• BIST 9693.46
  • Altın 2501.23
  • Dolar 32.5679
  • Euro 34.7715
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Modern Afganistan’ın Kurucusu Ahmet Şah Baba Anıldı

Modern Afganistan’ın Kurucusu Ahmet Şah Baba Anıldı
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 269 yıl önce modern Afganistan'ın temellerini atan Ahmet Şah Baba, Kabil'de düzenlenen...

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından 269 yıl önce modern Afganistan'ın temellerini atan Ahmet Şah Baba, Kabil'de düzenlenen törenle anıldı.

Afganistan'da tesis edilen iç barışın güçlendirilmesi, çok milletli yapı içinde var olan kültürel değer ve zenginliklerin gelecek nesillere yansıtılması, yakın tarihte yaşayarak ülkeye hizmet etmiş kişilerin yadedilmesi ve bu arada da Türkiye-Afganistan ilişkilerinin ortak yönünün vurgulanması amacıyla TİKA tarafından her ay Afganistan'da sosyal-kültürel programlar düzenleniyor. Bu kapsamda bundan tam 269 yıl önce Afganistan'da dağınık halde yaşayan kabileleri bir araya toplayarak Halk Meclisi'nin (LoyaJirga) ve modern Afganistan'ın temellerini atan Ahmet Şah (Abdali) Dürrani, TİKA tarafından Kabil'de düzenlenen ve çok sayıda seçkin konuğun katıldığı programda anıldı.

Anma programına, Afganistan Bakanlar Kurulu kadın Bakanlarından Selamet Azimi, Afganistan Parlamentosundan Muhammet Yusuf Sabır, Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Raşit Dostum'un Siyasi İşler Müşaviri Yunus Tuğra, Afganistan'da görevli Türk subayları ve çok sayıda üst düzey yetkili ile yazar katıldı.

Selamlama konuşmasını Peştu dilinde yapan TİKA Kabil Koordinatörü Süleyman Şahin, her ay düzenledikleri kültürel programlar ile geçmişteki hizmetleri ve müelliflerini hayırla yad ettiklerini, Afganistanlı aydınları biraraya getirdiklerini belirterek, daha sonraki anma programları ile ilgili bilgi verdi.

Afganistan Milletvekili Yusuf Sabır ise her kesime hitap eden ve bütün toplumu kucaklayan kültürel programlardan dolayı TİKA'ya teşekkür ederek, Ahmet Şah Baba'nın siyasi kişiliği hakkında bilgi verdi ve halen müessese olarak devam eden Loya Jırga'dan ( Büyük Halk Meclisi) bahsetti.

Toplantıda söz alan tarihçi Albay Ali Koyunoğlu, Ahmet Şah Baba'nın bir gönül adamı olduğunu ve halkı tarafından çok sevildiğini ifade etti.

Afganistan İlim Akademisi Genel Danışmanı Üstad Habibullah Refi yaptığı açıklamada, Ahmet Şah Babanın dağınık halde bulunan kabileleri biraraya getirdiğini, farklı dil ve etnik yapıya saygı duyduğunu, Afganistan ismi ile kurulan devlette Halk Meclisi, maliye, sağlık ve diğer kamu kuruluşlarının temelini attığını, dönemin Osmanlı İmparatorunu Halife olarak tanıyıp adına hutbe okuttuğunu ve Osmanlı İmparatorluğu ile her alanda iyi ilişkiler kurmaya çalıştığını belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim