• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Mısır için iki senaryo

Devletin zirvesi dün ‘Mısır’da darbe yönetiminin giderek sertleşen tavrı’nı masaya yatırdı.
Önce Cumhurbaşkanı Gül’e ardından da Bakanlar Kurulu’na bölgedeki gelişmeleri aktaran Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Botsalı, iyi ve kötü olmak üzere iki ayrı senaryo çizdi.
 
Ankara’ya çağırılan Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı dün önce Çankaya Köşkü’ne çıkarak Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e, ardından Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na, son olarak da Bakanlar Kurulu’na Mısır’daki son gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Botsalı, Mısır’da sürecin endişe verici boyutlara ulaştığına dikkat çekerek, ‘iyi’ ve ‘kötü’ iki ayrı senaryodan söz etti. 
 
MURSİ SERBEST KALMALI
 
Botsalı Ankara’daki bilgilendirme turunda, ilk olarak Mısır’ı darbeye götüren süreci, devamında yaşananları, İhvan’ın darbeye karşı tutumunu, Selefilerin duruma bakışını ve önümüzdeki süreçte ülkede yaşanabilecek olası gelişmeler hakkında görüşlerini aktardı. Darbe yönetiminin önünde iki seçenek olduğunu, bunlardan ilkinin devrik lider Muhammed Mursi’nin serbest bırakılarak demokratik seçimlere gidilmesi olduğunu anlatan Botsalı, bunun ‘iyi’ senaryo olduğunu ancak, gerçekleşme ihtimalinin çok düşük göründüğünü vurguladı. 
 
İÇ SAVAŞ DA İHTİMAL DAHİLİNDE 
 
Botsalı, darbecilerin ikinci seçeneğini ise ‘kötü’ senaryo olarak aktardı. Güçlü ihtimal olarak değerlendirilen bu senaryoya göre darbe yönetimi gerilimi tırmandırarak, meydanlardaki halka çok daha sert müdahalelerde bulunmanın zeminini hazırlamaya çalışacak. Kahire büyükelçisi, bu durumun ise Mısır’ı iç savaşa götürmesinin büyük olasılık olduğunun altını çizdi:
Güvenlik güçleri şimdiye kadar 4 operasyon gerçekleştirdi. Her dalga daha da sertleşti. Sürecin daha da gerilmesi durumunda 5. operasyon çok daha sert olabilir. Mısır’daki mevcut yönetim Mursi ile diyaloğa sıcak yaklaşmıyor. Başkalarının da diyalog kurmasına izin verilmiyor. Şimdiye kadar sadece AB temsilcisi Catherine Ashton görüşebildi. ABD diplomatlarının dahi Mursi ile görüşmesine izin verilmiyor. Ancak uluslararası toplumun net bir ses vermemesi darbe yönetimini cesaretlendiriyor. Sistem kendini kapattı. Darbe yönetimi Müslüman Kardeşleri nasıl tanımlayacağını hâlâ kararlaştırmadı. Önümüzdeki dönemde siyaset yapmalarına izin verilip verilmeyeceği belli değil. Müslüman Kardeşler destekçilerinin Muhammed Mursi serbest kalıncaya kadar mücadeleyi bırakması olası görünmüyor. Sadece Kahire’de değil, diğer kentlerde de durum iç açıcı değil. Özellikle İskenderiye ve Sina bölgelerinde çatışma haberleri olağan hale geldi. Aynı şekilde meydanlardaki İhvan destekçileri provokasyona açık. Gerginlik bu şekilde devam ederse, tlkede bir iç savaş çıkabilir.  
 
GÜL ERDOĞAN ZİRVESİ BUGÜN
 
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan arasında önceki gün yapılacağı duyurulan ancak perşembe gününü ertelenen Mısır zirvesi bugüne alındı. Türkiye’nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı’nın dün gerçekleştirdiği bilgilendirme turunun ardından Cumhurbaşkanı ve Başbakan bir araya gelme kararı aldı. Gül ve Erdoğan, Büyükelçi Botsalı’nın verdiği bilgileri değerlendirecek ve Türkiye’nin Mısır’da yaşanan gelişmeler karşısında yeni politikasını kararlaştıracak. 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim