• BIST 8718.11
  • Altın 2241.916
  • Dolar 32.3322
  • Euro 35.1537
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 5 °C
  • İzmir 10 °C

'Mozambik ziyareti ikili ilişkilerde yeni ufuklar açacak'

'Mozambik ziyareti ikili ilişkilerde yeni ufuklar açacak'
Türkiye'nin Maputo Büyükelçisi Kızıltan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Mozambik ziyaretini değerlendirdi, "Türkiye olarak bu ziyarete büyük önem atfediyoruz. Bu ziyaretin ikili ilişkilerimiz ve iş birliğimizde yeni ufuklar açacağına inanıyoruz." dedi.

Türkiye'nin Maputo Büyükelçisi Zeynep Kızıltan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mozambik'e gerçekleştireceği ziyaretin iki ülke ilişkileri için çok önemli olduğunu vurgulayarak "Bu ziyaretin ikili ilişkilerimiz ve iş birliğimizde yeni ufuklar açacağına inanıyoruz." dedi.

Büyükelçi Kızıltan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki günlük Mozambik ziyareti öncesi AA muhabirinin Türkiye ve Mozambik ilişkilerine dair sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin, Afrika Ortaklığı politikası çerçevesinde kıtadaki ülkelerle ikili ilişkilerin ve iş birliğinin geliştirilmesine büyük önem verdiğini belirten Kızıltan, bu kapsamda son dönemde Mozambik'le de ilişkilerde büyük bir ivme kazanıldığını söyledi.

Kızıltan, coğrafi uzaklığın da etkisiyle uzun yıllar sınırlı kalan iki ülke ilişkilerinin, Maputo'da büyükelçilik açma kararıyla geliştirilme arzusunun gösterildiğini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Nitekim 12 Mart 2011 itibarıyla Maputo Büyükelçiliğimizin açılmasıyla ilişkilerimiz gözle görülür bir ivme kazanmıştır. Mozambik, bugün Afrika'nın siyasi ve ekonomik açıdan istikrarlı ülkelerinden biridir. Dinamik nüfusu, zengin doğal kaynakları, kültür ve turizm alanındaki potansiyel ve kalkınma yolunda attığı adımlarla öne çıkmaktadır. İkili ilişkilerimizin her iki tarafın yararına olacak şekilde geliştirilmesi, derinleştirilmesi için ortak irade de mevcuttur.

Sayın Cumhurbaşkanımızın 23-24 Ocak 2017 tarihlerinde Mozambik'e gerçekleştirecekleri ziyaret iki ülke arasında Cumhurbaşkanı düzeyindeki ilk ziyaret olma özelliğini taşıyor. Türkiye olarak bu ziyarete büyük önem atfediyoruz. Bu ziyaretin ikili ilişkilerimiz ve iş birliğimizde yeni ufuklar açacağına inanıyoruz."

"Mozambik, Cumhurbaşkanımızı en iyi şekilde ağırlamak için çalışıyor"

Mozambik'in özellikle ticaret, tarım, yatırım, enerji, turizm gibi alanlardaki iş birliğinin geliştirilmesine dönük büyük bir potansiyeli barındırdığına dikkati çeken Kızıltan, ilişkilerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesi yönünde iki ülkede güçlü siyasi irade bulunduğunu kaydetti.

Ziyarete Mozambik tarafının da büyük önem atfettiğini belirten Kızıltan, "Sayın Cumhurbaşkanımızı en iyi şekilde ağırlamak, ziyaretin verimli geçmesini sağlamak için çalışıyorlar. Mozambik, özellikle öncelikli kalkınma ve yatırım alanları olarak belirlediği enerji, tarım, turizm ve altyapı sektörlerinde ülkemizle iş birliğini geliştirmek arzusunu taşıyor. Bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti sırasında düzenlenecek İş Forumu'nda yapılacak görüşmeler için de yoğun bir hazırlık içindeler. Mozambik ayrıca eğitim, kültür ve sağlık gibi alanlarda da iş birliğimizin geliştirilmesine sıcak bakmaktadır. Türkiye olarak biz de Mozambik'in önceliklerini paylaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Rakamlar Türk iş dünyasının Mozambik'e ilgisinin göstergesi"

Mozambik'in Türkiye'de giderek daha tanınır hale geldiğini söyleyen Kızıltan, iki ülke iş adamlarını buluşturan organizasyonlara önem verdiklerini dile getirdi.

Geçen yıldan bu yana Türkiye'den Mozambik'e sektörel ve karma nitelikli dört ayrı heyetin ziyarette bulunduğu bilgisini veren Kızıltan, Mozambikli iş adamlarının da geçen yıl İstanbul'da yapılan Birinci Türkiye-Afrika İş ve Ekonomi Forumu kapsamında temaslar gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Kızıltan, bu görüşmelerin meyvelerini orta vadede almayı umduklarını ifade ederek şunları kaydetti:

"Önümüzdeki dönemde de benzer organizasyonların gerçekleştirilmesi yönünde çalışmalar yapacağız. Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyareti vesilesiyle önümüzdeki hafta bir İş Forumu düzenlenecek. Mart ayında ise başkent Maputo'da geniş katılımlı ve karma nitelikte bir iş heyeti ziyareti ve iş forumu düzenlenmesi planlanıyor. Bu çalışmalarla 2017 yılında Türk iş insanlarının Mozambik’e yönelik ilgisinin daha da yoğunlaşacağına ve Mozambik'teki Türk yatırımlarının artacağına inanıyoruz. Esasen şu anda Mozambik'teki Türk yatırımları 270 milyon dolara ulaştı. Müteahhitlik ve müşavirlik hizmetlerindeki proje değeri ise 300 milyon civarında. Bu rakamlar Türk iş dünyasının Mozambik'e ilgisinin bir göstergesi."

"FETÖ'nün Mozambik için de tehdit olduğunu izah ediyoruz"

Maputo Büyükelçisi Kızıltan, Fetullahçı Terör Örgütünün (FETÖ) Mozambik'teki faaliyetlerine ilişkin ülke makamlarına gerekli uyarılarda bulunduklarını söyledi.

Mozambik'te FETÖ okullarının, şirketlerinin ve derneklerinin varlığını bildiklerini ifade eden Kızıltan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu konuda 17-25 Aralık süreci ve 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrasında Mozambik makamlarıyla gerekli bilgileri paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz. Bu oluşumlarla her türlü temasın sonlandırılması, onların ülkedeki faaliyetlerine son verilmesi yönünde gerekli uyarıları yapıyoruz. Türkiye için tehdit oluşturan bu örgütün bağlantılarının dost bir ülke olan Mozambik için de bir tehdit unsuru olduğunu izah ediyoruz. Türkiye ve Mozambik arasındaki ilişkiler ve iş birliği her alanda hızla gelişiyor. İlişkilerimizde herhangi bir sorun yok. Mozambik makamlarının gerekli değerlendirmeleri yapacaklarına inanıyoruz. Bu konudaki mücadelemiz sürecek."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim