• BIST 9079.97
  • Altın 2309.209
  • Dolar 32.3485
  • Euro 35.0814
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 21 °C

Mısır turizminin son 5 yıldaki zararı 70 milyar dolar

Mısır turizminin son 5 yıldaki zararı 70 milyar dolar
Mısır'da Uluslararası Turizmciler Birliği (AIT), son 5 yılda ülkenin turizm sektöründeki zararının 70 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Mısır'da Uluslararası Turizmciler Birliği (AIT), son 5 yılda ülkenin turizm sektöründeki zararının 70 milyar dolar olduğunu açıkladı.

Mısır halkının Ocak 2011'de işsizlikten kurtulmak, özgürlüklerle tanışmak için büyük umutlarla gerçekleştirdiği "Tahrir Devrimi" 2013'teki askeri müdahaleyle son bulmuştu. İhvan-ı Müslimin (Müslüman Kardeşler) Hareketi haricindeki ülke halkının büyük bir kısmının, ordunun üç yıl önce yönetime el koymasını güvenlik kaygılarından dolayı desteklediği görülmüştü. Son beş yılda iki büyük sosyal olay yaşaması ve özellikle Sina Yarımadası'nda terör saldırılarının artması Mısır'ın ekonomik krizden kurtulmasını daha da zorlaştırdı. Ülke, asıl darbeyi ise turizmden yedi. AIT'in turizimle ilgili açıkladığı Ortadoğu raporunda Mısır'ın son beş yılda söktörde 70 milyar dolar zarar ettiğini aktardı.

'Tahrir Devrimi" ve ardından askeri müdahalenin, Mısır'daki turizm gelirlerinin yüzde 40 azalmasına sebep olduğu belirtildi. Geçen yıl Sina'da 224 Rus turistin uçağın düşmesi sonucu ölmesi ve turizm şehirlerinden Hurgada'da Alman, Belçika ve İsveçli vatandaşlara saldırının sektördeki krizi daha da derinleştirdiği, devletin resmi raporlarına yansıdı. Söz konusu terör saldırılarının ardından yaklaşık 3 milyon Rus, bir milyon da İngiliz turistin ülkelerine geri döndüğü ifade edildi. Akabinde ise başta Almanya ve Hollanda olamak üzere birçok Avrupa ülkesi, Mısır'da bulunan vatandaşlarını uyararak geri çağırdıklarını açıkladı. Gelinen son noktada, ülkenin en önemli tatil beldeleri Şarm El-Şeyh, Hurgada ve Kahire'deki birçok otel, kapısına kilit vurduğunu duyurdu.

KAHİRE YÖNETİMİ, TURİZMİ CANLANDIRMAK İÇİN YAZA HAZIRLIK YAPIYOR

Arap ülkeleri içinde Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin ardından üçüncü, Afrika kıtasında ise Güney Afrika'dan sonra ikinci büyük ekonomiye sahip olan Mısır, nüfus yoğunluğu nedeniyle Ortadoğu'daki fakir ülkeler arasında gösteriliyor. Ülke yönetimi, gelişen olumsuz şartlara rağmen elinde bulunan fırsatları değerlendirerek yaza ciddi yabancı turist çekmeyi planlıyor.

Mısır, dünyada turistlerin büyük ilgisini çeken Giza Pramitleri, akvaryumu andıran ve dalış sporlarının yapıldığı Şarm ve Hurgada şehirleri ile eski dönem Firavun mezarlarının bulunduğu Krallar Vadisi ile ilgili yeni reklam filmleri çekmeye hazırlanıyor. Mısır Turizm Bakanı Muhammed Yusuf, yıllık 3 milyona kadar düşen turist sayısını ilk etapta 10, sonrasında 15 milyona çıkarma hedeflerinin olduğunu bildirdi. Bakan Yusuf, otellerde ciddi oranda indirimlerin yapıldığını ve devletin de turizmcilere destek vereceğini sözlerine ekledi.

Öte yandan Mısır, GSYİH'nın yüzde 11'i ve ülkeye gelen dövizlerin yüzde 14'ünü turizm sektöründen elde ediyordu. Ülkede turizmdeki hedeflerin yakalanması halinde, 2016 yılı GSYİH'nın 330 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Mısır'da turizm, petrol sanayi, tekstil ve hazır giyimden sonra en önemli gelir kaynakları arasında gösteriliyordu. Kahire yönetiminin, turizmde gerçekleştirdiği yeni atılımlarla hedeflerini yakalayacakları ileri sürülüyor.Cihan

Mısır turizminin son 5 yıldaki zararı 70 milyar dolar

Mısır turizminin son 5 yıldaki zararı 70 milyar dolar

Mısır turizminin son 5 yıldaki zararı 70 milyar dolar

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim