• BIST 9762.12
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 21 °C

Muğla Arıcısı Gezginci Arıcılığa Karşı

Muğla Arıcısı Gezginci Arıcılığa Karşı
Akdeniz Yeşilleri Derneği, COMDEKS Projesi UNDP-GEF/SGP programı kapsamında bir yıl önce başlatılan "Çam Balımız Yok Olmasın" projesinin değerlendirme...

Akdeniz Yeşilleri Derneği, COMDEKS Projesi UNDP-GEF/SGP programı kapsamında bir yıl önce başlatılan "Çam Balımız Yok Olmasın" projesinin değerlendirme toplantısı Muğla'da yapıldı.

Menteşe Belediyesi Konakaltı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen değerlendirme toplantısında konuşan proje sorumlusu Şamil Tuncay Beştoy, projenin Datça, Bozburun ve Gökova Bölgesi'nde uygulandığını söyledi. Beştoy, "Projemiz, sürdürülebilir, yerel, doğal ve diğer geçim kaynaklarıyla entegre bir arıcılık tarzını yeniden tanımlayıp, var olan endüstriyel arıcılık yerine ikame etmek, çam balı koşnili çerçevesinde oluşan sosyokültürel yapının ve var olan ekosistemin korunması için bir model önermeyi amaçlamaktadır. Doğayla ilgili her konuda olduğu gibi arıcılıkta da uyum bozuldu. Bugün arıcılık, kovan başına azami verimi elde etmek amacıyla, arıyı uyum sağladığı doğal çevreden koparıp, flora takibi peşinde yöreden yöreye, çiçekten çiçeğe sürüklediğimiz, gezginci, endüstriyel arıcılık yapılıyor" dedi.

Beştoy, projenin sonuçlarını değerlendirdiği açıklamasında, "Yöre halkının taşımalı arıcılığa karşı olduğu, ancak şu anki durumdan nasıl çıkacaklarını ve başka ne yapacaklarını bilmedikleri için var olan durumu bilinçsizce ve çaresizce sürdürdükleri ortaya çıkmıştır. Bunun başlıca nedenini de ballarını değerinden satamamaları olarak göstermektedirler. Taşımalı arıcılık tarzının ortadan kaldırılması için ekonomik bir tercih ve siyasi bir irade gerekmektedir. Çam balı rekoltesinin yarı yarıya düştüğü bir senede, arılara bırakılan bal hariç kovan başına 13 kilo bal elde edilmiştir. Proje sonucunda, geçim kaynağı olarak ele alındığında en uygun yöntemin her yörenin doğal özellikleri saptanarak, kimi yerde yerleşik, kimi yerdeyse geleneksel rotaları izleyen bir arıcılık modeli olduğu anlaşılmıştır" dedi.

Projenin hedefinin "Sürdürülebilir, yerel, organik ve entegre bir arıcılık" tarzını yeniden tanımlayıp, canlandırarak var olan endüstriyel arıcılık tarzının yerine, ikame etmek ve çam pamuklu koşnili çevresinde oluşan sosyo-kültürel yapıyı ve var olan ekosistemi korumak ve Datça-Bozburun-Gökova bölgesinde sürdürülebilir yerel, organik ve entegre bir arıcılık tarzı için bir model oluşturmak olduğu açıklandı.

Muğla Arıcısı Gezginci Arıcılığa Karşı

Muğla Arıcısı Gezginci Arıcılığa Karşı

Muğla Arıcısı Gezginci Arıcılığa Karşı

Muğla Arıcısı Gezginci Arıcılığa Karşı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim