Rönesans ustasının Mona Lisa’dan önce yaptığı La Bella Principessa isimli tabloyu inceleyen Sheffield Hallam ve Sunderland Üniversiteleri’nden araştırmacılar, da Vinci’nin tabloya bakan kişilerin çevresel görüşünü “kandırmak” amacıyla renkleri ustaca karıştırdığını ve tablodaki kadının gülüşünün farklı bakış açılarından farklı görüntüler sergilemesini sağladığını gördüklerini söyledi.
Araştırma kapsamında bir grup gönüllüye La Bella Principessa’yı çeşitli uzaklıklardan gösteren ve onları tablonun bulanıklaştırılmış ya da gözleri kapatılmış versyonları hakkında yorum yapmaya yönlendiren uzmanlar, tüm deneklerin tablonun uzaktan bakıldığında daha mutlu göründüğünü ve tablonun yüzündeki tebessümün gözlerden değil sadece dudaklardan kaynaklandığını söylediğini belirtti.
Araştırmalarını Vision Research isimli akademik dergide yayınlayan uzmanlar, “sfumato” adını verdikleri göz yanılgısı yaratan bu ilginç boyama tekniğinin hem Le Bella Principessa’da hem de Mona Lisa’da kullanıldığını açıkladı.
Uzmanlar, “Tabloya bakan kişi gülüşe doğrudan bakmaya, gülüşü ‘yakalamaya’ çalıştığında bu ufak tebessüm hemen ortadan kayboluyor. İşte bu nedenle biz bu görsel yanılgıya ‘kaçan tebessüm’ diyoruz” dedi.