• BIST 9783.4
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • İzmir 22 °C

Muğla'da sağlık personeline yenidoğan transport eğitimi veriliyor

Muğla'da sağlık personeline yenidoğan transport eğitimi veriliyor
Muğla'da acil sağlık hizmetlerinde görev yapan personele, teorik ve uygulamalı yenidoğan transport eğitimi verildi.

Muğla'da acil sağlık hizmetlerinde görev yapan personele, teorik ve uygulamalı yenidoğan transport eğitimi verildi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanlığı'nca düzenlenen eğitime İl Sağlık Müdürü Dr. Cihan Tekin, Acil Çağrı Merkezi Müdürü Kamil Karakaya, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Esra Özer ve acil sağlık hizmetlerinde görev yapan personel katıldı.

İl Sağlık Müdürü Tekin, yenidoğan transportunun genellikle hastanın, donanımlı bir cankurtaran ve eğitimli bir sağlık ekibiyle üst düzey yenidoğan merkezine iletilmesi olarak tanımlandığını söyledi. Tekin, "Ancak yenidoğanlar görüntüleme, konsültasyon operasyon gibi amaçlarıyla da hastane içi veya hastaneler arasında transport edilebilir. Üst düzeyde bakımı tamamlanan yenidoğanın bir alt düzeye nakli de yenidoğan transportu içerisinde yer alır. Bebek ölümlerinin yüzde 60'ının, yenidoğan döneminde olduğu bilinmektedir. Bu ölümlerin yüzde 80'ini ilk hafta ölümleri, ilk hafta ölümlerinin yüzde 40'ını ilk 24 saat ölümleri oluşturmaktadır. Bu nedenle özellikle hasta yenidoğanın acil transportu, mortalite ve morbiditelerin önlenmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Hastayı stabilize edip daha iyi bakılacağı merkeze ulaştırmak, seyahat sırasındaki risklere rağmen hastaya, gideceği ünitedekine benzer bir bakım sağlayarak daha fazla kötüleşmesini önlemektir." dedi.

Prof. Dr. Esra Özer ve Yrd. Doç. Dr. Nilay Hakan tarafından katılımcılara teorik kapsamda yenidoğan döneminin özellikleri, yenidoğan bebeğin bakımında temel ilkeler, neonatal transportun genel ilkeleri, yenidoğan acilleri, pozitif basınçlı ventilasyon, entübasyon (yenidoğan), yenidoğanda acil girişimler, mekanik ventilasyonda başlangıç ayarları, mekanik ventilatörde bebeğin izlenimi konuları anlatıldı. Uygulamalı eğitimde ise küvöz kullanımı ve bakımı, ventilatör setlenmesi, ayarlanması ve izlenmesi, bebek bakım ilkeleri, orogastrik sonda takılması ve gavajla beslenme, damar yolu açılması ve takibi, infüzyon pompası kullanımı ve IV sıvı tedavisi, ilaç uygulamaları, monitorizasyon, entübasyon uygulamaları gibi konular işlenecek. Ayrıca teorik eğitimin bitiminde personel, müdürlük tarafından belirlenen düzende iki üç kişilik gruplar halinde, yenidoğan yoğun bakım servisinde beş işgünü eğitim alacak.

Muğla'da sağlık personeline yenidoğan transport eğitimi veriliyor

Muğla'da sağlık personeline yenidoğan transport eğitimi veriliyor

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim