• BIST 9069.65
  • Altın 2324.847
  • Dolar 32.37
  • Euro 34.967
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Mucitlere vergi desteği geliyor

Yeni buluş geliştirene yeni destekler içeren bir tasarının meclis komisyonunda olduğunu ifade eden Sanayi Bakanı Fikri Işık, ''Buluş yapanlardan kurumlar vergisinin yarısı alınmayacak'' dedi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, NTV Ankara İstihbarat Şefi Ahmet Ergen'in sorularını yanıtladı.

Kasım 2013 sanayi üretim endeksi rakamları bugün açıklandı. Kasım ayında sanayi üretim endeksindeki artış yüzde 4,7 oldu. Bu yapılan çeşitli anketler de çıkan rakamların üstünde...

Rakamlar olumlu öncelikle. Türkiye'de bütün tartışmalara rağmen üretimin sürdüğünü gösteriyor. Bu seviyenin Aralık'ta da devam edeceğini düşünüyorum. Öncü göstergeler noktasında Kasım-Aralık ayında bir hayli iyiydi. Otomobil satışlarındaki artış, beyaz eşya satışlarındaki artış öncü göstergelerdi.

2013 yılının ilk çeyreği açısından rakamlar netleşti son çeyrekte siz nasıl bir tablo görüyorsunuz ve büyüme ne olur?

Yüzde 4 civarında son çeyrek büyümesi olur diye bekliyoruz. Yılın sonunda da orta vadeli programımızdaki 3,6'lık büyümeyi aşıp 4 civarındaki bir büyüme ile 2013 yılını kapatacağımızı öngörüyoruz. Dünyanın bu kadar ciddi durağanlık yaşadığı dönemde iyi bir rakam.

'Kasım ayı rakamları tartışmalara rağmen sanayide üretimin devam ettiğini gösteriyor' dediniz. Bu trendle sürmesi için atılması gereken adımlar var mı?

Bir kere Türkiye'de sanayicimiz üretiyor, ihracatçımız ihracatını yapıyor, KOBİ'lerimiz kendi cirolarını artırmak için gayret gösteriyor ama şu anda bulunduğumuz nokta tam da orta gelir tuzağı olarak tabir edilen bölge. Bu 10 bin 500 dolar seviyesi bizim için kritik bir seviye.

Biz buradan bir sıçrama yapmak durumundayız. Biz bu son konjonktürden bağımsız olarak bakanlığımızın, diğer ilgili bakanlıklarımızın ve hükümetimizin yekün olarak baktığı iş Türkiye'de üretimi ve istihdamı daha fazla nasıl arttırırız bu noktada ne yapmalıyız bizim sürekli arayışımız.

Ortaya bir teşvik koyduk tamam demiyoruz. Bizim sanayi üretiminde niteliği daha fazla arttırma ihtiyacımız var. Onun içinde çok ciddi teşvik ve destek programları uyguluyoruz. 2014 yılında KOSGEB ve TÜBİTAK'ın AR-GE ve inovasyona ayırdığı bütçe 1 milyar 300 milyonu geçiyor.

Biz diyoruz ki sanayimizin üretim niteliği biraz daha artsın, yüksek teknoloji kullanımını biraz daha arttıralım, gerek ürün gerek süreç inovasyonunu biz mutlaka destekleyelim ve bizim katma değeri yüksek ürünlerle bu piyasada daha fazla yer alalım gayreti içindeyiz. Bir başka önceliğimiz de Türkiye'deki cari açığın azaltılmasına yönelik ithalatını yaptığımız ürünlerin yerli ikamesini yapabilmek.

Yeni buluş geliştirine yeni destekler içeren bir tasarı meclis komisyonunda. Ne tür imkanlar sağlanacak?

Öncelikle burada bir buluş yapmış bunun patentini almış bir şahıs veya şirketin bunu devrederken veya bu buluş sayesinde gerçekleştirdiği bir üretim varsa kurumlar vergisinin yarısından biz vazgeçiyoruz.

KOSGEB merkezli KOBİ destek kredileri olabilir. Bu yıl ne kadar kaynak ayrıldı KOBİ'lere destek için?

KOSGEB'lere vereceğimiz destek bütçesi 336 milyon lira. Destekleme sürecini sadece para vererek yapmayacağız. Destek için paranın yanında rehberlik hizmeti sunacağız.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim