• BIST 9569.07
  • Altın 2476.936
  • Dolar 32.4902
  • Euro 34.5932
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 26 °C

Müezzinoğlu: Kamp dışında da aşılama yapabiliriz

Müezzinoğlu: Kamp dışında da aşılama yapabiliriz
Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, kamp dışında kalan Suriyelilere çocuk felci aşısı yapılıp yapılmayacağının bilim kurulunda değerlendirdiklerini söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) çocuk felci uyarısıyla ilgili, "Suriyeli misafirlerimizi konuşlandırdığımız kamplarda ve o illerde, 7 ilde, polio aşısına yanılmıyorsam ekim ayında başladık. Sonra ikinci doza devam ettik. İstanbul'da ve kamp dışında kalanlara aşılama yapıp yapmama konusunda bilim kurulumuz değerlendirme yapıyor. Kurulun değerlendirmesinden sonra gerek görürsek onu da yapacağız" dedi.  

Sabri Ülker Gıda Araştırmaları Enstitüsü Vakfı'nca düzenlenen 2. Beslenme ve Sağlık Yaşam Zirvesi'ne katılan Müezzinoğlu, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevapladı.

Bir gazetecinin, "DSÖ'nün çocuk felci uyarısı ile ilgili Türkiye'de alınan önlem var mı?" sorusuna Müezzinoğlu, "Bununla ilgili önlemler alınıyor. Suriyeli misafirlerimizi konuşlandırdığımız kamplarda ve o illerde, 7 ilde, polio aşısına yanılmıyorsam ekim ayında başladık. Sonra ikinci doza devam ettik. Sınırdan geçen Suriyelilere, yaş gruplarına göre aşılarını yaptık. İstanbul'da ve kamp dışında kalanlara aşılama yapıp yapmama konusunda bilim kurulumuz değerlendirme yapıyor. Kurulun değerlendirmesinden sonra gerek görürsek onu da yapacağız. Şu anda Türkiye için bölgemizde olduğu için riske karşı tedbir almak görevimiz, o tedbirleri alıyoruz" karşılığını verdi.

MERS virüsü 

Müezzinoğlu, MERS virüsüyle ilgili soru üzerine de bu konunun 2 yıldır gündemlerinde olduğunu belirtti. Müezzinoğlu, "Son 1 aydır yeniden yoğunluk kazandı. Vaka sayısındaki artış ve ölümle sonuçlanan vakalar. Genelde MERS virüsünün bulaşma kaynağı hayvanlardan... Bu da deve, deve sütü" dedi. 

Konuyu Diyanet İşleri Başkanlığı ile de görüştüklerini anlatan Müezzinoğlu, şu an için ek tedbirlere gerek olmadığını vurguladı. 

Müezzinoğlu, umre organizasyonu yapan şirketlere deve çiftliklerine gitmemeleri ve yolculara çiğ deve sütü ikram etmemeleri, umreye gidenlere de deve sütü içmemeleri ve hijyene dikkat etmeleri uyarısında bulunduklarını söyledi. 

Adana'daki olay  

"Adana'da karın ağrısı şikayetiyle hastaneye gelen ve apandisit teşhisi konularak ameliyat olmak için bekletilen kadın hastanın, kocasının tepki göstermesi üzerine doktor tarafından hastaneden geri gönderildiği" yönündeki iddiaların hatırlatılması üzerine Müezzinoğlu, 77 milyon vatandaşın sağlığa ulaşımı önünde engel kalmadığını kaydetti. 

Hasta ve hasta yakınlarının arzularına veya onların istediği hıza göre bir tedavi yönteminin, dünyanın hiçbir yerinde olmadığını dile getiren Müezzinoğlu, şu bilgileri verdi: 

"Tedavinin planını hasta yakınları yapmaya kalkarsa bu işin içinden doktorlar da biz yöneticiler de çıkamayız. Hasta, hekime teslim edildikten sonra yönetimi oraya bırakmak lazım. 'Sabah geldim, saat 4 oldu. Hala niye ameliyathaneye alınmadım?' diyorsa, orada, onun bilgisi ona karar vermeye yetmez. Tetkikleri, değerlendirmesi var. Ameliyathanelerin bir planlaması var. Bunların hepsinin kararını, hasta ve hasta yakını verirse olmaz. O nedenle herkes durması gereken yeri bilecek. Herkes sorumluluklarını yerine getirmesi konusunda duyarlılıklarını yapacak."

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, "İzmir'de bir kişinin vücut geliştirme ilacı kullanımı sonrasında hayatını kaybettiği iddiası var. Bu konudaki son gelişme nedir?" sorusuna da "İlaçlarla ilgili sınırlama var ama vatandaşımız bunu hekim kontrolsüz, düzensiz kullanıyorsa başına da bekçi dikecek şeyimiz yok. Bu ilaçların bulunabilmesi, reçetesiz alınabilmesi konusunda çalışmalar, tedbirler var. Bazen vatandaşımız kontrol dışı uygulamalar da yapabiliyor" yanıtını verdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim