu Montrö sözleşmesine aykırıdır" diye konuştu.

Montrö anlaşmasına aykırı durumla ilgili hükümeti uyaran MYP Lideri Ahmet Reyiz Yılmaz, şunları söyledi: "Ruslar, Türkiye ile bir savaş ihtimali ve hazırlığı içinde iken bizim boğazlardan onların yığınak yapışını izlememiz hatta onlara kılavuzluk etmemiz nasıl bir güvenlik anlayışıdır anlaşılabilir değil. Boğazlardan geçiş şartları resmen ihlal ediliyor."

Yılmaz, Montrö Boğazlar anlaşması maddelerini hatırlattı. Yılmaz'ın hatırlattığı maddeler şöyle:

"Madde 5: Savaş zamanında Türkiye savaşta ise, Türkiye ile savaşta olan bir ülkeye bağlı olmayan ticaret gemileri, düşmana hiçbir biçimde yardım etmemek koşuluyla Boğazlar'da geçiş ve gidiş-geliş (ulaşım) özgürlüğünden yararlanacaklardır. Bu gemiler Boğazlar'a gündüz girecekler ve geçiş, her seferinde Türk makamlarınca gösterilecek yoldan yapılacaktır."

Bu maddenin devamında; MADDE 20. Savaş zamanında, Türkiye savaşan ise, 10. maddeden 18. maddeye kadar olan maddelerin hükümleri uygulanamayacaktır; savaş gemilerinin geçişi konusunda Türk hükümeti tümüyle dilediği gibi davranabilecektir."

Bu maddenin devamında; MADDE 21. "Türkiye kendisini pek yakın bir savaş tehlikesi tehdidi karşısında sayarsa, Türkiye'nin, iş bu sözleşmenin 20. maddesi hükümlerini uygulamaya hakkı olacaktır."

RUSLARA "DUR" DEME HAKKIMIZ VAR"

Yılmaz, buna göre, hükümetin boğazları yol geçen hanına çeviren Ruslara "dur" deme hakkı olduğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ruslar nihayetin de Türkler ile savaş durumundadır. Düşürülen Rus uçağı ile bu durum tescillenmiştir. Bunun dışında Türkiye, 21. Madde ilk paragrafını uygulayarak kendisinin savaş halindeki pozisyonunu Montrö Boğazlar Sözleşmesine göre şekillendirebilir."

Muhafazakar Yükseliş Partisi Lideri Yılmaz: "Ruslar Boğazlardan Geçemez"

Muhafazakar Yükseliş Partisi Lideri Yılmaz: "Ruslar Boğazlardan Geçemez"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim