• BIST 9679.8
  • Altın 2488.854
  • Dolar 32.4095
  • Euro 34.4391
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 7 °C
  • İzmir 15 °C

Mobilyacıdan KDV indirimi talebi

Mobilyacıdan KDV indirimi talebi
Mobilya sektöründen Katma Değer Vergisi (KDV) indirimi talebi geldi. Sektör temsilcileri indirimin üretici gibi tüketicinin de yararına olacağını ifade...

Mobilya sektöründen Katma Değer Vergisi (KDV) indirimi talebi geldi. Sektör temsilcileri indirimin üretici gibi tüketicinin de yararına olacağını ifade etti. KDV'nin yüzde 18'den yüzde 8'e çekilmesinden yana olan mobilya şirketleri, böyle bir adım ile satışlarının yüzde 40'a varan oranlarda artacağını vurguladı.

TÜYAP'ta, İstanbul Mobilya Fuarı'nda (İSMOB) yeni ürünlerini tanıtan mobilyacılar, vergi indiriminin sektör adına olumlu olacağına işaret etti. Mobilya markalarından MONESSA'nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Çetin, DESSİ'nin İstanbul Bölge Müdürü Nurol Öztürk ve MİMBA'nın yöneticilerinden Mustafa Aydoğan, yüzde 8 KDV ile gelirlerinin büyüyeceğine temas etti.

Fuarda gerek rulo yatakları gerek MONESSA, RESTONİC ve THERAPHY markalarını tanıtan Çetin, yüzde 18 KDV oranının sektör için kanayan bir yara olduğundan söz etti. Çetin, "Bunun nedeni ortada. Girdilerin bir bölümünün KDV oranı yüzde 8, ama ürün yüzde 18 ile satılıyor. KDV yüzde 8 olduğu takdirde bu durumun önü alınır. Ardından mobilya sektörünün, yatak sektörünün satışları yüzde 20 artar. Zannediyorum 2009'da bir vergi indirimi yapıldı. Satışlar tavan yaptı. Onun için KDV'nin yüzde 8 olması çok önemli." dedi.

Mutfak masaları ve oturma gruplarını müşterileri ile buluşturan Öztürk de mobilya üretiminin maliyetli olduğunu anlattı. Öztürk, şunları belirtti:

"Maliyetler fiyatları arttırıyor. KDV'nin yüzde 18 olduğu durumda fiyatlar tüketici aleyhine. Oranın yüzde 8 olduğu durumda fiyatlar tüketici lehine. Niye? Maliyetler yüzde 10 geriler. Bu tabii satış gelirlerimizi yüzde 30 arttırır. Örneğin belli ürün gruplarında yüzde 8 ile tekstil alıyor, yüzde 18 ile satıyorsunuz. Bu çelişkili olup ortadan kaldırılmalı. Mobilya, zaruri ürünler. Onun için verginin yüzde 8'e çekilmesi çok makul olup talebimizdir."

Hem genç ve çocuk odası hem masa ve sandalye ürünlerini sunan Aydoğan ise "Tabii yüzde 18 KDV bizim için maliyetli. Yüzde 8 KDV de maliyetlerin yüzde 10 gerilemesi anlamına geliyor. O tüketici için önemli. Yani vergi oranı aşağı çekilmeli." temennisinde bulundu.

Aydoğan, vergi indiriminin satışlarını yüzde 40 arttıracağını savundu.

'YENİ ÜLKELERE AÇILMAK ŞART OLDU"

Öte yandan bölge ülkelere ihracatı daralan mobilyacı, yeni yerlere yöneliyor. 40 ülkeye ihracatı bulunan MONESSA'nın Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Çetin "İhracatta gayemiz ülke adedini arttırmaktan çok ihracat tutarını arttırmak. Yakın ülkelerde sorunlar olabiliyor. Ama biz yeni yerlere adım atma gayesindeyiz. Ama 2016 ihracatı yüzde 70'e çıkardığımız bir sene olacak." ifadelerini kullandı.

10-12 ülkeye satış yapan DESSİ'nin İstanbul Bölge Müdürü Nurol Öztürk, "İhracatımız yönlü. İhracat alanlarımız içinde Orta Asya ülkeleri, Libya var. Satışlarımız bir miktar daraldı ama yakın ülkeler de var. Avrupa da var. Bu ülkelere yeni ülkeler eklemek gayemiz." dedi.

MİMBA'nın yöneticilerinden Mustafa Aydoğan, "İhracatta önemli aşamalar aldık. Bu sene Habur'un kapanması satışlarımıza sekte vurdu. Libya'dan gelen müşterilere vize uygulanması bizim için sorunlu oldu. Yakın ülkelerde sorunlar arttı. Bunlara bağlı olarak ihracatımız daraldı. Yeni ülkelere açılmak şart oldu." açıklamalarını yaptı.

TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersöz de mobilya ihracatının fuarlar ile artacağını iddia etti. Bu anlamda İSMOB'un önemli rolü bulunduğunu bildiren Ersöz, şöyle devam etti:

"Fuarımıza ürün ihraç ettiğimiz ülkelerden konuklar var. Ama bu ülkelerin sorunlardan, hemen yanımızda devam eden sorunlardan ötürü yeni bölgelere açılmak önemli. Buralar nereler? Güney Amerika, Afrika ortaları… Buralardan fuarımıza konuk getirmek için faaliyetlerimiz oldu. Fuarımızı Mobilya Sanayicileri Derneği ile tertip ediyoruz. Bu çerçevede İran, Çin ve İtalya dâhil pek çok ülkeye road show yaptık. Çok şükür aşı tuttu ki hedeflediğimiz ülkelerden konuk geliyor. Bu sene mobilyada 3 milyar dolar ihracat hedefi var. 3 milyar doların 750 milyon dolarının İSMOB'dan geleceği tahmin ediliyor. Yüzde 25 buradan gelecek. Onun için etkinlik önemli."

ÇOCUK VE GENÇ ODALARINA YOĞUN İLGİ

Bu arada 12-17 Ocak tarihli İSMOB'da çocuk ve genç odaları ilgi odağı. Ürünleri ile çekim alanı olan Kids by Fatih Kral'ın Genel Koordinatörü Harika Kurtulan, bu tablodan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Çocuk ve genç odalarının fiyatları 2 bin liradan başlıyor 15 bin lirayı buluyor.

55-60 ülkeden 100 bini aşkın katılımcının geldiği fuarda büyük koltuk ile oturma gruplarına da rağbet var.

Mobilyacıdan KDV indirimi talebi

Mobilyacıdan KDV indirimi talebi

Mobilyacıdan KDV indirimi talebi

Mobilyacıdan KDV indirimi talebi

Mobilyacıdan KDV indirimi talebi

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim