• BIST 9142.4
  • Altın 2325.313
  • Dolar 32.3796
  • Euro 35.0028
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Mısır Parlamentosu'nun Sisi'nin kontrolünde olacağı öngörülüyor

Mısır Parlamentosu'nun Sisi'nin kontrolünde olacağı öngörülüyor
Üç yıl aradan sonra tekrar açılan Mısır Parlamentosu'nun Cumhurbaşkanı Sisi'nin kontrolünde olacağı öngörülüyor.

Üç yıl aradan sonra 10 Ocak Pazar günü açılan Mısır parlamentosunun Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin kontrolünde olacağı öngörülüyor.

Devleti Destek Koalisyonu’nun meclis başkanı adayı Ali Abdulal, milletvekillerinin üçte ikisinin oyunu alarak bu göreve gelmesinin ardından yaptığı konuşmasında ordu, polis ve yargı mensuplarını ayrı ayrı selamlaması ve Cumhurbaşkanı Sisi'nin “zorlukları aşan bir lider olduğununu” dile getirmesi dikkatlerden kaçmadı.

Mısır Parlamentosu 596 vekilden oluşuyor. 400 civarında milletvekili, Sisi’ye yakınlığı ile bilinen eski istihbaratçı Seyf el-Yezel tarafından parlamentoda oluşturulan Devleti Destek Koalisyonu’nu destekliyor. Seçim sonuçlarının duyurulmasının ardından yaptığı açıklamada Yezel, parlamentoda 400 milletvekilinden oluşan bir koalisyon kuracaklarını dile getirerek; “Bu koalisyon hükümete muhalefet edebilir ancak Cumhurbaşkanı Abdulfettah es Sisi’yi destekliyor” demişti.

Devleti Destek Koalisyonu'nun fiilen kurulduğu meclis başkanlığı seçim sonuçlarında görüldü. Koalisyon’un adayı Ali Abdulal, meclis aritmatiğinin üçte ikisine tekabül eden 401 milletvekilinin oyunu alarak rakiplerine büyük fark attı.

Mısırlı Kıpti iş adamı Necip Saviris’in Hür Mısırlılar Partisi, 65 milletvekiliyle parlamentoda en büyük parti konumunda bulunuyor.

Bazı Mısırlı entelektüeller “yeni parlamentonun tamamen Cumhurbaşkanlığının gölgesinde olacağını” öngörüyor.

Halkın yüzde 70'i Sisi'yi desteklemiyor

Bazı gözlemciler, "seçimlere katılım oranının Mısır halkının Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’ye desteği" ile doğru orantılı olduğunu dile getiriyor. Bu bağlamda Kahirelilerin yüzde 80’inin, Mısır genelinde ise halkın yüzde 70’inin Cumhurbaşkanı Sisi’yi desteklemediği şeklinde tespitler yapılıyor.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim