• BIST 9733.92
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 31 °C
  • İzmir 27 °C

Mısır'da Gazap Cuması'na polis saldırısı

Darbe karşıtlarının cuma namazı sonrası düzenlediği gösteriye polis ateş açtı: 34 ölü
Mısır'daki katliama tepki amacıyla düzenlenen "Gazap Cuması" gösterileri sırasında darbe karşıtlarına müdahale ediliyor. Göstericilere açılan ateş sonucunda İsmailiye'de 6, Dimyat'ta 3, Ramses Meydanı'nda ise 25 kişi olmak üzere toplam 34 kişi yaşamını yitirdi.
 
GERÇEK MERMİ KULLANILDI
 
Mısır'da darbe karşıtı ''Gazap Cuması'' adı verilen gösteriler birçok camide kılınan Cuma namazlarının ardından başladı.
 
Göstericilere karşı meydan girişlerinde zırhlı araçlarla önlemler alan güvenlik güçleri, İsmailiye ve Tanta kentleri ile Kahire'deki Giza ve Ramses'teki darbe karşıtları üzerine gerçek mermiyle ateş açtı.
 
İsmailiye'de göstericilere ateş açılması sonucunda en az 6 kişi öldü. Ölenlerden birinin kadın olduğu öğrenildi.
 
Olay yeri görgü tanıklarına göre, Salihin Mescidi'nden başlayan yürüyüşte, şehrin stratejik cadde ve sokaklarında konuşlanan güvenlik güçleri, gösteriye katılan darbe karşıtlarına müdahale etti.
 
Yürüyüşe katılan mobil meydan hastanesi doktoru Ahmed el Leben, biri kadın 6 kişinin hayatını kaybetmiş olarak hastaneye geldiğini, 2'si ağır 22 kişinin açılan ateş sonucu yaralandığını aktardı.
 
İNSANLAR KÖPRÜDEN ATLADI
 
15 Mayıs köprüsünde de göstericiler ve güvenlik güçleri arasında çatışma çıktı. Çatışma sırasında güvenlik güçlerinin biber gazı kullandığını ve göstericilere ateş açtığını aktaran kaynaklar, "Baltacı" ismi verilen suç örgütünün de göstericilere saldırdığını belirtti.
 
Köprü üzerinde toplanan kalabalıktan bazılarının çaresizlik içinde köprüden atladığı bildirildi. 15 Mayıs köprüsünde bir taraftan ara ara açılan ateş, diğer taraftan atılan göz yaşartıcı gaz arasında mahsur kalan kalabalık bir oraya bir buraya koşuşturduğu söyleniyor.
 
RAMSES MEYDANI'NDA ÖLÜ SAYISI ARTIYOR
 
Kahire'nin Gizza semtindeki cadde ile kent merkezindeki Ramses Meydanı'nda toplanan göstericilere de güvenlik güçleri tarafından müdahale edildi. Gerçek mermilerle sivil halk üzerine açılan ateş sonucu Ramses Meydanı'nda ölü sayısı nın 25'e yükseldiği, yaralı sayısının ise 100'ü geçtiği söyleniyor.
 
Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, Garbiyye ve Dekahliye vilayetlerinde de göstericilere gerçek mermilerle ateş açılıyor. Diğer vilayetlerde ise güvenlik güçlerinin gösterilere gözyaşartıcı gazla müdahale ettiği ifade ediliyor.
 
DARBE KARŞITI GÖSTERİLERE KATILIM ARTIYOR
 
İskenderiye, Hurgada,Mansura, Marsa Matruh ve El Ariş kentlerinde Cuma namazlarının darbe karşıtı miting şeklinde geçtiği ve gösterilere katılımın yüksek olduğu bildiriliyor.
 
Gösterilerin, Kahire, İskenderiye ve Mansura başta olmak üzere ülkenin 27 kent ve 11 ilçesinde başladığı ve katılımın yüksek olduğu gözleniyor.
 
CENAZE TÖRENİNE BİNLER KATILIYOR
 
Rabiatul Adaviyye ve Nahda meydanlarına güvenlik kuvvetlerinin kanlı müdahalesi sonucunda hayatını kaybedenler için Nasır City'deki Es Selam Cami'nde cenaze namazı kılındı.
 
Caminin içerisine yerleştirilen 50 cenaze için Cuma namazına mutakip cenaze namazı kılındı. Es Selam Cami'ndeki törende, baskın sırasında askerler tarafından öldürülen çocukların cenazeleri de bulunuyor.
 
Bazı cenazelerin camide yer olmadığı gerekçesiyle ayrı bölgelerdeki camilere götürüldüğü ve burada kılınacak namazdan sonra defnedilecekleri öğrenildi.
 
Ailelerden edinilen bilgiye göre, Mısır ordusunun elinde halen alınamayan cenazeler bulunuyor. Cenazelerin bir kısmının, otopsi yapılmadığı, bazı cesetleri yakıldığı ve birçok aileye, polisin ölen yakınları için "İntihar etti" şeklinde belge imzalattırmak istediği gerekçesiyle alınamadığı bildiriliyor.
 
untitled-51.20130816171645.jpg
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim