• BIST 9524.59
  • Altın 2489.018
  • Dolar 32.5474
  • Euro 34.68
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 17 °C

Mini IVF tekniği ile her yaşta anne olmak mümkün!

Mini IVF tekniği ile her yaşta anne olmak mümkün!
Yaş ilerledikçe yumurtalık rezervi azalıyor. Daha kaliteli yumurta gelişiminin sağlandığı "Mini IVF" tekniği, 35 yaşın üstündeki kadınların annelik şansını güçlendiriyor. İşte ileri yaştaki ve yumurtalık rezervi azalan kadınlarda Mini IVF tedavisinin başa

Ege Üniversitesi Aile Planlaması-İnfertilite Araştırma ve Uygulama Merkezi Bilimsel Direktörü ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Tavmergen, yaşın ilerlemesi ve farklı sorunlar nedeniyle kadınların normal yollarla anne olmalarının mümkün olamayabildiğini belirterek, tüp bebek uygulamalarının da kadının sağlık durumuna ilişkin kişisel verilere göre farklılık gösterebildiğini söyledi.

DÜŞÜK DOZDA İLAÇ KULLANILIYOR

Tüp bebek uygulamalarında başarının artması, kaliteli embriyo elde edilebilmesi için araştırmalar yapıldığını ve yeni tekniklerin uygulandığını anlatan Tavmergen, bunlardan, klasik tüp bebek yönteminin dışında daha düşük dozda ilaç kullanılarak, az sayıda ancak daha kaliteli yumurta gelişiminin sağlandığı "Mini IVF" tekniği ile olumlu sonuçlar elde edildiğini bildirdi.

Uygulama alanı klasik yönteme göre daha çok ve daha yeni olan bu teknikle düşük doz ilaç kullanılarak geliştirilen yumurtaların alındıktan sonra mikroenjeksiyon tekniğiyle döllenme sağlandığını ifade eden Tavmergen, "Bu yöntemde, döllenme sonrasında tutunma olasılığı daha yüksek olan embriyolar, hastaya transfer edilir. Aslında tedavide farklı olan yumurta geliştirme yöntemidir" dedi.

YÖNTEM İLERİ YAŞTAKİ VE YUMURTALIK REZERVİ AZALAN KADINLARDA BAŞARILI

Tavmergen, yöntemin yüksek doz ilaç kullanılmasına rağmen fazla sayıda yumurta elde edilemeyen ve kaliteli embriyo gelişmeyen kadınlarda tercih edildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Özellikle ileri yaştaki ve yumurtalık rezervi azalan kadınlarda Mini IVF tedavisinin başarı oranları iyi. İleri yaşta ve yumurtalık rezervi düşük hastalarda çok yüksek doz ilaç kullanmak, yumurta kalitesini düşürüyor. Mini tüp bebek tedavisinde, hastanın kendi hormonları ve düşük doz ilaçlarla, yumurtaların geliştirilmesi hedefleniyor.

'Geç anne' olmak isteyenlere mini IVF tekniği

Yaş ilerledikçe yumurtalık rezervi azalıyor ve beyinden salgılanan ve kadında yumurtalıkları uyaran hormon olan 'FSH' yükseliyor. Özellikle 35 yaşından sonra FSH hormonunda yavaş yavaş yükselme izleniyor, 40 yaşından sonra bu yükseliş hızlanıyor. Yaşın artması dışında yumurtalıkların birinin veya bir kısmının ameliyatla alınması veya kist ameliyatlarında yumurtalığın hasar görmesi gibi durumlar da FSH artışına yol açabiliyor. Kadınlar, FSH hormonu yüksek olsa bile normal adet görmeleri halinde bu yöntemden yararlanabiliyor."

Uygulamada genellikle diğer klasik tedaviler gibi adetin üçüncü günü ilaç kullanılarak, vücudun FSH hormonunun yükselmesi ve yumurtaların uyarılmaya başlamasının beklendiğini dile getiren Tavmergen, yaklaşık 4-5 günlük bir tedaviden sonra genellikle yumurtaların 10 milimetre ve daha büyük boyutlara ulaştığını anlattı.

Prof. Dr. Tavmergen, şunları kaydetti:

"Bu aşamadan sonra tedaviye ara verilmeden FSH veya kadınlarda adet döngüsünün oluşumunda etkin LH hormonuyla devam ediliyor. Yaklaşık 2-4 günlük tedavi sürecinden sonra yumurtalar toplanmaya hazır hale geliyor. Yöntem, klasik yönteme oranla daha düşük maliyete yapılabiliyor. Tüp bebek tedavisinde yüksek doz ilaç kullanımı nedeniyle artan ilaç masrafları, bu yöntem için geçerli olmuyor."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim