• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 23 °C

MR ve PET teknolojisi ile hastaların aldığı radyasyon miktarı azalacak

MR ve PET teknolojisi ile hastaların aldığı radyasyon miktarı azalacak
Yüksek çözünürlüklü MR cihazına yine yüksek çözünürlüklü PET detektörlerinin yerleştirilmesiyle hastanın aynı anda MR ve PET görüntüleri elde...

Yüksek çözünürlüklü MR cihazına yine yüksek çözünürlüklü PET detektörlerinin yerleştirilmesiyle hastanın aynı anda MR ve PET görüntüleri elde edilecek ve hastaların aldığı radyasyon miktarı dörtte bir oranında azalacak.

Atatürk Üniversitesi (AÜ) Türkiye Radyoloji ve Türk Manyetik Rezonans Dernekleri tarafından MR-PET (Manyetik Rezonans-Pozitron Emisyon Tomografisi) Sempozyumu düzenlendi. Palandöken Dağı'nda bir otelde, Türkiye'de ilk kez düzenlenen MR-PET Sempozyumu'na, AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, Kamu Hastanesi Kurum Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hakkı Yeşilyurt, Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya, Türk Manyetik Rezonans Derneği Başkanı Prof. Dr. Muhteşem Ağıldere ile çeşitli üniversitelerden radyoloji uzmanları katıldı.

'SAĞLIĞA YAPILAN YATIRIMLAR HİÇBİR ZAMAN İSRAF DEĞİLDİR'

Sempozyum açılışında konuşan AÜ Rektörü Prof. Dr. Hikmet Koçak, tıp alanında son 50 yılda çok önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, en hızlı gelişen bölümlerden birinin de Radyoloji bölümü olduğunu söyledi. Herkesin potansiyel bir hasta adayı olduğunu ifade eden Rektör Koçak konuşmasına şöyle devam etti: "Sağlık herkesin ihtiyacı olan bir alandır. Çünkü her insan hasta olabilir. Bunun için de sağlığa yapılan yatırımlar hiçbir zaman israf değildir. Önemli olan yatırımların yerinde ve zamanında doğru kullanılmasıdır. Teşhis ne kadar erken konulursa ve ne kadar erken müdahale edilirse kişi o kadar çabuk hayata bağlanmış olur. Ölüm, her canlı için kaçınılmaz gerçek. Biz sağlık çalışanlarının görevi de insanları sağlık açısından daha iyi şartlarda yaşatabilmektir. Bu noktada yapılan yatırım ve emekler hiçbir zaman boşa gitmeyecektir."

Oturum başkanlığını Prof. Dr. Ağıldere'nin yaptığı sempozyumda, MR-PET cihazı ve kullanımı hakkında bilgiler verildi. Muhteşem Ağıldere, MR-PET cihazı ile sadece kanser hastalarına değil, nörolojik ve kalp hastalıklarında da teşhis ve tedavi planlamasıyla hastalara büyük yarar sağlanacağını bildirdi.

'MR İLE PET TEKNOLOJİSİ BU SEFER BİR ARAYA GELDİ'

MR-PET cihazı ile ilgili gözlemlerini aktaran Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Çallı ise şöyle dedi: "MR-PET cihazı teknolojik olarak çok yeni. Daha önce ülkemizde bilgisayarlı tomografi (BT) ve PET'in bir araya getirildiği özellikle kanser taramasında kullanılan cihazlar vardı. MR ile PET teknolojisi bu sefer bir araya geldi. Bu cihazla ağırlıklı olarak kanserle ilgili araştırma ve kanserli vücuttaki yayılımı ile ilgili çalışmalarla birlikte beyinde erken bunama teşhis ediliyor. Özellikle nöbet geçiren, epilepsi olan hastalarda bunun sebebini araştırmak amacıyla kullanıyor."

MR ve PET teknolojisi ile hastaların aldığı radyasyon miktarı azalacak

MR ve PET teknolojisi ile hastaların aldığı radyasyon miktarı azalacak

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim