• BIST 9524.59
  • Altın 2493.789
  • Dolar 32.5764
  • Euro 34.7318
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Milli Savunma Bakanı Yılmaz: 1 milyon 150 bin metrekare alan mayından temizlendi

Milli Savunma Bakanı Yılmaz: 1 milyon 150 bin metrekare alan mayından temizlendi
Milli Savunma Bakanı Yılmaz, "Bugüne kadar 1 milyon 150 bin metrekare mayınlı alanı temizleyerek kullanıma açtık. Bunun yanında depolardaki 3 milyon adet mayını da imha ettik" dedi.

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Türkiye'nin bugüne kadar 1 milyon 150 bin metrekare mayınlı alanı temizleyerek kullanıma açtığını belirterek, "Bunun yanında depolardaki 3 milyon adet mayını da imha ettik" dedi.

Avrupa Birliği ile Türkiye'nin eş finansman sağladığı ve BM Kalkınma Programını'nın yürüteceği "Türkiye'nin Doğu Sınırlarında Mayınların Temizlenmesi ve Sınır Denetim Kapasitesini Arttırarak Sosyo-Ekonomik Gelişimin Sağlanması" Projesi'nin açılışı Hilton Oteli'nde yapıldı.

Yılmaz, açılışta yaptığı konuşmada, antipersonel kara mayınların oluşturduğu tehdidin ortadan kaldırılması amacıyla dünyada ve Türkiye'de çeşitli çalışmaların yapıldığını dile getirdi.

Bakan Yılmaz, "Ülkemizdeki mayınlı alanların temizlenmesi çalışmalarına devam ediyoruz. Bugüne kadar 1 milyon 150 bin metrekare mayınlı alanı temizleyerek kullanıma açtık. Bunun yanında depolardaki 3 milyon adet mayını da imha ettik. Devletimiz, mayın mağduru olan vatandaşlarımıza her türlü desteği sağlamakta, çalışamayacak durumda olanlara ise sosyal güvenlik hizmeti vermektedir." diye konuştu.

Türkiye sınırlarında gerçekleştirilecek mayın ve patlamamış mühimmat temizlik faaliyetlerinin tek bir merkezden yürütülmesi amacıyla geçen yıl Milli Mayın Faaliyet Merkezi Başkanlığının kurulduğunu hatırlatan Yılmaz, 2012'den bu yana Milli Savunma, İçişleri, AB bakanlıkları ile UNDP tarafından koordineli olarak yürütülen "Doğu Sınırları Mayın Temizliği" Projesi kapsamında Ardahan ile Van'ın Saray ilçesi arasındaki alanda mayın temizliği çalışmalarına bu ay içerisinde fiilen başlanacağını kaydetti.

"Ege Denizi'nden gerçekleşen geçişlerin önlenmesi son derece önemlidir"

Avrupa Birliği Bakan Yardımcısı Ali Şahin ise sınır yönetimi alanında 2002'den bu yana çeşitli projelerin hayata geçirildiğini, bunlardan 5'inin tamamlandığını, 11'inin de ileri tarihlerde hayata geçirileceğini belirtti.

Şahin, "Sınır yönetimi alanı, hem 'Adalet, Özgürlük ve Güvenlik' faslı hem AB ile 2013'ten bu yana yürüttüğümüz ve umuyorum ki önümüzdeki haziran ayında da olumlu şekilde sonuçlarla tamamlayacağımız vize serbertisi diyalogu açısından büyük önem arzetmektedir." dedi.

Dünyada 30 ülkede mayın temizleme çalışmaları yapılıyor

BM Kalkınma Programı Türkiye Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra ise BM tarafından 4 Nisan'ın "Uluslararası Mayın Farkındalık Günü'nü olarak ilan edildiğini anımsattı.

Dünyada büyüyen mayın sorununa karşı antipersonel mayınlarının kullanılması, stoklanması, üretilmesi ve transferinin yasaklanması ve imhasına dair Ottowa Sözleşmesi'ne şu anda 168 ülkenin taraf olduğu bilgisini paylaşan Malhotra, mayın temizleme çalışmalarının 30 ülkede devam ettiğini dile getirdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim