• BIST 9705.61
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 28 °C
  • İzmir 24 °C

Minik Bilim Kahramanları Çöp Soruna Çözüm Buldu

Minik Bilim Kahramanları Çöp Soruna Çözüm Buldu
Minik bilim kahramanları, Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen Junior First Lego League Fuarı'nda LEGO'larla geliştirdikleri modellerle çöp...

Minik bilim kahramanları, Bilim Kahramanları Derneği tarafından düzenlenen Junior First Lego League Fuarı'nda LEGO'larla geliştirdikleri modellerle çöp sorununa farklı çözümler geliştirdi. İzmir Özel Çakabey Okulları'nın ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte sunulan projeler büyük ilgi gördü.

Bilim Kahramanları Derneği tarafından "Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor" adı altında ikinci kez düzenlenen Junior FIRST LEGO League, İzmir'de Özel Çakabey Okulları ortaklığında gerçekleştirildi. 6-9 yaş arası çocukların bilim ve mühendislik alanlarında ilgisini çekmek ve gelişimlerini sağlamak amacıyla düzenlenen etkinlik, minik bilim kahramanlarını İzmir'de buluşturdu. 2015-2016 sezonu "çöpe çözüm" konulu Minik Bilim Kahramanları Buluşuyor fuarına Özel Çakabey Okulları, TED Bodrum Koleji, İTÜ Geliştirme Vakfı Okulları, Bornova Technokids, Özel Ege Bilim İlkokulu İzmir, Technokids Balçova, Özel Ege Lisesi, Özel Takev İlkokulu, MEV Koleji Özel Güzelbahçe İlkokulu, toplamda 12 takım ile katıldı.

İLGİNÇ FİKİRLER

4-8 hafta içinde takım koçu rehberliğinde çalışarak, motorlu hareket eden bir LEGO modeli inşa eden öğrenciler, ayrıca tematik araştırma yaparak fikirlerini bir posterle, fuar gözlemcilerine ve ziyaretçilere sundular. "Çöpe çözüm" konulu fuarda, öğrenciler, içinde yaşadıkları toplumdaki çöp sorununa çevreci bir yaklaşım ile çözüm bulabilmek için birbirinden ilginç fikirler ortaya koydu. Ziyaretçilerin büyük bir ilgi ile takip ettiği LEGO modellerini inceleyen ve sunumları dinleyen gözlemciler, fuar sonunda her takıma öne çıktıkları bir özellik ile Kaya Gibi Sağlam Tasarım Ödülü, Küçük Einstein'lar Ödülü, Muhteşem Makina Ödülü, Parıldayan Yıldızlar Ödülü, Çözümcü Zihinlerin Gücü Ödülü" gibi başlıklar taşıyan kupalar verdi.

PLASTİK TABAKLARI AYRIŞTIRAN PROJE

Özel Çakabey İlköğretim Okulu 3. sınıf öğrencilerinden oluşan Süper Girls Takımı'nın Atık Çöp Projesi de büyük ilgi gördü. Takımın koçu Yazgı Emirler, proje hakkında şu bilgileri verdi: "Bu projede geri dönüşümün önemini anlatıyoruz. Öğrenciler çalışmalarında plastik tabağı kullandılar. Çeşitli fabrika gezileri ile plastik tabağın döngüsünü öğrendiler. Bir fikir geliştirdiler ve sonra da bu fikri LEGO'dan bir makine hazırlayarak hayata geçirdiler. Kurulan modelde plastik tabak sensör sistemi sayesinde fark ediliyor ve ayrıştırılıyor. Daha sonra da yeniden kullanılabilmesi amacıyla geri dönüşüme ayrılıyor. Hem toplumun önemli bir sorunu hakkında farkındalık kazandılar hem de takım çalışmasını ve bilimin gücünü öğrendiler" dedi.

YAPRAKLARDAN BOYA ELDE ETTİLER

Özel Takev İlköğretim Okulu öğrencilerinin oluşturduğu takım tarafından ise dökülen yapraklardan boya elde etmeyi sağlayan bir model geliştirildi. Sistemde boya elde edilen yaprakların kalan kısımları ise gübre olarak değerlendiriliyor.

ÜÇ İLDE DÜZENLENİYOR

Bilim Kahramanları Derneği Genel Sekreteri Özlem Mutlu, "Bilim Kahramanları Derneği dünyada 29 ülkeden 6 bin 800 takımın katıldığı, 6-9 yaş arası çocukların bilim ve mühendislik alanlarında ilgilerini çekmek amacıyla gerçekleştirilen Junior FIRST® LEGO® League fuarlarının ikincisini düzenliyor. İzmir'de mükemmel bir organizasyon gerçekleştirdik. Katılımcı takımlarımıza, büyük ilgi gösteren ziyaretçilere ve ortaklığımız için İzmir Özel Çakabey Okulları'na çok teşekkür ediyoruz. Bu yıl ülkemizdeki ilk sezonunda üç şehirde düzenlediğimiz Jr.FLL Mersin ve İstanbul ayakları ile devam edecek" diye konuştu.

"AMAÇ BİLİMSEL ARAŞTIRMA KÜLTÜRÜ FARKINDALIĞI OLUŞTURMAK"

Organizasyonun Ege Bölgesi ortaklığını ve ev sahipliğini yapan Özel Çakabey Okulları'nın Bilim ve Yaratıcı Programlar Koordinatörü Oğuzhan Köse de "Bu yaş çocuklarının bilimsel araştırma yapmaları, özellikle yaptıkları araştırmaları modellemeleri ve bu modelleri sunum yaparak anlatmaları, bilimsel araştırma kültürünün farkındalığını oluşturmak ve bunu kültürümüzün bir parçası haline getirmek için çok önemli. Jr. FLL sayesinde bu minik dahiler bugün bizlere gelecekte bizi nelerin beklediğini gösterdiler. Bugün hareketli LEGO modelleri ile projelerini anlatan, programlama yapan ve birbirinden güzel sunum posterleri hazırlayan bu minik bilim kahramanları gelecekte hayal bile edemeyeceğimiz bir dünya kuracaklardır. Miniklerle modern bilimin geleceğinin oluşturulduğu bu fuara ortaklık yapmaktan gurur duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

Minik Bilim Kahramanları Çöp Soruna Çözüm Buldu

Minik Bilim Kahramanları Çöp Soruna Çözüm Buldu

Minik Bilim Kahramanları Çöp Soruna Çözüm Buldu

Minik Bilim Kahramanları Çöp Soruna Çözüm Buldu

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim