• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 22 °C

Mısır'daki seçimlerin üçüncü gününde de halk ilgisizdi

Mısır'daki seçimlerin üçüncü gününde de halk ilgisizdi
Mısır'da cumhurbaşkanlığı seçiminin üçüncü gününe girilirken oylamaya katılım oranı beklenenin çok uzağında kaldı.

Mısır halkı, 3 Temmuz darbesiyle Mısır'da yönetimi ele geçiren Eski Savunma Bakanı Abdulfettah Es-Sisi'nin de aday olduğu cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilgisiz kaldı. Sisi ve Sabbahi'nin aday olduğu seçimlerin üçüncü gününe girilmesine rağmen oylamaya katılım oranı yüzde 37'yi aşamadı.

Geçtiğimiz Pazartesi günü başlayan seçimlerin henüz ilk günü çok sakin geçti. Sisi yönetimi, katılımın yüksek olmasını beklerken ilk günden şoku yaşadı. Seçimlerin üçüncü gününe girilmesine rağmen Mısır halkının yüzde 63'sı cumhurbaşkanlığı seçimi için oy kullanmadı. Bazı bölgelerde bulunan sandık başındaki gözlemciler, oylamaya katılımın neredeyse hiç olmadığını belirtti.

SİSİ'NİN SEÇİM KAMPANYALARI İŞE YARAMADI

Sadece iki adayın olduğu seçimlerde bugüne kadar kesin favori gösterilen Abdulfettah Sisi , yapılan onca çalışmaya rağmen daha ilk günden halktan destek alamayınca yetkilileri harekete geçirdi ve oy kullanım oranının artırılması için elden gelen her şeyin acil bir şekilde yapılması talimatını verdi. 3 Temmuz darbesiyle başa geçen Sisi, cumhurbaşkanı seçilmek için aylardır geniş çaplı bir propaganda çalışması başlatmıştı. Ülkedeki her sokak ve caddeye afişlerini astıran Sisi, iç ve dış basını da arkasına alarak hem darbeyi, hem de Rabiatul Adeviye'deki katliamları unutturmak istedi. Ancak seçimlerin başladığı ilk gün büyük bir şok yaşayan Sisi'nin ‘halktan destek alamadı' imajını düzeltmek için yoğun bir çaba içerisinde olduğu öğrenildi. Sisi, kurmaylarına verdiği talimatta katılım oranını artırılması için her türlü imkanın seferber edilmesini istedi.

Sisi'nin seçim kampanyalarının yanı sıra halkı boykot etmeye çağıran darbe karşıtları böylece az da olsa bir başarı elde ettiler. Daha önce Dünya Müslüman Alimler birliği ve diğer mecralardan gelen açıklamalarda Mısır'daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin boykot edilmesi çağrısı yapılmıştı.

SEÇİM KOMİSYONU 'HAVALAR SICAKTI' DEDİ

Cumhurbaşkanlığı Seçim Komisyonu Genel Sekreteri Abdulaziz Selman sandıkların kapatılmasının ardından bir açıklama yaparak Mısır halkının yüzde 37'sinin oy kullandığını bildirdi. Seçim Komisyonu, oy oranının azlığı dolayısıyla seçimlerin devam etmesi için sandıkların tekrardan açılıp ek sürenin getirilmesi için çalışma başlatacak. Komisyon yaptığı açıklamada 'havaların sıcaklığı' dolayısıyla halkın sandık başına gitmekte zorluk çektiğini, bazı vatandaşların ise yolculuk ve hastalık gibi sebepler dolayısıyla oy verme imkanı bulamadığını bildirdi.

40 milyon seçmenin bulunduğu Mısır'da halkın yüzde 63'ü şimdiye kadar oy kullanmadı. İlginin beklenenin çok altında olmasının ardından Sisi'nin nasıl bir politika izleyeceği ise merak konusu.

SABBAHİ GÖZLEMCİLERİNİ GERİ ÇEKTİ

Öte yandan Abdulfettah Sisi ile birlikte tek aday olma özelliği olan Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi, sandık başında bulunan gözlemcilerini geri çektiğini açıkladı.

Mısır Yüksek Seçim Kurulu (YSK) cumhurbaşkanı adayı Halk Akımı Platformu Başkanı Hamdin Sabbahi'nin sandık görevlilerini çekmesinin seçimi etkilemeyeceğini belirtti.

Kuruldan yapılan yazılı açıklamada, Sabbahi'nin gözlemcilerini seçim merkezlerinden çekmesinin "kendisini ilgilendirecek bir konu olduğu", bunun yasal yönden seçime herhangi bir tesirinin olmayacağı savunuldu.

Sabbahi'nin seçim kampanyasını yürüten ekip, YSK'nın seçim süresini uzatma kararın iptal edilmemesi halinde, Sabbahi'nin adaylıktan çekilme konusunun ele alınacağını duyurmuştu. Bugün yapılan açıklamada ise Sabbahi'nin seçim yarışına devam etme kararı aldığını ancak seçim merkezlerindeki gözlemcilerinin çekildiği duyurulmuştu.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim