• BIST 9524.59
  • Altın 2489.865
  • Dolar 32.5201
  • Euro 34.7225
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Mobilyacı: Rusya hedef 10 ülke içinde değil, gerilimden çok etkilenmiyoruz

Mobilyacı: Rusya hedef 10 ülke içinde değil, gerilimden çok etkilenmiyoruz
Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan, Rusya'nın hedef 10 ülkeden biri olmadığını ve mobilya ihracatında önemli payının...

Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan, Rusya'nın hedef 10 ülkeden biri olmadığını ve mobilya ihracatında önemli payının bulunmadığını vurguladı.

Doğan, artan gerilimin ihracatta önemli bir karşılığı olmadığını dile getirdi.

Doğan, İstanbul Mobilya Fuarı'nın (İSMOB) tanıtım toplantısında ekonomi muhabirlerinin "Rusya ile gerilimin mobilya ihracatında karşılığı ne? İlaveten İran ile ihracat ne olur?" sorularını şöyle cevapladı:

"Rusya hedef 20'de, yani 10 ülke içinde değil. Çok ihracat yaptığımız bir ülke değildi, orada senelerdir sorunlar vardı. Onun için oradan çok etkilenmiyoruz.

Tabii İran da önemli bir ülke. Bundan 2-3 sene evvel dernek üyelerimizin satış yeri Irak ve İran tarafında boldu. Irak ve İran satış adına en önemli ülkelerdi. Orada iyi ihracat yapıyorduk. Ama 3 senedir gümrük kapılarının kapanmasından ve devalüasyondan ötürü dernek üyelerimizin ihracatı orada geriledi. Ama tekrar İran tarafının açılacağı kanaatindeyiz. O olduğunda ihracatımızda daralmayı İran'da telafi edebileceğimiz kanaatindeyim. Öte yandan bölge ülkeler ile olan sorunları gördüğümüzde rotayı yeni bölgelere kırma planları yapıyoruz. Bu anlamda bizim için Hindistan büyük bir alan, Brezilya ve Afrika da öyle."

Doğan, "9 aya indirilen taksitlerin 12 aya çıkarılması satışları arttırdı mı?" sorusuna ise şu karşılığı verdi:

"Araştırmalarımıza göre tüketici 12 taksit ile mobilya almaktan yana. Bu daha evvel 9 aya indirilmişti. Ama tüketici 12 aya alışmıştı. Tabii sınırlamanın ardından satışlarda yüzde 10-15 daralma oldu. Ama tekrar 12 ay taksite geçilmesi satışlara yüzde 10-15 katkı sunacak. Biz dernek olarak bunun mücadelesini verdik. Şu aşamada mobilya alımları 12 taksit ile yapılıyor, tüketici de keyif alıyor. "

12-17 Ocak tarihlerinde TÜYAP'ta yapılacak İSMOB'a değinen Doğan, fuara katılımın yüzde 20 artacağı tahmininde bulundu.

Doğan, bu sene 55-60 ülkeden 120 bin katılımcının fuar alanına geleceğine işaret etti.

İsmail Doğan, 2016 için belirlenen 3 milyar dolar, 2023 için konulan 10 milyar dolar ihracat hedefini yakalamada fuarların rol oynayacağını sözlerine ekledi.

BÖLGE ÜLKELERDE DEVAM EDEN GERİLİME RAĞMEN MOBİLYA İHRACATI ARTTI

MOSDER Genel Sekreteri Abdullah Tuğlu da jeo siyasi gerilime rağmen ihracatın arttığına temas etti. Bunda yeni bölgelere yönelimin payının olduğunu anlatan Tuğlu, "İhracatın maalesef yüzde 41'ini yakın ülkelere idi. Ancak 3 senedir sorunların ardından Afrika'ya açılıp Güney Amerika'ya rota kırdık ve bunalımlara set çektik." dedi.

Tuğlu, şunları bildirdi:

"2014 ihracatımız adına iyi idi, 2 milyar 400 milyon dolardan kapadık. Bu sene de 2 milyar 600 milyon dolara yürüyoruz. Tabii bölge ülkelerde devam eden olaylardan dolayı ilk 3 ayda bir daralma oldu. Ama ardından toparlanma geldi. İthalatta da daralma var. 2014 itibari ile ithalat 866 milyon dolar idi. Ama devlet tarafından ithalata sınırlamalar konuldu, belli ülkelere karşı ilave vergiler konuldu. Buna bağlı olarak 9 ayda ithalatta ciddi gerileme var. Bunun yararını gördük. Biz, ithal hammadde ile üretim yapmıyoruz. Bu anlamda açık vermeyen, ihracatı ithalatının 3 katı olan bir sektörüz. Üretimde de he sene yüzde 5-10 artış var. Bunu satışlara vurduğunuzda bu sene 9-9,5 milyar dolara erişeceğimizi tahmin ediyorum. "

İhracatın daha da iyi olacağını belirten Tuğlu, "En çok ihracat yaptığımız ülke Irak, Kuzey Irak. Onun ardından Libya, Almanya, Azerbaycan ve Fransa geliyor. Tabii İran devalüasyonu, Azerbaycan devalüasyonu, Suriye ve Irak olaylarının ardından ihracatta belli dönemlerde gerileme görüldü. Ama üçüncü ve dördüncü çeyrekte toparlanma oldu." ifadelerini kullandı.

Abdullah Tuğlu, mobilya üretiminde ilk sırayı alan Çin'e de mal sattıklarından söz etti.

Mobilyacı: Rusya hedef 10 ülke içinde değil, gerilimden çok etkilenmiyoruz

Mobilyacı: Rusya hedef 10 ülke içinde değil, gerilimden çok etkilenmiyoruz

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim