• BIST 9105.26
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 22 °C

Muğla’nın Sakız Bahçeleri

Muğla’nın Sakız Bahçeleri
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen "Itri-Tıbbı, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce yürütülen "Itri-Tıbbı, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Üretiminin Yaygınlaştırılıp Geliştirilmesi" projesi kapsamında Muğla İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliğinde Muğla'da ilk defa sakız bahçeleri kuruldu.

5 DEKAR SAKIZ BAHÇESİ OLUŞTURULDU

Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Nazif Ekici, "Damla sakızı üretimi için erkek sakız ağaçları aşılanmış sakız çöğürlerinden ve çelikten üretilmiş erkek sakız fidanlarından kurulan bahçeler Muğla'nın Ula ilçesi Esentepe mahallesinde 1 dekar, Datça ilçesi Yazı Mahallesinde 1 dekar, Marmaris merkezde 2 dekar ve Bozburun mahallesinde de 1 dekar olmak üzere toplamda 5 dekar sakız bahçesi tesis edildi" dedi.

ÜRETİCİYE YENİ GELİR KAPISI

Ekici, sakız bahçelerinin 7 yıl sonra verimli hale geleceğini açıklarken, "Birçok kullanım alanı bulunan damla sakızın kimyasal bileşiminin % 97'sini reçine asitleri ve mastikorezenler, % 1-3'ünü ise uçucu yağlar oluşturur. Naturel olarak çiğnenen damla sakızı sindirimi kolaylaştırırken, nefes açıcı etkide de bulunur. Gıda sanayinde, tıbbi ilaç yapımında, kozmetik sanayinde, sanat eserlerinin korunmasında kullanılan çok özel bir cilanın hazırlanması gibi birçok alanda kullanımı vardır. Dikilen sakız ağaçlarından dördüncü yıldan itibaren ürün alınsa da kayda değer damla sakızı yedi yıl sonra alınmaya başlayacaktır. Ekonomik anlamda ise ağaçların her birinden 15 yıl sonra 500-600 gr ürün alınacak ve dekardan 30-35 kg damla sakızı üretilerek 3 bin, 3 bin 500 Avro üreticimize yeni bir kazanç kapısı açılacak" dedi.

Muğla’nın Sakız Bahçeleri

Muğla’nın Sakız Bahçeleri

Muğla’nın Sakız Bahçeleri

Muğla’nın Sakız Bahçeleri

Muğla’nın Sakız Bahçeleri

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim