• BIST 9524.59
  • Altın 2490.845
  • Dolar 32.5516
  • Euro 34.65
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Müftü Baldemir; "Küçük yaşta evlilik caiz değildir"

Müftü Baldemir; "Küçük yaşta evlilik caiz değildir"
Uşak Müftüsü Eyüp Baldemir, son günlerde basında yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın küçük yaşta evlenmeye caiz dediği yönde çıkan haberlere...

Uşak Müftüsü Eyüp Baldemir, son günlerde basında yer alan Diyanet İşleri Başkanlığı'nın küçük yaşta evlenmeye caiz dediği yönde çıkan haberlere tepki gösterdi.

Haberleri maksatlı olarak niteleyen Baldemir; "Bizim dinimizin muhatabı insandır. İnsan münevver, muazzez, kıymetli değerli bir varlıktır. İnsana bu kadar değer veren bir din, insanın aleyhine olan hiçbir durumu tasvip etmez. Sorumluluk çağını ikmal etmemiş, faydayı zararı ayırt edemeyecek bir çağdaki kız olsun erkek olsun evlenmesine bizim dinimiz müsaade etmez uygun da görmez. İnsanlar ya öyle istediklerinden veya kasıtlı olarak seç ile samanı birbirlerine karıştırıyorlar. Bizim kanunlarımızda belirtilmiş. Evlenme çağı 18'dir. Şimdi Müftülük kanunlar çerçevesinde kurulmuş bir kurum mudur? Peki Diyanet İşleri Başkanlığı'nın kanunlara aykırı bir durum sergilemesi mümkün müdür? Değildir. O halde nedir bu? Taştan su çıkarmak için mücadele vermektir. İnsanların zihninin bulandırmak istiyorlar ve Diyanet İşleri Başkanlığı gibi bir kurumu hedef tahtası yapmaktır. Bunda art niyet vardır. Yoksa hiçbir meslektaşımız böyle bir hadsizlik yapmaz. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın da bu yönde bize ne bir telkini vardır, ne bir tavsiyesi vardır. Mesele buluğdur, ifade edilmeye çalışılan sorumluluktur, mükellifiyet çağıdır, saptırılmıştır." şeklinde konuştu.

"Bizim dinimizin muhatabı insandır" diyen Baldemir, şöyle konuştu: "İnsana bu kadar değer veren bir din, insanın aleyhine olan hiçbir durumu tasvip etmez. Sorumluluk çağını ikmal etmemiş, faydayı zararı ayırt edemeyecek bir çağdaki kız olsun erkek olsun evlenmesine bizim dinimiz müsaade etmez uygun da görmez, sorumluluğunu ikmal edecek. Bu söylediğimiz yaşlar halkın anlayabileceği ifadeyle ibadete başlama yaşlarıdır. Yoksa bizim dinimiz mesela kişi 20-25 yaşındadır da hala daha evliliği götüremeyecek durumdadır buna illa evlen demez. Hatta Peygamberimiz yaşları ilerlemiş olmalarına rağmen evlilik külfetini kaldıramayacak durumda olan erkekler oruç tutsunlar, nefislerini dizginlesinler demiştir, 13 yaşına girdi evlendirin bunu dememiştir. İnsanlar dinimizde değer bulmuştur. Bizim dinimizde baskı da yoktur, erkek ve kız ki Peygamberimizin gününde bunun örnekleri de vardır, iki taraf birbirini beğenerek evlenirler. Bizim dinimizde istenilmeyen bir evlilik söz konusu kesinlikle olamaz, bizim dinimizde baskıyla evlilik olmaz, dinimiz her konudaki baskıyı yasak etmiştir. Sen akıl baliğ oldun 50 yaşındaki biriyle evleneceksin, bizim dinimizde bu yoktur. Maalesef bazı art niyetli insanlar bunu bizim dinimiz emrediyormuş gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar, bazıları da bu havaya giriyorlar. Maalesef vur abalıya cinsinden oluyor"

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim